Skryté drahokamy Južnej Afriky: Tieto miesta raz musíte vidieť

2022-06-04 00:00:00 |   |    | 

Energia, ktorá prúdi celou Južnou Afrikou, je neuveriteľne silná. Každý cestovateľ vám potvrdí, že na tomto kúsku sveta panuje iná atmosféra, vďaka ktorej sa medzi ľuďmi zotierajú všetky rozdiely. Najlepšiu atmosféru pochopiteľne zažijete mimo veľkomiest. Vyberte sa preto po stopách tých odvážnejších a objavte aj skryté poklady tejto krajiny, o ktorých nevie až tak veľa turistov.



 


 

Národný park Golden Gate Highlands

Iba na návštevu tohto parku by vám bolo treba jednu celú dovolenku. Park Golden Gate Highlands dostal pomenovanie podľa špeciálneho zlatistého sfarbenia pieskovca, ktoré najlepšie vynikne pri západe slnka. Na jeho území sa v minulosti objavili pozostatky dinosaurov a dokonca aj kúsky ich vajíčok. Okrem klasickej turistiky sa môžete vybrať aj na safari alebo na pozorovanie vtákov, pretože tam žije až sto druhov vzácnych operencov. Národný park Golden Gate Highlands je tiež veľmi dobre známy aj hustým výskytom jaskýň, v ktorých našli vzácne nástenné kresby. Toto miesto je preto obľúbené aj u paleontológov.

 

Dračie vrchy

Pohorie Dračie vrchy ponúka identické prírodné podmienky ako slávnejšie pohorie El Capitan. Africký konkurent je dokonca niekoľkokrát väčší a stáva sa tak baštou pre všetkých horolezcov. Veľkou škodou je, že okrem nich tam zájde len málo návštevníkov. I keď zdolanie tohto pohoria je určené iba pre pár vyvolených, my ostatní si môžeme užiť nádhernú turistickú trasu popri rieke Tugela, ktorá ešte viac zvýrazňuje ich majestátnosť.

 

Lagúna Langebaan

Iba hodinu a pol cesty od Kapského mesta sa nachádza najkrajšia lagúna v krajine. Langebaan má nádherné tyrkysové sfarbenie a počas teplých dní je ideálnym miestom na kúpanie. Ponúka kombináciu jemného bieleho piesku so zaujímavými skalami a útesmi, ktoré dokonale kontrastujú s farbou oceánu v pozadí. Zátoka je najkrajšia počas letných mesiacov, keď tam kvitne najviac kvetov a do tejto fotogenickej scenérie pribudnú ďalšie oku lahodiace odtiene.

 

Vodopády Augrabies

Zatiaľ čo sú už Viktóriine vodopády podľa niektorých cestovateľov priveľmi komerčné, Južná Afrika im ponúka jednu veľmi zaujímavú alternatívu. Celý národný park Augrabies vám predvedie, aké dokonalé môže byť spojenie drsnej prírody a sily prírodných živlov. Keď sa dostanete k hlavnej časti v podobe vodopádov, nebudete sa už od nich vedieť odpútať. Ich ohlušujúci zvuk, impozantná sila a dravosť vás oberú o slová. Mohutnosť Augrabies ovplyvňuje tok rieky Orange. V období sucha je prietok vody veľmi slabý, no v tomto čase lepšie vynikne kontrast medzi okolitými skalami a vodopádom.

 

Skala Pinnacle

Osobitú atmosféru vyvoláva návšteva skaly Pinnacle. Tridsať metrov vysoký monolit vyzerá vďaka zvetrávaniu, ako keby bol vytesaný zručným kamenárom. Nachádza sa v kaňone rieky Blyde a prechádza okolo nej jedna z hlavných turistických trás v tomto parku. V spojení so všetkou zeleňou v okolí vytvára príjemný kontrast, ktorý zaboduje u všetkých turistov.

 

Rezervácia pre opustené mláďatká, Hartbeespoort

Harbeespoort je nenápadné africké mestečko, ktoré vás môže prilákať svojou priateľskou atmosférou, príjemnými domácimi obyvateľmi a exotickou kultúrou. Okrem toho ponúka pre turistov jednu milú zaujímavosť. Na okraji mesta sa nachádza súkromná rezervácia, v ktorej sa starajú prevažne o opustené mláďatká opíc. Tá je voľne prístupná aj pre verejnosť, takže ak máte chuť navštíviť týchto nezbedníkov, stačí si pozrieť presný harmonogram a dohodnúť sa na návšteve. Zvieratká vyrastajú v podmienkach čo najvernejších ich prirodzenému prostrediu, aby ich neskôr mohli vypustiť do voľnej prírody.

 

Riebeek-Kasteel

Nenápadné mestečko pôsobí na prvý pohľad európskym dojmom. Stačí sa však pozrieť na okolitú prírodu a tá vás hneď vráti do africkej reality. Riebeek-Kasteel je mimoriadne obľúbené hlavne medzi maliarmi, ktorí tam nachádzajú nádherné prostredie a témy pre ich prácu. Súčasťou mesta je aj najstarší hotel v Južnej Afrike. Ak budete chcieť, môžete nielen ochutnať, ale si aj sami vyskúšať výrobu domácej ručne robenej čokolády. Mestečko získalo viacero prestížnych ocenení, no stále sa chráni pred veľkými davmi turistov, pretože si domáci chcú uchovať jeho autentickú atmosféru.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa