Kapské Mesto: Africké poklady v tieni Stolovej hory

2016-10-08 12:00:00 |   |    | 

Tretie najväčšie mesto Juhoafrickej republiky patrí medzi top destinácie tohto štátu. Zaujímavé je nielen svojou bohatou históriou a vzrušujúcou súčasnosťou, ale aj krásnym morom a horami, ktoré ho obklopujú. Kapské mesto je rajom pre milovníkov histórie, prírody aj vodných športov.



 

Kapské mesto sa nachádza na úpätí Stolovej hory na pobreží Atlantického oceánu. Leží na Kapskom polostrove približne 40 kilometrov od Mysu Dobrej nádeje. Mesto je dnes legislatívnym hlavným mestom JAR, čo v praxi znamená, že tu sídli parlament. Založené bolo v roku 1652 ako holandská zásobovacia stanica na obchodnej ceste do Indie (najstaršie európske mesto v Južnej Afrike), práve preto je Juhoafričanmi označované za „Mother City“, teda materské mesto.

Za svoj vznik vďačí vynikajúcej geografickej polohe, veď ležalo približne na polceste námornej trasy Európa  - Ázia. Práve preto tu Holanďania postavili pevnosť Fort Goede Hoop (dnešný Castle of Good Hope) aj prístav, ochraňujúci lode pred rozbúreným morom. Na konci 19. storočia  boli v meste Witwatersrand neďaleko Johannesburgu objavené náleziská zlata a diamantov. To spôsobilo zlatú horúčku v celej Južnej Afrike a Kapské Mesto sa stalo centrom obchodu.

Dnes je Cape Town jedným z najväčších afrických námorných prístavov a strediskom cestovného ruchu v krajine. Často sa o ňom hovorí dokonca ako o jednom z najkrajších miest na svete. Ponúka široký výber voľnočasových aktivít ako sú turistika, cyklistika, rugby, tenis či vodné športy.  Táto lokalita patrí medzi top destinácie milovníkov surfu a windsurfingu. Je to vďaka veľmi priaznivým poveternostným podmienkam.

Jednou z najznámejších prírodných pamiatok je Stolová hora alebo aj Table Mountain. Hora, ktorá akoby trčala z vody, je pod správou národných parkov Juhoafrickej republiky a osobitne pod Národným parkom Stolová hora.  Ten je známy svojou rozmanitosťou, nachádza sa tu vyše 1 500 druhov rastlín. Samotná Stolová hora dosahuje nadmorskú výšku 1 085 m n. m. a ak vám fyzické sily nepostačujú, môžete sa na ňu vyviezť lanovkou. Vďaka krásnemu výhľadu na Atlantický oceán sem takto jazdí množstvo turistov.

Spomínaná geografická poloha  spôsobila i vznik viacerých typov pláží zasadených v odlišnom prírodnom prostredí. Pláže v okolí Atlantiku majú vo väčšine prípadov chladnejšiu vodu. Naproti tomu voda v zátoke False Bay má teplotu vyššiu v priemere o 10 stupňov Celzia. Najznámejšia Kapská pláž sa volá Boulders Beach a je známa svojou kolóniou afrických tučniakov.

Okrem unikátnej prírody nájdeme v tomto meste aj jedinečné architektonické dedičstvo. Dodnes sa tu nachádza množstvo pamiatok v štýle Cape Dutch, ktorý sa dá stručne charakterizovať ako zmes francúzskej, holandskej a nemeckej kultúry. Najznámejšie pamiatky nájdeme v ulici Long Street a sú nimi staré vládne budovy.  Jednou z najobľúbenejších mestských nákupných zón je viktoriánsky komplex Victoria and Alfred Waterfront, kde sa okrem obchodov nachádza aj akvárium Two Oceans. Blízkosť starého prístavu láka turistov na pozorovanie a fotografovanie života v ňom.

Do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO je zapísaný Robben Island - ostrov, na ktorom bol väznený sám Nelson Mandela, ochranca slobody a veľký odporca apartheidu (rasová diskriminácia, keď biela rasa utlačuje iné rasy, hlavne čiernu). Ten tu prežil až 18 rokov zo svojho 27-ročného väznenia.  Dnes sa môžu návštevníci dostať na ostrov trajektom, prehliadka je pod maximálnou ochranou a kvôli autentickosti často pod vedením bývalých politických väzňov.

Veľmi veľkou výhodu Kapského mesta je jeho rozvinutá dopravná infraštruktúra. V rámci mesta prevažuje tá cestná, využívaná je požičovňa áut či taxi. Ak by ste sa rozhodli cestovať a využiť Kapské Mesto ako východiskový bod, môžete použiť leteckú (medzinárodné letisko Cape Town Internetional Airport), prípadne železničnú, námornú či spomínanú cestnú dopravu. Záleží len na vašich predstavách a finančných prostriedkoch. Verte však, že z Kapského Mesta to nikam nie je ďaleko.

 

Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.9/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa