Zdolajte ľadovcové hory a vykúpte sa s tučniakmi v Patagónii

2011-11-04 10:30:00 |   |    | 

Až na samý okraj sveta vás zavedú nekonečné pláne ďalekej Patagónie. Keď sa však spýtate miestnych obyvateľov, povedia vám pravý opak a otočia mapu hore nohami. Tu ste na vrcholku sveta! Noc bez tmy, začiatok konca, ľadové hory. Patagónska pampa je drsná i rozmarná a jej chuť pripomína červené víno.



Tam, kde sa južná Argentína snúbi s čilskými fjordmi Ánd, leží oblasť zvaná Patagónia. Svoje meno tento prekrásny koniec sveta získal od jeho európskych objaviteľov. Tunajší indiáni boli totiž vďaka drsnému podnebiu statní a oproti Európanom merali až o 30 cm viac. V zime si navyše obúvali veľké kožušinové topánky a tak vznikol názov „Patagonas“, takzvaná „veľká tlapa“.

 

  • Patagónske lahôdky

Dnes sa tu už nemusíte báť žiadnych obrov, Patagónia sa totiž stala obľúbeným miestom prisťahovalcov zo starého sveta. I preto sa tu teraz varí vraj najlepšie pivo z celého Čile – prvý pivovar tu totiž založili Nemci. Pivo však rozhodne nie je tým najdôležitejším, čo tu musíte ochutnať. Tunajšie víno, to je to pravé orechové, ale vraj chutí po višniach.

 

I keď sú labužnícke výlety dnes veľmi populárne, do Patagónie sa cestuje predovšetkým na dobrodružné výpravy do tunajších úchvatných národných parkov. Často sa sem cestovatelia vydávajú pri svojich púťach cez Argentínu, z jej letísk sa sem tiež ľahko dostanete. Existuje však aj možnosť vydať sa sem na vlastnú päsť a kúpiť si letenku až na najjužnejší cíp Ohňovej zeme.

 

Dobrodružná výprava so stanom a spacím vakom

Okolo 1 200 eur by vám na letenku v akcii mohlo stačiť, nezabudnite však, že potrebujete dostatok pesos na kempy. Hotely tu stoja o dosť viac a inde než vo vyhradených táboriskách sa spať nesmie. Dodržiavanie týchto pravidiel sa tu dôsledne stráži. Po celej Patagónii môžete pomerne ľahko cestovať miestnymi autobusmi, ale je dobré kúpiť si lístok s predstihom. Našťastie sú tunajší obyvatelia veľmi milí a je im úplne cudzia akákoľvek vypočítavosť, takže vám radi pomôžu i zadarmo.

Pokiaľ si však od týchto končín sľubujete pokojnú dovolenku, ste na omyle. Obrovské ľadovcové hory, špicaté vrcholky červených skál a stáda huňatých oviec – taká pekná vychádzka? Kdeže - tunajšie okruhy sú síce nadpozemsky krásne, ale ide sa trebárs 5 dní naozaj náročným terénom. O to najväčšie dobrodružstvo sa však vždy zaručene postará patagónske nevyspytateľné počasie.

 

  • Horúčava, zima, vietor z hôr

Tridsaťstupňové horúčavy i mráz, obloha bez mráčika i prepršaný deň. Všetky rozmary počasia na vás chystá práve Patagónia. Jediné, čím si môžete byť istí, je vietor. Do batohu si okrem teplého spacieho vaku pribaľte i funkčnú bielizeň a zimnú výbavu, zabudnúť sa ale nesmie ani na opaľovací krém a nepremokavý pršiplášť.

 

Národný park Los Glaciares

Neďaleko mesta El Calafate sa rozkladá prírodný zázrak. Za necelých päť eur sa dostanete do národného parku Los Glaciares, jednej z najväčších zásobární pitnej vody na svete. Neuveriteľne modré ľadovcové hory vás každú chvíľu ohromia revom odlamujúceho sa ľadu. Skalné masívy hôr Fitz Roy a Cerro Torre sú tiež jedny z najťažších alpinistických terénov na svete.

Ľadovec Perito Moreno je obrovská ľadová stena so šírkou päť kilometrov a výškou šesťdesiat metrov. Nenechajte sa zmiasť modrým nebom – mrzne tu. K ľadovcu sa môžete vydať buď po drevenej ceste alebo si zaplatiť výlet na lodi, ktorá sa k nemu plaví dvakrát denne. Vždy si však dávajte pozor na odlamujúci sa ľad, ten tu má bohužiaľ povesť zabijaka.

 

Národný park Torres del Paine

Keď cestou z Los Glaciares prekročíte argentínsko-čilskú hranicu smerom do Chile, ocitnete sa v národnom parku Torres del Paine. A ak budete mať šťastie na počasie, čaká vás tu nezabudnuteľný pohľad na tri obrovské žulové veže nad modrým jazerom so zasneženými štítmi v pozadí. Za úsvitu červené končiare sú však len jednou z mnohých krás tohto skalného masívu.

Jazerá všetkých možných farieb, fjordy čilského pobrežia, kamenité svahy alebo azúrové ľadovce. Monumentálnu a rôznorodú krajinu si najviac užijete od decembra do marca, kedy sa tu teploty môžu vyšplhať až ku 20 °C a hlavne je tu takmer nepretržite deň. Do parku sa platí vstup asi tridsať eur a je v ňom mnoho kempov a táborísk. Je dobré zarezervovať si tu nocľah vopred v cestovných kanceláriách v okolitých mestách, v sezóne je to tu totiž dosť obsadené.

 

Ohňová zem dávnych indiánov

Až vás malí operenci omrzia, nasadnite na trajekt a preplavte sa cez Magalhaesov prieplav do bájnej Ohňovej zeme. Kedysi dávno tu planúce ohne indiánov lemovali členité pobrežie a stáli pri počiatku mena tohto súostrovia, keď ho objavili Magalhaesovi námorníci. Rovnako ako vtedy, ani dnes už za mestom Ushuaia, posledným na brehu ostrova, žiadna cesta nevedie. Tu začína koniec sveta.

Poznávacie zájazdy do Argentíny a Čile ponúka mnoho cestovných kancelárií. Často práve s niekoľkými dňami v úchvatnej Patagónii. Jedinečné bohatstvo týchto krajín môžete spoznať i sami a vydať sa len s batohom a spacím vakom do zradných hôr. Odmenou vám bude jedinečný pocit samoty a nesmiernej slobody, prenikavo krásna príroda nedotknutá civilizáciou. Extrémy počasia a ľad mohutných hôr, nekonečné pláne. Patagónia je bránou do neznáma, je perlou zdobiacou koniec a začiatok Zeme.

 

 

Tipy na zájazd do Patagónie a za ďalšími juhoamerickými skvostami

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov do Argentíny:

 

  • Veľký okruh Argentínou s Patagóniou: Ostré štíty veľhôr, odlamujúce sa ľadovce, veľryby, pampa v kombinácii s návštevou najjužnejšie položeného mesta planéty – úchvatné zážitky na celý život.
  • Argentína - Uruguaj - Brazília – Paraguaj: Ucelená kombinácia troch krajín, spoznáte život na pampe, vodopády Iguacu, uvidíte argentínske tango, uruguajské candombé i brazílsku sambu.
  • Čile – Bolívia – Argentína: Okruh po centrálnej časti Južnej Ameriky – čilské púšte a gejzíry, bolívijské soľné jazerá, argentínske historické pamiatky a tango v Buenos Aires.

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvilová, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa