Uruguajské Montevideo, mesto slov

2012-03-02 14:00:00 |   |    | 

URUGUAJ - Vždy, keď som sedela v Buenos Aires na brehu rieky Río de la Plata, rozmýšľala som, aké asi je to mesto na druhej strane nekonečnej hladiny. Montevideo, neznáme hlavné mesto ešte neznámejšej krajiny Uruguaj. Je to naozaj Argentína v menšom, ako zvyknú hovoriť všetci v okolí Buenos Aires? Až mi jedného dňa nedalo, v argentínskom prístave som sa nalodila na obrovskú loď spoločnosti Buquebus a po ďalšej párhodinovej ceste autobusom som na vlastné oči spoznávala tajomné Montevideo.



Bez čaju ani na krok

Kto zažil Argentínu, bude sa v Uruguaji cítiť ako doma, vôbec ho neprekvapia chodci s termoskou pod ramenom sŕkajúci večné maté na zastávke autobusu či v rade na pokladňu. Čaj maté patrí k identite Uruguajčana, tak ako murga. Veselé bandy hudobníkov a šašov zároveň, ktorí karnevalovým štýlom komentujú situáciu v krajine.

Okrem hudby a maté sa k hlavnému mestu krajiny viaže ešte niečo: slová. Montevideo má dodnes nenápadný prívlastok, Atény Južnej Ameriky. Určite aj preto, že s mestom sa spája tvorba takých slávnych postáv latinskoamerickej literatúry ako sú napríklad Mario Benedetti či Eduardo Galeano. Práve ich slová dali mojej predstave o meste Montevideo nádych noblesy, melanchólie a vášnivého bohémstva.

 

Nostalgické hľadanie

Pátranie po Montevideu z mojej fantázie začalo skoro ráno v centre mesta. Všade vládol tradičný ruch veľkomesta, ale zároveň typická juhoamerická pohoda, no po melanchólii ani stopy. Ako povedal môj uruguajský kamarát, Montevideo má svoj splín, to len leto všetkých popletie.

Ja som však verila, že mi mesto ukáže hľadanú tvár. Prešla som hlavné Námestie slobody a predo mnou sa otváralo Staré mesto. To ponúkalo nádej na kúsok nostalgie. Prekročila som historickú bránu, pod nohami som mala meno básnika Maria Benedettiho a v ušiach mi zazneli jeho romanticky šteklivé verše. Začínalo to nádejne.

Pokračovala som ulicou lemovanou umeleckými výrobkami, ktorých predavači dávali miestu správny pohodový nádych latinského bohémstva. Ja som smerovala na nábrežie, veď kde ak nie tam možno nájsť v rušnom meste trochu melanchólie. Platí to aj v Montevideu. K nábrežiu navyše vedú ošarpané ulice, ktoré mnohých turistov odradia. Ja som sa im potešila, lebo ma preniesli do mesta, aké som hľadala.

 

Múzeum slov

Montevideo si ma získalo, ale čo vymyslieť, aby som sa do neho mohla vrátiť vždy, keď sa mi zacnie po troche melanchólie? Ani neviem ako, podarilo sa mi dostať do netradičného Múzea slov. Ide o archív miestneho rádia, ktorý ponúka možnosť vypočuť si alebo nahrať prejavy, texty, slová slávnych postáv spojené s Uruguajom. Nezaváhala som a keď mám chuť, vďaka slovám charizmatických Uruguajčanov som znovu v meste, ktoré mi pohladí dušu.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa