Tuniská medina – fascinujúce centrum so 700 pamiatkami

2023-02-06 12:00:00 |   |    | 

Na africkom kontinente nájdete viacero miest, ktoré majú opevnené historické centrum, ktoré sa vyznačuje spleťou uličiek a mnohými zachovanými dobovými budovami. Tieto časti sa nazývajú aj medina. Môžete ich vidieť vo viacerých krajinách. V Tunisku nájdete takúto štvrť v hlavnom meste Tunis, kde ukrýva až 700 pamiatok z rôznych ér, vďaka čomu je zapísaná aj na zozname UNESCO.



 

Vymysleli tam prirodzený systém ochladzovania

Medina v Tunise je najstaršou časťou mesta. Vystavali ju podľa vzoru iných historických centier v tomto regióne. Ulice tejto štvrte sú teda úzke a spletité. Takýmto spôsobom sa snažili udržať tam dobrú klímu. To znamenalo, že vďaka tomuto systému tam nebolo v lete priveľmi horúco a počas chladných mesiacov priveľká zima. V súčasnosti sa na tak malom priestore nachádzajú stovky budov. Väčšina z nich má podobu súkromných obydlí, ale uvidíte tam tiež obranné veže, vstupné brány, ale aj mešity. Niektoré z nich sú až dodnes prístupné len pre moslimov a tie si môžete pozrieť iba z exteriéru.

 

Keď nebolo miesto, navyšovali budovy

V minulosti mala medina aj dôležitú politickú funkciu. Žili tam obchodníci aj politici a diali sa tam všetky hlavné mestské akcie. Toto platilo až do 19. storočia, keď do oblasti prišli Francúzi. Tí sa snažili vybudovať novú časť Tunisu, ktorú nazvali Nové mesto. Tam sa im nakoniec podarilo presunúť aj centrum moci a medina kvôli tomu chátrala. Kedysi v nej však žili takmer všetci obyvatelia mesta. Preto museli vymyslieť spôsob, ako by ich tam všetkých zmestili. Keď sa už minula plocha na stavanie, tak začali rozširovať už postavené budovy. Postupne k nim pridávali ďalšie poschodia a vďaka tomu nadobudlo centrum osobitý charakter. Medina až dodnes patrí medzi najhustejšie obývané lokality v krajine. Trvalé bydlisko tam má až desatina ľudí, ktorí oficiálne žijú v hlavnom meste.

 

Nechoďte tam v piatok a v nedeľu

Medina patrí k najvyhľadávanejším turistickým atrakciám v Tunisku. Preto je tam neustále obrovské množstvo turistov. Keď k tomu prirátate hustotu tunajšieho obyvateľstva, tak si dobre viete predstaviť ten ruch, ktorý tam vždy panuje. Všade okolo vás je veľa ľudí, k tomu odvšadiaľ cítite ich typické silné arómy z korenín a parfumov a atmosféra je tak veľmi špecifická a čulá. Len počas dvoch dní sa nálada v meste trochu upokojí. Pokiaľ plánujete prísť do mediny aj kvôli nákupom alebo lepším službám, vyhnite sa tomuto obdobiu. V piatok a v nedeľu tam totiž zatvárajú väčšinu podnikov a kvôli tomu by ste mali len malý výber. No ak tam chcete prísť iba kvôli historickým budovám a trošku si mesto vychutnať z inej perspektívy, tak tam dôjdite práve v tomto čase. Vtedy totiž budete mať väčší pokoj a bez vyrušovania snaživých obchodníkov sa zameriate skôr na tunajšiu architektúru.

 

Brány do rozprávkového sveta

Okrem samotných budov sú dôležitými historickými pamiatkami dobové brány. Začnime od tých vstupných, ktorých bolo kedysi dvanásť, ale v súčasnosti ich nájdete už len päť. Aj tie sú bohato zdobené a ihneď upútajú vašu pozornosť. Rovnako dôsledne však sledujte aj vstupné brány a dvere do jednotlivých budov. Tie vyzerajú ako z rozprávkového sveta. Sú pestro zdobené, farebné a každé sú dotvorené iným originálnym štýlom. Dominantou celej mediny je však mešita Al-Zaytuna s vysokým minaretom. Vznikla už na prelome 7. a 8. storočia a jej súčasná podoba je len o storočie novšia.

 

Pripravte sa na trhy a zjednávanie

Dôležitou súčasťou afrických krajín sú ich trhy. Tie nájdete aj v Medine. Stačí sa poprechádzať po uliciach, kde na vás už čakajú obchodíky s typickými suvenírmi ako tradičná obuv, koreniny, domáca kozmetika, šperky, klobúčiky, potraviny, ale aj rôzne milé drobnosti. Ocitnete sa uprostred pestrého sveta, ktorý vám ponúkne úplne iný pohľad na Tunis. Pripravte sa však aj na tvrdé zjednávanie. Keby ste pristúpili hneď na prvú ponúknutú sumu, pre domácich by to bolo sklamanie, dokonca až urážka. Preto sa nebojte vykonzultovať si takú sumu, ktorá vám najviac vyhovuje.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa