Africká Tanzánia – spojenie divočiny s luxusnou dovolenkou

2021-09-27 12:00:00 |   |    | 

Viacero krajín v Afrike sa začína prispôsobovať turistom a popri divokej prírode a návšteve odľahlých oblastí ponúka aj kvalitné služby. Už nie je žiadnou výnimkou, ak uprostred opustených saván vyrastie menší rezort, vybudovaný s ohľadom na tunajšie tradície. Presne takúto kombináciu luxusu a nedotknutej prírody nájdete aj v Tanzánii.



 

Zanzibar

Dovolenkovým hitom ostatných rokov je ostrov Zanzibar. Ten láka turistov na krásne pláže s palmami a priezračne čistou vodou. Keď stojíte pri pobreží, voľným okom uvidíte pod hladinou malé farebné rybky. Plávanie je preto veľkým zážitkom. Máte tam taktiež výborne podmienky na windsurfing. Nachádza sa tu viacero opustených pláží, ktoré využívajú domáci rybári. S nimi sa môžete dohodnúť na absolvovaní rybačky, alebo vás zoberú na plavbu popri pobreží. Potom sa vrátite späť do vášho rezortu, odkiaľ si už vychutnáte pohľad na romantický západ slnka a neskôr nádhernú nočnú oblohu. Tunajšie pláže patria v hodnoteniach dovolenkárov k tým najkrajším na svete. Popri oddychu na pláži si však zájdite pozrieť aj malé dedinky a mestečká na ostrove, ktoré majú svoju pútavú históriu a predstavia vám tradičnú kultúru.

 

Kilimandžáro

V Tanzánii nájdete jeden z najznámejších afrických vrchov. Kilimandžáro má výšku 5895 metrov a je obľúbeným miestom pre turistov. Ideálny čas návštevy je počas sezóny sucha, teda od júna do októbra. Kopec má viac ako milión rokov a vznikol vulkanickou činnosťou. Na jeho zdolanie potrebujete kvalitnú horolezeckú výbavu, pretože na jeho vrchole je po väčšinu roka snehová pokrývka. Domáci predstavitelia chcú Kilimandžáro sprístupniť čo najväčšiemu počtu turistov. Preto minulý rok odsúhlasili výstavbu lanovky, ktorá prenesie ľudí do nadmorskej výšky 3700 metrov. V okolí vrchu sa nachádza divoká príroda, kde žijú typické africké zvieratá. Uvidíte tam napríklad slony, leopardy, opice, byvoly a antilopy.

 

Národný park Serengeti

Druhý najväčší národný park v Tanzánii je známy vďaka migrácii stád pakoní. Podľa odhadov tadiaľ ročne prejde približne 1,5 miliónov týchto zvierat, ktoré sprevádzajú menšie čriedy zebier a gaziel. Zaujímavosťou je, že v celej oblasti sa nachádza len minimum stromov. Serengeti väčšinou tvorí šíra planina s kríkmi a drobnou zeleňou. Žije tam však až 500 rôznych druhov vtákov. Najlepšie obdobie na návštevu parku je od júna do septembra, kedy sa tadiaľ presúvajú najväčšie čriedy divokých zvierat. Ak vám pri návšteve Afriky prekážajú vysoké teploty, choďte tam na dovolenku od júna do októbra, keď je v tejto oblasti najchladnejšie. Od marca do mája je tam zas obdobie dažďov a vtedy sa radšej parku Serengeti vyhnite.

 

Roklina Olduvai

V národnom parku Ngorongoro sa nachádza vzácna archeologická oblasť roklina Olduvai. V minulosti sa tam podarilo odhaliť viacero vzácnych vykopávok, najmä lebky a kosti, ktoré pochádzajú z prvého obdobia osídľovania tohto kraja. Niektoré z nich sú podľa odhadov staré až dva milióny rokov. Časom sa vďaka erózii podarilo odhaliť aj niekoľko fosílií. Prvé objavil v roku 1911 nemecký profesor histórie. Ďalšími vzácnymi vykopávkami sú lovecké zbrane, ktoré majú viac ako milión rokov. V Olduvai sa našli aj skameneliny s troma druhmi stôp. Tie zrejme pochádzali od ľudoopíc.

 

Ostrov Mafia

Po Zanzibare je druhým najzaujímavejším ostrovom v Tanzánii Mafia. Ten sa preslávil najmä pestrým podmorským svetom v jeho okolí. Nádherné koraly, množstvo malých pestrých rybičiek a iných živočíchov sú úžasným zážitkom pre každého milovníka potápania. Dokopy tam žije až 400 rôznych druhov podmorských zvieratiek. Najkrajšia časť sa nachádza pri pobreží Chole a tiež v známom Marina parku. Najlepšie podmienky na potápanie sú v čase od mája do konca októbra. Dovolenku na ostrove neplánujte v marci a apríli, pretože vtedy tam panuje obdobie dažďov. Ostrov bol osídlený od 8. storočia, neskôr sa stal kľúčovým bodom na obchodnej ceste z východnej Afriky.

 

Kamenné mesto

Najstaršie mesto so zachovanou swahilskou architektúrou sa nachádza na Zanzibare. Zároveň je kultúrnym centrom ostrova a jednou z najcennejších historických oblastí v Tanzánii. Kamenné mesto (Stone Town) malo pôvodne arabskú architektúru, v 19. storočí však väčšinu domov prerobili do modernejšieho štýlu. Niektoré pamiatky renovovali v duchu swahilskej kultúry. Pre staršie budovy sú charakteristické krásne drevené dvere, ktoré bývajú zdobené rôznymi vzormi. Nachádza sa tam aj viacero pamiatok ako stará pevnosť, palác a tiež krásne záhrady Forodhani. Najpútavejším miestom je anglikánska katedrála v centre. Tú vybudovali symbolicky na mieste, kde sa pôvodne nachádzal trh s otrokmi.

 

Národný park Ruaha

Jedným z ďalších zaujímavých parkov je Ruaha. Medzi turistami je obľúbený kvôli vysokému výskytu slonov. Tie sa tam často pohybujú vo väčších skupinkách a pre dovolenkárov pripravujú jedinečný zážitok. Okrem nich počas safari uvidíte aj byvoly, gazely a zebry, ktoré tam tiež žijú vo veľkých stádach. Od roku 2008 je práve Ruaha svojou rozlohou tým najväčším národným parkom v Tanzánii. Taktiež je to obľúbené miesto pre ornitológov, ktorí tam chodia pozorovať a skúmať život až štyristo druhov vtákov. Pred návštevou Ruahy si objednajte služby domáceho sprievodcu, ktorý vás spoľahlivo prevedie divočinou.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa