Naprieč amazonskou džungľou

2011-12-04 10:00:00 |   |    | 

Keď sa rozhodnete cestovať naprieč Južnou Amerikou, určite nevynechajte návštevu amazonského pralesa. Dobrodružnú cestu môžete podniknúť z Brazílie, Kolumbie, Peru, Bolívie, Ekvádora, Venezuely, Francúzskej Guiany, Guiany a Surinamu. Tým najlepším a jedinečným cestovateľským zážitkom môže byť prežitie niekoľkých dní v naozajstnej džungli nedotknutej modernou civilizáciou. Navyše, nie každý sa môže pochváliť návštevou najväčšieho dažďového pralesa na svete.



Na čo sa môžete tešiť

Ak sa rozhodnete pre výlet do tropickej džungle z najchudobnejšej krajiny Južnej Ameriky - Bolívie, budete letieť osemnásťmiestnym lietadlom z La Paz. Let je krátky a do hodinky pristanete na malom letisku v Rurrenbaque, odkiaľ sa miestnym autobusom dostanete priamo do mesta.

Je tu niekoľko cestovných kancelárií, kde sa dá zájazd zakúpiť. Cestovanie na vlastnú päsť totiž nie je možné. Ceny sa líšia v závislosti od dĺžky pobytu i od agentúry. Môžete si vybrať zájazd po rieke alebo môžete zájsť hlbšie do pampy, kde sa dá vidieť množstvo nádhernej vegetácie.

Podľa toho, za čo si zaplatíte, sa budete kúpať s ružovými delfínmi, uvidíte aligátory, anakondy, kapybary, opice a množstvo živočíchov typických pre túto oblasť. Zaujímavou skúsenosťou je lov na pirane, ktoré vám následne pripravia na večeru.

Po dlhom hľadaní vhodnej agentúry nakoniec aj my sedíme v malom člne, ktorý nás má dopraviť hlboko do pralesa. Sprievodca riadi loďku a občas upozorňuje na zaujímavý strom, rastlinu a zvieratá popri rieke. V čase obeda nastáva prvá zastávka, kde zostávame aj na noc. Všetko je veľmi čisté a útulné, naokolo niet nikoho.

Po dôkladnej očiste a výdatnom obede nás čaká túra po pralese. Dozvedáme sa niečo o rastlinách, ktoré domáci využívajú na liečenie a prípravu jedál. Pri každom strome si urobíme krátku pauzu spojenú s ochutnávkou plodov.

 

Miestni ľudia sú pohostinní

Na tomto mieste platí, že jazyková bariéra nie je problém. Sprievodca väčšinou nehovorí plynulou angličtinou, čo však nepochopíte z viet, dozviete sa z posunkov. Stačí mať otvorené oči počas túry. Odvšadiaľ sa ozývajú zvuky prírody, štebot vtákov a vreskot zvierat.

Ak sa dostanete do domorodej osady, uvidíte miestnu školu, ihrisko a zopár domčekov. Domáci  ponúkajú turistom čerstvo vytlačený džús z cukrovej trstiny. Na jeho výrobe sa často zúčastňujú sami hostia pomocou veľkého dreveného odšťavovača uprostred osady. Jediný prístroj v dedine je spoločný pre všetkých.

Oboznámite sa s miestnymi zvykmi, ochutnáte rôzne druhy ovocia a možno sa dozviete, ako sa vyrába kakao. Tu totiž rastie kakaovník, z ktorého sa získava táto chutná surovina. Neodídete naprázdno, zopár kakaových bôbov vám nabalia na cestu.

 

Ticho a harmónia

Akoby tu zastal čas. Ufúľané deti sa hrajú s kamienkami a ženy pripravujú jedlo. Celá osada žije z turizmu. Najbližšia dedinka v pralese je vzdialená niekoľko kilometrov. Osady sú chránené, ženy sa starajú o čistotu v chatkách, v ktorých prespávajú návštevníci. Muži pomáhajú ďalším ženám, ktoré varia pre turistov. 

Večer strávite v nádherných drevených domčekoch uprostred džungle. Má to svoju atmosféru, široko ďaleko niet žiadnej civilizácie a keď sa zotmie, zvuky sú intenzívnejšie. Osvetlenie funguje len do desiatej.

Ak vás uprostred noci prepadne nutkanie navštíviť kúpeľňu, nezabudnite sa vyzbrojiť baterkou. Pred nebezpečnou tarantulou a podobnou spoločnosťou vás ochráni visiaca sieťka nad posteľou. Skôr ako si do nej ľahnete, dôkladne skontrolujte prikrývky, aby ste sa nestali obeťou dotieravého hmyzu.

Ráno po raňajkách nasleduje pár hodinová jazda po rieke. Vychutnáte si pohľad na nádherné papagáje, vtáky, plameniaky, vodné živočíchy a pestrofarebné kvety. Nasleduje druhá zastávka, kde turisti trávia noc v divočine. Napriek tomu, že domčeky sa nachádzajú uprostred ničoho, nájdete v nich pohodlie a relax. Nechýbajú ani sprchy a toalety.

Po vynikajúcom obede sa treba vybrať na krátku prechádzku po lese. Tropické podnebie spôsobuje nadmerné potenie, a tak sa vám môže stať, že sprievodca sa ponúkne a vyrobí vám malý vejár. Nečudujte sa, ak vás neskôr obdaruje prsteňmi, ktoré vlastnoručne vyrobí z plodov slúžiacich ako potrava pre divé prasatá.

 

Nezabudnuteľný východ slnka

Posledné ráno sa vstáva skoro. Treba stihnúť viacero druhov divých svíň a opíc, prípadne ak budete mať šťastie, pred vašimi očami sa objaví aj kráľ džungle, jaguár. Toho však turisti vidia len výnimočne. Oplatí sa privstať a zažiť prebúdzanie džungle v lúčoch vychádzajúceho slnka sprevádzaných podivuhodnými zvukmi zvierat.

 

 

Zdroj/autor: Martina Miksová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.9/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa