Dobrodružná dovolenka - za vulkánmi Ekvádoru

2012-05-05 14:00:00 |   |    | 

EKVÁDOR - Ekvádor je krajina dramatickej prírodnej scenérie a extrémnych kontrastov. Aktívne vulkány z nej robia to, čím je: dramatická, ohnivá a plná výbušného dobrodružstva. Aktívnych je viac ako 25 ekvádorských sopiek. Domorodé kmene stredovekého Ekvádoru na ich svahoch ponúkali obety bohom s cieľom upokojiť ich hnev. Ak chcete na dovolenke zažiť trochu dobrodružstva, ekvádorské sopky sú pre vás to pravé!



Jednou z najznámejších a najvyšších aktívnych sopiek je „Cotopaxi“. Naposledy vybuchla v roku 1904, avšak okolité dedinky neustále ohrozujú tzv. laháry - andezitové  pyroklastické prúdy (v roku 1877 dosiahli vzdialenosť 100 km a dosiahli pobrežie Pacifiku).

Výstup na túto sopku je náročný (aj keď nie technicky) - meria až 5 896 m, je veľmi chladná a svahy strmé, čo môže privodiť závrate, ale jej úspešné zdolanie stojí za to - aspoň počas jasných dní, kedy vám panoramatický pohľad odhalí množstvo z ekvádorského vulkanického sopečného bohatstva.

V provincii Cotopaxi sa môžete dostať do stredu krátera sopky „Quilotoa“ - na kanoe. Nachádza sa tam zelené jazero, o ktorom miestni hovoria, že je bez dna. Kaldera má priemer 3 km a v jej hlbinách sa nachádzajú horúce pramene. Po šesť hodinovom zostupe po strmých stenách krátera sa dostanete k jazeru, kde je možné si požičať kanoe a po niekoľkých hodinách pádlovania sa ocitnete v strede sopky. Naposledy vybuchla v 13. storočí, ale človek nikdy nevie...

Navštívte druhé najvyššie položené hlavné mesto na svete a jediné hlavné mesto, ktoré ohrozuje aktívny stratovulkán. Mesto „Quito“ si funguje i napriek hučaniu a brblaniu sopky „Pichincha“. V meste sa nachádza pamätník znázorňujúci rovník a miestni ho nazývajú „La mitad del mund“ (stred sveta) a koloniálne centrum, ktoré bolo vyhlásené za pamiatkovú rezerváciu UNESCO. Nastúpte na telefériqo - lanovku, ktorá vás vyvezie na sopku vo výške 4 100 m s prenádherným výhľadom. Ak ste fyzicky zdatní, môžete si pridať trojhodinovú túru do výšky 4 680 m na vrchol sopky.

Vulkán „Tungurahua“ je tak trochu huncút. Pravidelne chrlí a spôsobuje miestnym obyvateľom ťažkosti. Avšak má aj svoje menej nebezpečné a dokonca príjemné stránky - horúce pramene termálnych bazénov plné výživných minerálov. Tak teda ponorte sa do týchto horúcich prameňov (napr. v „Baños de Agua Santa) a využite tento lacný prírodný kúpeľný dom a trochu si oddýchnite.

Do výšky 6 310 m sa tiahne vyhasnutý vulkán „Chimborazo“ - najvyšší vrch Ekvádoru (a podľa najnovších meraní od stredu Zeme vraj aj najvyšší vrch sveta). Je u lezcov veľmi populárny a dostupný počas celého roka, najlepšie obdobie na výstup je však december až január a júl až august. Odborníci na dobrodružné cesty odporúčajú zostup z tábora dole vulkánom na bicykli, kedy môžete zazrieť lamy so smiešnym názvom „vicuña“. Tak smelo do toho!

Trekovanie v Ekvádore a objavovanie krás vulkanickej činnosti je naozaj nezabudnuteľný zážitok. Treba sa len nebáť, milovať vzrušenie a dobrodružstvo!

 

Zdroj/autor: Eli, drom

Foto: wikipedia, Eloquence, Dabit100, Seattle Skier, Annom, Timwryan, Martin Roca, Gerard Prins, Illinizza

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa