Nekonečný piesok a voda: Hranica púšte Namib a oceánu patrí k najfascinujúcejším miestam planéty

2021-04-08 12:01:00 |   |    | 

Názov púšte Namib pochádza z jazyka národa Nama a znamená „rozsiahly“. Toto miesto vystihuje veľmi dobre – vyše 80 tisíc metrov štvorcových pokrýva piesok či štrk a keď konečne vyprahnutá krajina skončí, vystrieda ju zas nekonečný oceán. Hranica medzi zemou a vodou patrí k najfascinujúcejším miestam planéty.



 

Púšť Namib v juhozápadnej časti Afriky je považovaná ja najstaršiu na svete, vedci jej vek odhadujú na úctyhodných 55 miliónov rokov. Hoci to tak na prvý pohľad nevyzerá, je domovom množstva zaujímavých živočíchov, napríklad vtákov, článkonožcov či jašteríc. V okrajových častiach, kde sú podmienky pre život priaznivejšie, nájdete aj antilopy, gazely či hyeny. Na púšti dokonca žijú aj endemické druhy – gekón Pachydactylus tangei či nezvyčajný chrobák Onymacris unguicularis, ktorý získava vodu jej kondenzovaním na vlastnom tele.

Typické obrázky z púšte Namib však nezachytávajú jej štvor- či viacnohých obyvateľov. Väčšinou na nich vidno kontrast jasných farieb – blankytnú oblohu, biely piesok, oranžové duny a dramaticky pôsobiace vyschnuté stromy tmavej farby v lokalite Deadvlei. Známe je tiež tzv. Kostrové pobrežie s množstvom vrakov starých lodí, ktoré leží v severnej časti Namíbie.

Juh púšte Namib však vyzerá inak, nachádzajú sa tam totiž tie najvyššie a najpôsobivejšie duny sveta s odtieňmi farieb od ružovej až po jasno oranžovú. Najfascinujúcejšie je, že siahajú až priamo k Atlantickému oceánu a pohľad na studené vody obmývajúce horúci piesok patrí k tým skutočne nezabudnuteľným.

Najlepšie si ho vychutnáte v okolí mesta Swakopmund, najobľúbenejšej dovolenkovej destinácie v Namíbii. Z najväčšieho pobrežného mesta organizujú výlety vrtuľníkom, počas ktorého uvidíte nielen fascinujúci dotyk púšte a oceánu, ale zaletíte aj ku Kostrovému pobrežiu.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa