Pláž Copacabana - bolívijská menovkyňa tej brazílskej

2012-01-19 14:00:00 |   |    | 

BOLÍVIA - Copacabana je jedna z najznámejších pláží na svete, to vie predsa každý. Málokto však tuší, že v Južnej Amerike existuje ešte jedna Copacabana z turistických bedekrov, ktorá zostáva v tieni tej slávnejšej, hoci jej dala meno. Nachádza sa v chudobnejšej Bolívii, ale podobne ako jej brazílska menovkyňa, ani ona nemá o turistov núdzu.



Asi šesťtisícové bolívijské mestečko Copacabana sa rozprestiera na brehu najvyššie položeného splavného jazera sveta Titikaka. Leží na spojnici medzi peruánskym mestom Puno a bolívijským La Paz.

Väčšina turistov, ktorí touto cestou prechádzajú, si v Copacabane urobí jeden až dvojdňovú prestávku. Láka ich sem najmä neďaleký Ostrov Slnka (šp. Isla del Sol). Do Copacabany však mieria aj davy Bolívijčanov. Tí majú za cieľ výstup na tunajšiu kalváriu a modlitbu vo veľkolepej katedrále.

 

Ostrov opradený legendami

Asi dve hodiny plavby loďou z prístavu v Copacabane leží Ostrov Slnka. Svojou rozlohou viac ako 14 km² je najväčším z ostrovov na jazere Titikaka a určite aj jeden z jeho najnavštevovanejších. Výletné lode sem každý deň privážajú desiatky turistov, ktorí sa chystajú načerpať na tomto čarovnom mieste energiu, alebo si apoň počas celodenného treku vychutnať pohľady na nekonečnú modrú hladinu jazera s bielymi Andami v pozadí a rozprávkovobelasou oblohou.

Takmer desaťkilometrový prechod zo severnej časti ostrova na južnú zaberie asi štyri hodiny a možno počas neho uvidieť napríklad Posvätnú skalu, z ktorej sa podľa legendy zrodili Manco Capac a Mama Ocllo, súrodenecký a neskôr milenecký pár, čo stojí pri zrode mocnej kultúry Inkov.

Na inom mieste zasa výletník spozná ruiny paláca Chinkana, labyrintu postaveného na počesť boha Slnka. Traduje sa, že na Slnečnom ostrove žili panny vyberané, aby svoj život zasvätili tomuto bohu, tak nakoniec prišiel aj Ostrov Slnka k svojmu menu.

 

Cieľ pútnikov aj dovolenkárov

Na brazílskej pláži Copacabana pozná jej staršiu sestru z Bolívie len málokto. Čosi už o nej počuli, sem-tam si ju popletie nejaký turista a niektorí dokonca vedia, že jej ich slávna pláž vďačí za meno.

Copacabana z Bolívie je totiž vychýrené pútnické miesto, tí, čo do nej prichádzajú sa túžia pokloniť snedej Panne Márii. Je jednou z najstarších na juhoamerickom kontinente, odetá ja ako inkská princezná, stala sa patrónkou krajiny a nikdy neopúšťa svoj honosný domov. Tradícia hovorí, že ak by sa tak stalo, posvätné jazero Inkov Titikaka sa vyleje zo svojich brehov.

Aj Copacabana v Riu de Janeiro má svoje legendy. Podľa jednej z nich sa istému rybárovi na tamojšej pláži zjavila Panna Mária z Copacabany, netrvalo dlho a na mieste zjavenia vyrástla kaplnka, do ktorej koncom 17. storočia pribudla kópia bolívijskej Panny Márie.  Podľa nej dostala svoje meno aj slávna pláž, ktorú všetci poznáme vďaka slečnám v bikinách, svalnatým surferom a chutnej caipirinhe...

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa