Desať vecí, pre ktoré sa vyplatí navštíviť Dominikánsku republiku

2012-10-02 10:30:00 |   |    | 

O Dominikánskej republike sa už toho popísalo veľa. My sme sa rozhodli vám ju predstaviť z netradičného pohľadu.



Výborný rum, kohútie zápasy, najlepšie cigary na svete, rituály voodoo alebo plávanie s delfínmi.

Zostavili sme pre vás rebríček 10 vecí, pre ktoré sa vyplatí Dominikánsku republiku navštíviť. Vďaka nim zapojíte do poznávania tejto krajiny všetky zmysly.

Dominikánska republika na jednej strane ponúka karibskú klasiku v podobe nekonečných pláží, čistého mora a kokosových paliem, na strane druhej však tiež unikátne zážitky. Za raj na Zemi ju označil už Krištof Kolumbus a dnes sem prúdia v zimných mesiacoch státisíce turistov. Kam? Každý tretí do najznámejšieho letoviska Punta Cana, tí ostatní za luxusom do Juan Dolia, za pokojom a relaxom v okolí letoviska Samaná alebo do Bayahibe za potápaním a aktívnym odpočinkom.

 

1 - Opaľujte sa na oficiálne najkrajších plážach sveta! 

To, že sú v Dominikánskej republike tie najkrajšie pláže na svete, nie je len výkrik cestovných kancelárií, ale fakt podložený oficiálnym zdrojom. Označilo ich tak UNESCO. Pláže na východnom pobreží sú snehovo biele, na severe je zlatý piesok a západ patrí šedým plážam.

 

2 - Ochutnajte rum!

Dominikánci majú ku svojmu nápoju takmer citový vzťah. Rum vyrábaný z melasy má niekoľko druhov – základom koktejlov je biely rum blanco, samostatne sa pije zlatý amarillo a tmavý anejo. Predtým sa miestnemu rumu hovorilo Mata-Diablo, čo je v preklade Diabol-zabijak. Prečo asi?

Nákup rumu priamo v Dominikánskej republike vás vyjde výrazne lacnejšie. Liter asi najznámejších značiek Brugal a Barcelo tu vyjde na 8 eur, u nás za rovnaké množstvo zaplatíte okolo 40 eur. Vyviezť z krajiny môžete ľubovoľné množstvo tohto nápoja, do krajín EU je však povolené doviezť len liter na osobu, inak platíte clo. Ak sa necítite na konzumáciu čistého rumu, dajte si daiquiri, rum s citrónovou šťavou.

 

3 - Navštívte Bacardi Island!

Práve tak sa hovorí ostrovčeku Cayo Levantado, kde sa natáčala reklama na známu značku karibského rumu. A vraj je tu ukrytý i veľký pirátsky poklad! To, že ide zároveň o jednu z najkrajších pláží v Dominikánskej republike, je už len čerešnička na torte.

 

4 - Zahrajte si golf, k dispozícii je vyše 30 ihrísk!

Dominikánska republika sa v posledných rokoch vyšvihla do pozície karibskej Mekky golfu. V súčasnosti je tu vyše tridsať golfových ihrísk – medzi nimi i údajne najkrajší kurz sveta. Playa Grande je umiestnený priamo na útesoch nad plážou. Odborníci zasa oceňujú ihrisko La Cana v blízkosti Punta Cany a ihrisko The Teeth of the Dog (v preklade Psie zuby) pri Bayahibe. Obe patria medzi TOP 50 ihrísk sveta.

 

5 - Dajte si cigaru!

„Najznámejšie cigary sú z Kuby, ale tie najlepšie z Dominikánskej republiky!“ To vám tu povie každý a má pravdu. Čo sa týka kvality, víťazia nad kubánskymi práve tie z Dominikánskej republiky. Proces od zasadenia rastlinky po zapálenie hotovej cigary trvá dva roky. Cigary sa tu vyrábajú výhradne ručne a nesmie sa stať, že by sa do cigary dostal zlomený lístok. Vraj by skazil jej chuť.

Najkvalitnejší je vrchný list a platí preň, že čím je tmavší, tým je cigara sladšia. Najznámejšie značky sú Arturo Fuente a La Aurora. Ich nákupom nič nepokazíte. Nazrieť pod pokrievku výroby cigár je možné v meste Santiago de los Cabalerro z roku 1903. Robotník tu musí denne ušúľať 100 kusov, aby splnil normu.

 

6 - Zatancujte si merengue!

Merengue nie je len hudba, ale podstata dominikánskej nátury. Vášnivý, jednoduchý, ale o to zmyselnejší tanec tu znie všade. Merengue vzniklo zmiešaním afrických rytmov s latinskoamerickými tancami a naučiť sa ho môžete i na Slovensku v tanečnom kurze. V Dominikánskej republike môžete využiť  kurz v hoteli, ktorý býva v cene zájazdu, alebo vyraziť do niektorého z miestnych podnikov.

 

7 - Plávajte s delfínmi!

Túto aktivitu ponúka Maniti Park neďaleko hlavného mesta Santo Domingo. V bazéne medzi delfínmi sa turisti ponárajú pod dohľadom ošetrovateľov a inštruktorov. Nesporne je to zážitok na celý život, jedinou chybou je cena. Tá sa pohybuje na hranici sto dolárov. Maniti Park však našťastie ponúka i iné kratochvíle. Kontaktnú ZOO alebo zábavné programy, ktorých hlavnými hviezdami sú práve zvieratá.

 

8 - Zaobstarajte si kameň Atlantídy!

Larimar, prezývaný kameň delfínov alebo kameň Atlantídy je vzácny modrý minerál, ktorý sa ťaží na jedinom mieste na svete, konkrétne v Baoruco v Dominikánskej republike. Objavili ho v 70. rokoch a predpokladá sa, že o desať rokov bude ložisko vyťažené. Ťaží sa ručne, bez pomoci strojov a tomu zodpovedá i cena, ktorá neustále rastie.

Kameň sa smie opracovávať len v Dominikánskej republike, odviezť domov si tak môžete len hotové šperky. Cena retiazky s drobným príveskom začína zhruba pri 40 eurách.

Za skúšku stojí v Dominikánskej republike určite i potápanie, koraly sú tu blízko pri brehu. Je pravdepodobné, že si vás získa atmosféra, ktorá tu panuje. Nikto sa za ničím neponáhľa, len si užíva podľa dominikánskeho príslovia: „Tomalo suave! Všetko je v pohode!“

 

9 - Obľúbené kohútie zápasy

Kohútie zápasy sa odohrávajú bokom od turistických letovísk a väčších miest. Tam už ich totiž považujú za barbarstvo a veľký prežitok. Na dedinách však táto „kratochvíľa“ stále prežíva a teší sa obľube miestnych obyvateľov.

Základný princíp súboja je jednoduchý. Kohúty vybavené kuklou a ostrohami, prípadne umelými pazúrmi stoja proti sebe a majú za úlohu protivníka vytlačiť z kruhu, ktorý je vyznačený pieskom. Predtým pri týchto súbojoch zvieratá i zomierali, dnes sa našťastie súboj nenechá dôjsť tak ďaleko.

 

10 - Voodoo rituály

Množstvom tajomstiev a záhad je opradený i kult voodoo, ktorý niektorí Dominikánci vyznávajú. Rozhodne si pod tým ale nepredstavujte handrových panáčikov so zapichnutými špendlíkmi. Vyznávači voodoo za pomoci tanca, spevu a bylín upadajú do tranzu, aby mohli komunikovať so svojimi mŕtvymi.

Voodoo prišlo do Dominikánskej republiky zo susedného Haiti a v súčasnosti ho na celom svete vyznáva zhruba 60 miliónov ľudí.

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichý oceán a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Dominikánskej republiky:

 

  • Punta Cana: Najznámejšie a najživšie letovisko Dominikánskej republiky. Jednoduché dvojhviezdičkové hotely, ale i luxusné strediská s piatimi hviezdičkami, možnosť potápania, v Punta Cana sú tri golfové ihriská.
  • Kuba - Dominikánska republika: Odporúčame využiť širokú ponuku fakultatívnych výletov, či už jednodňový alebo dvojdňový výlet k rieke Canimar, plavbu loďou s preskleným dnom či ďalšie výlety.
  • Juan Dolio: Najluxusnejšie letovisko Dominikánskej republiky a ideálny východiskový bod pre poznávanie tejto krajiny. Koralové záhrady sú tesne pri pobreží – kde inde začať s potápaním?

 


Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa