Obrovské, slobodné a divé: Spoznajte legendárnu "veľkú päťku" divočiny

2016-09-04 00:00:01 |   |    | 

Selfie s levom? To radšej neskúšajte, ale môžete si ho vyfotiť, ako sa prechádza priamo okolo vášho džípu. Naozajstnú africkú divočinu môžete mať na dosah, pokiaľ sa vydáte do niektorého z vychýrených národných parkov. Prinášame vám sedem neuveriteľných faktov o každom z afrických divých zvierat, ktorým sa hovorí „veľká päťka”.



 

Sú obrovské, slobodné a divé. Ľudia boli týmito piatimi živočíšnymi druhmi vždy fascinovaní. Začali im hovoriť „veľká päťka“. Patrí sem slon africký, lev púšťový, nosorožec dvojrohý, leopard škvrnitý a byvol africký (niekedy sa namiesto leoparda uvádza hroch obojživelný).

Juhoafrický Krugerov národný park je populárnym miestom, kde turisti tieto majestátne kolosy môžu pozorovať. Málokde na svete môžu vidieť toľko divých zvierat ako tu. Od severu na juh meria územie celkovo 350 kilometrov a nájdeme na ňom okrem veľkej päťky i stotisíce antilop, tisíce zebier, žiráf alebo pakoňov a ďalšie stovky druhov cicavcov, rýb a vtákov.

Európania milujú Južnú Afriku. Dôvod? Je tam vážne lacno!

Juhoafrická mena výrazne slabne – za 4 roky sa kurz znížil o 40 %! Kúpna sila Juhoafričanov je cca o 15 % nižšia než kúpna sila u nás. Kupovať tu teraz potraviny či benzín je oproti Európe lacnejšie.

Pridajte k tomu úchvatné prírodné scenérie juhu čierneho kontinentu a hneď je jasné, prečo sa záujem o jeho návštevu začína čím ďalej, tým viac zvyšovať.

Len napríklad Dánov minulý rok vycestovalo do Južnej Afriky o 19 tisíc viac a nemenej sa čísla pohybujú i v ostatných európskych krajinách.

 

Ale teraz si poďme po poradí predstaviť zástupcov veľkej päťky:

 

Slon africký

1. Je to najväčší suchozemský cicavec – má na výšku až 4 metre a k tomu i najväčší mozog v suchozemskej ríši. A môže vážiť až 12 ton.

2. Každý dospelý jedinec musí denne zjesť až 225 kilogramov potravy a až 16 hodín strávi prežúvaním.

3. Má veľmi dobre vyvinuté sociálne cítenie. Keď niekto zo stáda zomrie, ostatné slony trúchlia.

4. Sloní chobot funguje za pomoci až 100 tisíc svalov a môže byť používaný aj ako šnorchel. Na súši môžete slony vo veľkých stádach pozorovať napríklad v parku AddoElephant v Juhoafrickej republike. Je to božské predstavenie!

5. Slony sú nesmierne dôležité pre prežitie ostatných tvorov. Robia napríklad to, že strhávajú celé stromy, likvidujú tŕnisté kríky, a pomáhajú tak vytvárať pastviny pre ostatné zvieratá. A niektoré semená vôbec nemôžu klíčiť, pokiaľ neprejdú ich tráviacim traktom.

6. Samice podstupujú najdlhšie obdobie tehotenstva medzi cicavcami – 22 mesiacov.

7. Slony dokážu „počuť“ tzv. nepočuteľné alebo detegovať seizmické signály vzdialené desiatky kilometrov od nich a vedieť tak dostatočne vopred o pohybujúcich sa zvieratách okolo nich.

 

Lev púšťový

1. Baletný majster medzi zvieratami – keď chodí, jeho päta sa vôbec nedotýka zeme.

2. Viete, ako zistíte jeho vek? Podľa hrivy. Čím tmavšia je hriva, tým starší je lev.

3. Rev je jeho mocnou a zastrašujúcou zbraňou. Možno ho počuť až na osem kilometrov!

4. Najťažší nájdený lev vážil neuveriteľných 375 kg. Chcete ho vidieť v jeho prirodzenom prostredí? V tom prípade urobíte najlepšie, keď sa vypravíte priamo do Južnej Afriky alebo do Tanzánie – do niektorého z tamojších úžasných národných parkov.

5. Beží rýchlosťou 81 kilometrov za hodinu, ale len na krátkych úsekoch. Vytrvalosť nepatrí k jeho silným stránkam.

6. Levice sú lepšími lovcami než samce! Lovia výhradne pre potravu, lev - samec často len z hrdosti. Ale hádajte, kto má tú česť jesť prvý? No predsa lev.

7. Lev je známy ako „kráľ džungle“, hoci v skutočnosti v džungli nežije.

 

Nosorožec dvojrohý

1. Má úžasnú regeneračnú schopnosť. Keď sa mu utrhne roh, narastie mu nový.

2. O jeho rohu sa hovorí, že má „magické“ schopnosti, ako napríklad čistiť vodu alebo detegovať jed v nápoji. Napriek niekoľkým pokusom vedecky vyvrátiť toto tvrdenie sa to zatiaľ nepodarilo. Že by to skutočne bola pravda?

3. Čierne nosorožce alebo nosorožce dvojrohé nie sú v skutočnosti čierne, ale šedé. Pravdepodobne dostali prívlastok „čierny“ preto, že sa radi váľajú v bahnistej pôde.

4. Jeho koža je veľmi silná, ale paradoxne tiež veľmi citlivá. Trpí často na spáleniny od slnka a bodnutia od hmyzu. Váľanie v bahne je práve jeho ochranou pred týmito nebezpečenstvami.

5. Nosorožcov roh je „vyrobený“ z keratínu, teda z bielkoviny, vďaka ktorej nám ľuďom rastú nechty a vlasy.

6. Špičkoví profesionálni atléti behajú rýchlosťou presahujúcou 30 kilometrov za hodinu. Nosorožec dvojrohý dokáže bežať rýchlosťou 50–60 kilometrov za hodinu.

7. V stáde spolu často medzi sebou nosorožce usporadúvajú gladiátorské hry. Ich následkom umiera až 50 % samcov a 30 % samíc. Šialené, nie?

 

Leopard škvrnitý

1. Leopard je veľký samotár.

2. Obýva koruny stromov, kam si vynáša i potravu. Žiadna iná z veľkých mačkovitých šeliem v stromoch nežije.

3. Dokáže skočiť do diaľky vyše osem metrov (predstavte si troch dospelých ľudí ležiacich za sebou) a tri metre do výšky. Maximálna rýchlosť, ktorou beží, je 60 kilometrov za hodinu.

4. Afrika je jeho pôvodným domovom (už tri milióny rokov). Odtiaľ sa postupne dostal do Ázie a Európy. Pôvodne prebýval na severe kontinentu, dnes je vo veľkom počte doma i v Krugerovom národnom parku v Južnej Afrike.

5. Je majstrom v plazení. Dokáže sa pohybovať veľmi ticho, čo plne využíva pri love.

6. Jeho škvrny sa nazývajú rozety, pretože pripomínajú ruže. A niektoré africké primitívne kmene veria, že jeho kosti a fúzy môžu liečiť chorých ľudí.

7. Viete, že loví i primáty? A to tak, že predstiera výpad do korún stromov, v dôsledku čoho opice často spanikária a zoskočia na zem, kde ich on môže ľahšie chytiť!

 

Byvol africký

1. Má výnimočnú pamäť. Pozná človeka či leva, ktorý ho zranil v minulosti, a bude preto na neho útočiť okamžite pri ich opätovnom stretnutí.

2. Má slabý zrak a sluch, ale zato má vynikajúci čuch.

3. Materské puto medzi matkou a novorodeným byvolom je jedným z najsilnejších vo zvieracom svete.

4. Voda je pre neho životne dôležitá. Nikdy sa nebude pohybovať ďalej než 20 kilometrov od nejakého vodného zdroja.

5. Má rád spoločnosť. Pohybuje sa celý život v stáde, ktoré má často viac než 1000 členov.

6. Vie, kde sú tie najlepšie pastviny v celej Afrike. Hľadá ich väčšinou v skorých ranných či neskorých popoludňajších hodinách.

7. Udiví svojou organizovanosťou pri napadnutí.  Dospelé jedince v okamihu utvoria obranný kruh okolo mladých a starších byvolov. Týmto spôsobom chránia nevidomých či zmrzačených členov stáda.

 

Autor: Pavel Jartym a Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Naprieč Juhoafrickou republikou:

Pozrite sa na ďalší zo zájazdov do Afriky z ponuky cestovnej kancelárie ESO travel.

 

Urobte si fotku s „veľkou päťkou”

Táto jedinečná možnosť sa naskytne vo fascinujúcej divočine Krugerovho národ

ného parku (veľký ako tretina ČR). Spolu s českým sprievodcom toho však môžete vidieť i oveľa viac z povestnej krásy Južnej Afriky. Kapské Mesto s mysom Dobrej nádeje a Stolovou horou a tiež jeden z najfotogenickejších kaňonov na planéte – Blyde. Splniť si sen je teraz také ľahké. Pokiaľ si ho splníte s nami na jeseň, máme pre vás prichystané prekvapenie v podobe zníženej ceny.  Pozrite sa na detaily

 

Že vás oveľa viac než národné parky a exotická fauna láka odpočinok na vyhriatej pláži či pri hotelovom bazéne? I tak môžete zamieriť do Afriky – v Tunisku je totiž teraz bezpečnejšie než kedykoľvek predtým. Prečítajte si viac o situácii v tejto severoafrickej destinácii v článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa