Ekvádor - postavte sa na stred sveta alebo vyrazte do „praveku“

2013-05-24 16:00:00 |   |    | 

Ekvádor je jeden z najmenších štátov Južnej Ameriky, ale v ponuke turistických atrakcií všetkých druhov za svojimi susedmi nezaostáva. Milovníci nespútanej prírody sem prichádzajú za divokou džungľou alebo za veľkolepými vulkánmi. Športovci si tu vychutnávajú napríklad skvelé podmienky pre trekking alebo surfovanie na vlnách Pacifiku. Znalci kultúry a pamiatok zase prichádzajú za zachovalou podobou miestnych koloniálnych miest. A k tomu všetkému má Ekvádor ešte jedno eso v rukáve - krásne, svieže a nedotknuté Galapágy.



Pôvod názvu Ekvádor nie je skrytý tým, ktorí ovládajú španielčinu. Slovo ecuador totiž znamená rovník. Ten krajinu delí na dve polovice a pretína i ekvádorské Galapágy. Priemerná ročná teplota sa tu pohybuje medzi 26 a 28 °C, ale počasie závisí od oblasti.

Pobrežie je tropicky horúce, podnebie v horách je mierne a oblasť dažďových pralesov je vlhká s vysokými teplotami. Tí, ktorí Ekvádor navštívili, však vedia, že rozmanité tu nie je len počasie.

 

Kláštor Ameriky

Hlavné mesto Quito je cieľom turistov hlavne pre svoje zachovalé koloniálne centrum, ktoré sa rozkladá okolo námestia Plaza de la Independencia, kde je vedľa katedrály i prezidentský palác. Domy v centre majú bielu omietku s terasami a balkónmi a sem tam ich strieda nejaký kostol alebo kláštor. Náboženských budov je v Quitu toľko, že sa mu hovorí aj „kláštor Ameriky“.

Krásu a zachovalosť mesta dokazuje i miesto na zozname UNESCO. So svojou nadmorskou výškou je zase druhým najvyššie položeným hlavným mestom na svete - prvé miesto patrí La Paz v Bolívii. Juh mesta oddeľuje od jeho zvyšku kopec Panecillo, z ktorého pozerá na Quito okrem turistov i socha Panny Márie.

 

  • Stred sveta

Mitad de Mundo je miesto vzdialené 20 kilometrov od Quita. Rovník tu pretína cestu Panamericana, ktorá spája celý americký kontinent. Miesto tiež dopĺňa mohutný pamätník s múzeom, ktorého špičku zdobí (čo iné než) zemeguľa.

 

Triedou vulkánov až do Cuency

Cuenca je tretie najväčšie mesto Ekvádoru a jeho krásu ocenia všetci, ktorí sa sem vydajú. Vedľa Quita na severe krajiny je ďalšou ekvádorskou pýchou na zozname svetového kultúrneho dedičstva a leží na juhu. Ak vyrazíte z hlavného mesta práve sem, po ceste navštívte národný park Cotopaxi.

Meno nesie po činnom vulkáne, ktorý je najnavštevovanejšou sopkou v Ekvádore. I keď je Cotopaxi monumentom a symbolom celého parku, nie je zďaleka jediným vulkánom v ňom a celá rezervácia si preto vyslúžila rešpekt budiacu prezývku - hovorí sa jej Trieda sopiek.

Ich zasnežené vrchy sú v blízkosti sviežej zelene okolitej prírody neodolateľným cieľom fotografov i turistov. Tí vytrénovaní sa môžu na sopku Cotopaxi so základným vybavením a v prítomnosti sprievodcu tiež vyšplhať.

 

Návrat do praveku - Galapágy

Keď Ekvádor v devätnástom storočí zabral ostrovy na západe, vzdialené zhruba tisíc kilometrov od jeho pobrežia, nikto ešte nevedel, akým pokladom sa stanú. Zvieratá, ktoré Galapágy obývajú, si na nich žijú v pokoji, z ktorého ich nevytrhnú ani konšternovaní turisti, ktorí si občas musia pripadať ako na ceste do „praveku“. Ak prehistória stále ešte niekde žije, tak je to práve tu.

Návštevníci môžu okrem pestrej fauny obdivovať i bizarné útvary, ktoré sa na ostrovoch vytvorili vďaka ich lávovému pôvodu. Jedným z nich je i Pinnacle Rock. I napriek jeho sláve však zostávajú symbolom Galapág slonie korytnačky. Najkrajší pohľad na ne je v tunajšej korytnačej pôrodnici.

Okrem nich tu ešte možno vidieť početné kŕdle vtákov i pestrofarebných rýb, mrožov, tuleňov, žralokov a morských rají. Galapágy si naozaj vychutnáte a nemusíte byť ani vyštudovanými zoológmi alebo botanikmi.

Cestu do Ekvádoru je možné nakombinovať s výletmi do ďalších krajín Južnej Ameriky, čo robí veľké množstvo turistov z Európy, ktorí sa pri tom riadia heslom: „Keď už sme tu“. Niektorí prechádzajú spomínanú Panamericanu, iní cestujú, kam ich vietor zaveje. Ani samotný Ekvádor však nesklame a ak si lámete hlavu, s čím tam začať, nerobte si starosti - v Ekvádore stačí jednoducho niekam vyraziť a krajina vás príjemne prekvapí jedným zo svojich zákutí.

 

 

Reklamný odkaz Tipy na zájazdy do Južnej Ameriky

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Ekvádoru a ďalších krajín:

 

  • Ekvádor - Galapágy: Jedenásť dní na ceste po jednej z najzaujímavejších krajín Južnej Ameriky so zastávkou na nedotknutých Galapágach.
  • Veľký okruh po Chile: Santiago obklopené päťtisícovkami, Torres del Paine - jeden z najkrajších NP sveta, ľadovce, sopky, lagúny - to sú ciele tejto úžasne exotickej cesty.
  • Okruh po Venezuele: Strhujúci pohľad na najvyšší vodopád sveta Salto Angel, plavba po delte Orinoka s lovom piraní a návšteva pôvodných indiánskych dedín vás dostanú.

 

 

Zdroj/autor: Petra Novotná, ESO travel, reklamný článok, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa