Johannesburg – mesto zlata a diamantov

2021-12-06 12:00:00 |   |    | 

Najľudnatejším mestom Južnej Afriky je Johannesburg. Ten si zároveň vyslúžil prezývku „zlaté mesto“ alebo „mesto zlata“, pretože v okolí boli bohaté ložiská tohto vzácneho kovu. Navyše sa tam nachádza aj jeden z najväčších trhov, na ktorom sa s ním obchoduje. Ďalšou vzácnou komoditou sú diamanty, ktoré taktiež predstavujú jeden z hlavných artiklov na ich obchodnom trhu.



 

 

Múzeum apartheidu

V Juhoafrickej republike bol apartheid oficiálnou štátnou politikou v období medzi rokmi 1948 a 1990. Jeho hlavným princípom bolo oddeliť obyvateľov tmavej farby pleti od belochov. Afroameričania nemohli chodiť napríklad do bežných kín či reštaurácií. Tento systém si však vyžiadal aj niekoľko obetí. Najznámejší je protest z roku 1960, kedy zavraždili až 69 ľudí. Na všetky tieto udalosti spomína Múzeum apartheidu v Johannesburgu. Počas modernej prehliadky uvidíte fotografie, videá, ústrižky novín a iné dôkazy o krutosti tohto režimu. Pre ľudí má byť rovnakým mementom ako upozorňovanie na zverstvá 2. svetovej vojny a holokaustu v Európe. Návšteva tohto múzea je veľmi emotívna a odnesiete si odtiaľ veľa dôležitých informácií.

 

Zábavný park Gold Reef City

Ťaženie zlata zabezpečilo mestu a celému okolitému regiónu peniaze pre rozvoj. Vďaka tomu bol neustále o krok vpred pred inými veľkomestami nielen v krajine, ale aj na kontinente. Preto chcú túto tematiku predstaviť aj dovolenkárom. V jednej z bývalých baní na ťaženie zlata otvorili zábavný park, ktorý sa nachádza osem kilometrov od centra Johannesburgu. Cenný kov sa tam ťažil približne od roku 1880. Návštevníkov oboznámia so všetkými dôležitými faktami o zlatej horúčke, ktorá prebiehala v krajine. Dozviete sa, ako sa ťažilo zlato a na vlastné oči uvidíte jednu tehličku, ktorej sa môžete aj dotknúť. Okrem toho tam postavili niekoľko kolotočov z ktorých máte perfektný výhľad na celý areál. Jeho súčasťou sú aj reštaurácie a kaviarne, ktoré sú štylizované do tejto témy.

 

Making plans for Christmas Day? Don’t forget, the park is closed 25 December! But weather permitting, we re-open the next day.

Uverejnil používateľ Gold Reef City Nedeľa 10. decembra 2017

 

 

Maboneng Precinct

Ak chcete spoznať ten najlepší mix novej a starej Afriky, v tom prípade zájdite do štvrte Maboneng Precinct. Tá sa nachádza priamo v centre Johannesburgu. Pred niekoľkými rokmi ju začali postupne renovovať a časom tam pribúdali nové zaujímavé podniky. V preklade znamená jej názov „miesto svetla“ a presne tak to tam aj vyzerá. Krásne moderné ulice sú naplnené pozitívnou energiou, ktorú tam vytvára aj silná umelecká komunita. Nachádza sa tu niekoľko galérií a klubov na organizovanie koncertov. Tunajšie obchodíky sa špecializujú najmä na predaj lokálnych produktov. Tešiť sa môžete aj na skvelé reštaurácie, v ktorých ponúkajú najmä africkú gastronómiu v modernom šate. Počas prechádzky si pozrite aj vkusne zrekonštruované budovy, ktoré slúžia najmä na komerčné účely.

 

Kolíska ľudstva

Hodinu cesty od Johannesburgu sa nachádza jedno z najvýznamnejších archeologických miest na svete. Volajú ho Kolíska ľudstva, pretože tam v jaskyniach a ďalších vrtoch do podzemia našli ojedinelé ľudské fosílie. Podarilo sa im objaviť aj veľmi dobre uchovanú kostru človeka zo staroveku. Pre návštevníkov sú prístupné niektoré jaskyne a taktiež archeologické lokality, kde sa dozviete viac informácií o tom, ako sa začal na tomto mieste formovať život. V informačnom centre sú vystavené kostry a ďalšie artefakty, ktoré odhalili historici. Z centra Johannesburgu tam pravidelne organizujú tour so sprievodcom.

 

Botanická záhrada Walter Sisulu

Len tridsať kilometrov od centra sa nachádza jedna z najkrajších botanických záhrad v Afrike. Rozprestiera sa na ploche 300 hektárov. V prirodzenom prostredí tam rastie 600 druhov jedinečných rastlín a žije 220 druhov vtákov. Od 18. storočia patrilo toto miesto k obľúbeným piknikovým lokalitám šľachty. Nachádzajú sa tam aj krásne vodopády, ktoré im v lete poskytli príjemné osvieženie. Od roku 1982 záhradu zaradili medzi chránené národné parky.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: South African Tourism, Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa