Fish River Canyon - najväčší kaňon v Afrike

2019-09-15 12:00:00 |   |    | 

Namíbia je povestná nádhernými prírodnými scenériami a divmi, medzi ktoré nepochybne patrí Fish River Canyon, jeden z najväčších kaňonov na svete. Prvé miesto na ich pomyselnom rebríčku patrí kaňonu Yarlung Zangbo (Tsangpo) vo východnom Tibete, ktorý meria 504 kilometrov. Americký Grand Canyon je o niekoľko desiatok kilometrov kratší.



 

Legenda o vzniku kaňonu

Podľa legendy, ktorá pochádza od príslušníkov kmeňa Nama, žil kedysi na juhu Namíbie obrovský had a ten často napadal ovce a kozy, ktoré domorodci chovali pre svoju obživu. Rozhodli sa ho preto raz a navždy zbaviť. Vyzbrojili sa oštepmi, vzali so sebou svoje psy a vyrazili na tohto netvora. Obkľúčili ho a držali v bezpečnej vzdialenosti pomocou horiacich pochodní, strieľali naňho šípy a hádzali oštepy. Hoci bol had veľmi veľký, proti takej presile nemal šancu. A ako sa tak zmietal a krútil v smrteľných kŕčoch, vyhĺbil do zeme hlbokú ryhu. Vysvetlenie geológov je v porovnaní s farbistým domorodým rozprávaním omnoho suchopárnejšie. Podľa nich tento kaňon vznikol asi pred 500 miliónmi rokov vodnou eróziou a pohybom zemskej kôry.

 

Prírodný skvost na juhu Namíbie

Fish River Canyon je dlhý 161 kilometrov, široký 27 kilometrov a v niektorých častiach je hlboký až 550 metrov. Najväčšia namíbijská rieka Fish River („Rybia rieka“) meria 800 kilometrov a najviac vody je v nej od marca do apríla. Počas väčšiny roka však možno v jej riečisku vidieť len akési jamy zaliate vodou. Rieka tečie až k hraniciam medzi Namíbiou a Juhoafrickou republikou, kde sa vlieva do Oranžskej rieky.

Na dolnom konci kaňonu sa nachádza rekreačná oblasť Ai-Ais (v preklade „horúci ako oheň“), známa svojimi horúcimi sírnymi prameňmi, ktoré vyvierajú hlboko pod riečnym korytom. Podľa miestnej povesti objavil tieto pramene v roku 1850 kočovný pastier z kmeňa Nama, keď zháňal zatúlané ovce. V Ai-Ais tiež končí náučný turistický chodník, ktorý je dlhý asi 85 kilometrov a začína 10 kilometrov západne od turistického kempu Hobas. Dá sa prejsť za 4-5 dní. V letnom období je pre vysoké teploty chodník uzavretý. Zostup do útrob kaňonu povolia len účastníkom pochodu po tomto chodníku, nie denným návštevníkom.

Merať cestu na odľahlý juh Namíbie sa návštevníkom určite vyplatí, pretože vidieť na vlastné oči pozoruhodný geologický zlom Fish River Canyon je nezabudnuteľný zážitok.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: ESO travel / Bigstockphoto.com
Zdroj: ESO travel

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa