Lima, mesto kráľov Peru

2012-04-15 10:00:00 |   |    | 

PERU - Keď 18. januára 1535 Limu oficiálne založili španielski kolonizátori, dali jej meno Mesto kráľov. Jednak z úcty k vládcom na starom kontinente, ale aj pre blízkosť dátumu sviatku Troch kráľov. Francisco Pizarro, zakladateľ mesta, si nevybral zle. Mesto je na pobreží, vďaka ktorému získalo frekventovaný prístav, neďaleko sú úrodné oblasti a zozadu ho chránia majestátne Andy. Navyše hľadí smerom k Tichému oceánu, spoza ktorého sem vraj prišla civilizácia.



Kráľovské meno Lime dlho nevydržalo a onedlho po vzniku prišla skomolením názvu rieky Rimac k svojmu dnešnému označeniu. Ani králi sa v Lime nezdržali dlho, už v roku 1821 získava krajina nezávislosť od Španielska a mení sa na republiku, Lima je odvtedy jej hlavným mestom. Trochu kráľovskej noblesy si však stále zachováva, i keď chvíľu trvá, než ju odhalíte.

 

Niekdajšia sláva

Kto chce vidieť na vlastné oči aspoň niečo z dávnej kráľovskej slávy mesta, mal by sa vybrať do jeho starej časti. Hlavné námestie, Plaza de Armas, je ideálnou vstupnou bránou do čias koloniálneho rozkvetu mesta. Dokazujú to najmä stavby ako Prezidentský palác, Katedrála či Arcibiskupský palác. Všetky sú situované okolo námestia, na ktorom bola vyhlásená nezávislosť krajiny.

Že mesto v 16. a 17.storočí prichýlilo množstvo zámožných obyvateľov, dokazujú honosné stavby zdobené drevenými balkónmi z koloniálnych čias. Na viaceré z nich sa podpísal zub času a je to veľká škoda. Je príjemné túlať sa  uličkami starej Limy, len treba byť stále v strehu pred dlhoprstými a vždy dať na rady hliadkujúcich policajtov.

Žiadna kolónia v „Novom svete“ sa nevyhla expedíciám horlivých misionárov, prišli aj do Limy. Dokazuje to vysoký počet kostolov v meste a z nich ten najzaujímavejší, Kostol sv. Františka. Jeho návštevu odporúča každý bedeker a kto si dá poradiť, určite neoľutuje. Nakukne do zákulisia života prvých františkánov v krajine a ak sa nezľakne, prejde sa možno aj pomedzi ich kostry.

 

Dnešná sláva

Lima už dávno nie je mestom zo zlatých čias kolónie, svoje bohatstvo má však stále. Ibaže, ukryté celkom inde ako v historickom centre. Štvrte ako Miraflores alebo San Isidro vám celkom zmenia predstavu o krajine tretieho sveta. Široké cesty, luxusné vežiaky s výhľadom na oceán, limuzíny pred prepychovými butikmi.

Aj turisti čoraz viac vyhľadávajú tieto štvrte, je tu bezpečnejšie a ceny v hosteloch sú len o niečo vyššie ako v meste.

Hlavné mesto Peru sa snaží držať krok s dobou a zaujímavých atrakcií tu pribúda. Je ním aj Park lásky, parčík na útese nad Tichým oceánom, v štvrti Miraflores. Dominuje mu súsošie bozkávajúceho sa páru a vlnitá lavička zdobená vyznaniami lásky iných zaľúbencov. Dať si tu pusu je povinné.

Iným romantickým miestom Limy je park fontán Circuito Magico del Agua. Podľa zápisu v Guinnessovej knihe rekordov je to najväčší fontánový komplex v mestskom parku. Otvorený je len od stredy do nedele popoludní a ponúka zaujímavú kombináciu vody, farieb, hudby a samozrejme, romantiky.

Lima má ešte jeden prívlastok, sivé mesto. Vychádza z oparu, ktorý sa často nad mestom vznáša a dodáva mu melancholickú, niekedy až depresívnu atmosféru. Ak sa do Limy vyberiete a zastihnú vás práve takéto dni, nenechajte sa nimi pohltiť. Dajte si pohár gýčovo žltej Inca coly, sadnite si na schody pred katedrálu, pozrite sa na farebný svet okolo a splín bude preč.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa