Kapverdské ostrovy - raj, kde môžete ujsť pred všetkými starosťami

2020-11-21 00:00:00 |   |    | 

Kapverdské ostrovy sú síce súčasťou Afriky, ale výrazne ich ovplyvnil aj západný štýl života. Okrem iného sa to odráža aj na kvalite ich služieb, ktoré sú na vyššej úrovni ako v iných krajinách tohto kontinentu. I vďaka tomu sa stávajú skvelou možnosťou na únik z nášho uponáhľaného sveta, kde môžeme všetky starosti hodiť za hlavu a odbremeniť sa od všetkého stresu.



 

Fogo

Ostrov Fogo je veľkým lákadlom pre turistov, ktorí obľubujú aktívnu dovolenku. Tunajšie pobrežie je mierne a ponúka ideálne podmienky na plávanie. Taktiež sa tam nachádzajú úžasné pláže a môžete si vyskúšať aj turistiku rôznej obtiažnosti. Jedným z najväčších lákadiel je zdolanie vulkánu Pico do Fogo. Táto túra je určená pre zdatnejších turistov, pretože prechádza náročnejším terénom a k vrcholku sa dostanete za šesť hodín. Začiatok turistickej trasy je pri malom meste Cha de Caldeira. Na konci výstupu máte nádherný výhľad až na susedné ostrovy. Ak strávite na Fogo viac času, vyberte sa aj do hlavného mesta Sao Filipe, kde si môžete pozrieť ukážky tradičnej kapverdskej architektúry.

 

Boa Vista

Pokiaľ by ste chceli spoznať odľahlejšie lokality a nádhernú nedotknutú prírodu, vyberte sa na ostrov Boa Vista. Aj priamo z tunajších obľúbených rezortov ponúkajú rôzne denné tour, ktoré vás vezmú na opustené pláže. Tí odvážnejší tam môžu stráviť noc v stane priamo pri mori a vychutnať si takýto život v divočine. Na ostrove sa taktiež nachádzajú oblasti s veľkými dunami, kde si môžete vyskúšať jazdu na štvorkolkách. Boa Vista je taktiež známe veľkým výskytom vodných korytnačiek. Pravidelne sa tam schádzajú dobrovoľníci, ktorí im pomáhajú pri kladení vajíčok a pri ich návrate späť do mora.

 

Santa Antao

Pravým opakom ostrova Boa Vista, ktorý má najmä piesočné oblasti, je Santa Antao. Tam nájdete množstvo zelene, kopce, ale aj možnosti na turistiku. Na rozdiel od ostatných častí Kapverdských ostrovov nie je až natoľko turisticky vyťažený a práve to je jeho veľkou výhodou. Ostrov má totiž pokojnú atmosféru a nech sa vyberiete do ktorejkoľvek z horských dediniek, dostanete autentický pohľad na domácu kultúru. Povrch Santa Antao je rozmanitejší a taktiež úrodnejší. Zájdite na výlet do horských kopcovitých oblastí, kde si môžete naplánovať aj nejaké túry. Alebo si prenajmite auto a vyberte sa na vyhliadkovú jazdu po ostrove, aby ste si vychutnali tie nádherné vyhliadky, ktoré vám ponúka tento nádherný región.

 

Ťažba soli na Pedra de Lume

Ostrov Sal je nielen obľúbenou dovolenkovou destináciou, ale aj miestom, kde sa ťaží a spracováva morská soľ. Pri mestečku Pedra de Lume vzniklo jazero, do ktorého presakovala morská voda. Z neho potom začali spracovávať soľ. Vo fabrike kedysi pracovali otroci, ktorí žili v nehostinných podmienkach. Často museli pešo prechádzať cez celý ostrov, aby sa na víkend dostali späť ku svojim blízkym. Za ťažkú prácu dostávali aj malý plat, ktorým mohli vypomôcť svojim rodinám. Kvôli tomu neváhali podstúpiť takúto veľkú obetu. Na ostrove nájdete aj špeciálne domovy, ktoré kedysi využívali práve títo robotníci. Oblasť v blízkosti Pedra de Lume je okrem toho výborná na plávanie.

 

Santa Maria

Ďalšiu zastávku pri potulkách po Sal budeme mať v Santa Maria. Toto pomerne veľké mestečko je známe svojou živou atmosférou. Vyhľadávajú ho tiež milovníci umenia, pretože v miestnych podnikoch často hrávajú skupiny tradičnú hudbu, môžete tam stretnúť aj umelcov a užiť si pravú bezprostrednú atmosféru tejto krajiny. Keď sa nasýtite umenia, vyberte sa na potulky starými uličkami. Tam uvidíte skvelú ukážku tunajšej architektúry, ktorá už bola ovplyvnená prvkami európskej kultúry. Centrum mesta patrí tunajším obchodíkom, v ktorých predávajú rôzne suveníry, ale aj výrobky miestnych umelcov.

 

Sao Vicente

Rovnakú atmosféru má tiež ostrov Sao Vicente. Ten je pokladaný za domov kapverdskej hudby. Nachádza sa tam viacero podnikov, ktoré ponúkajú napríklad posedenie v bare pri živej hudbe, ale i v podnikoch s modernou muzikou, na ktorú si môžete zatancovať. Centrum spoločenského života je mesto Mindelo. To sa môže okrem preslávených podnikov pochváliť nádhernými plážami. Vyhľadávané je najmä medzi mladšími cestovateľmi. Ani na Sao Vicente nechýba krásna príroda a ideálne podmienky na plávanie. Na výber máte tiež niekoľko jednoduchších turistických trás na tunajšie kopce.

 

Vila Nova Sintra

Mesto Nova Sintra pokladajú za jedno z najkrajších miest na Kapverdských ostrovoch. Nachádza sa okolo neho nádherná príroda a len na skok to máte do pohoria Brava, kde môžete chodievať na túry. Jedným z hlavných dôvodov, prečo tam prichádzajú stále noví turisti je, že chcú vidieť menšiu dedinku Vila Nova Sintra. Tá je známa vďaka kombinácii nádherného pobrežia, pozostatkov historických budov a krásnej prírody. Vyzerá to tam ako na prechádzke minulosťou, keď sa môžete pozrieť na to, ako vyzerali ostrovy v minulosti. Jednou z obľúbených atrakcií je kamenná replika lode Krištofa Kolumba. Tá symbolicky stráži jednu zo vstupných brán do mesta.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa