Usmievavé mesto v Brazílii - zoznámte sa s Niterói

2012-05-04 18:00:00 |   |    | 

BRAZÍLIA - V čase bláznivého karnevalu v Riu de Janeiro sa oči celého sveta upierajú na plochu v slávnom Sambodróme, kde je korunovaná víťazná škola samby. Svet obletia obrázky polonahých snedých krásavíc pred oblúkom Sambordómu, no iba niektorí vedia, kto sa za vznikom tohto zaujímavého miesta skrýva. Tým druhým to prezradíme: Oskar Niemayer.



Mesto úsmevu

Dnes už vetchý deduško narodený v meste pod Corcovadom zasvätil svoj život modernej architektúre a tým zmenil tvár svojej rodnej Brazílie. Oskar Niemayer stojí za vznikom dnešného hlavného mesta krajiny, Brasílie, ale jedno z jeho najkrajších diel sa nachádza inde: v meste Niterói.

Toto skoro polmiliónové mesto ležiace za zátokou oproti Rio de Janeiro má hneď niekoľko zaujímavostí. Podľa posledných výskumov je mestom s najvyššou životnou úrovňou v Brazílii, možno aj preto mu patrí prívlastok usmievavé mesto. Zároveň je to jediné brazílske mesto, ktoré bolo založené nekresťanom, jeho základný kameň položil vodca pôvodných obyvateľov, istý indián Arariboía, ktorého socha víta každého, kto do mesta Niterói príde loďou z protiľahlého brehu.

 

Múzeum na pláži

Ak sme spomenuli Oskara Niemayera, nebolo to náhodou, prišiel čas predstaviť jeho staviteľský kúsok, ktorý je hlavným lákadlom mesta Niterói. MAC, Múzeum moderného umenia. Svojou zaujímavou budovou, ktorá pripomína rozvetvený strom, láka pohľady už zďaleka.

Múzeum je situované na krásnom mieste pláže Praia de Icaraí a navštíviť ho stojí za to. Expozícia moderného umenia možno návštevníka nenadchne, ale výhľady, aké múzeum ponúka, sú neopakovateľné. Či už je to nepoznané Rio de Janeiro z druhej strany alebo okolité pláže mesta Niterói.

 

Caminho Niemayer

Oskar Niemayer výrazne pozmenil tvár mesta Niterói, a preto si právom zaslúži, aby hlavné nábrežie nieslo jeho meno, Caminho Niemayer. Okrem jedinečného múzea zdobia túto promenádu ďalšie zaujímavé stavby architekta. Podobu iglu má Nadácia Oskara Niemayera, ktorá sa venuje nielen zhromažďovaním materiálu o slávnom architektovi, ale aj výskumu modernej architektúry.

Hneď o dom ďalej vyrástlo divadlo, Teatro Popular de Niterói. Ponúka predstavenia v krytej sále pre 800 divákov a vďaka posuvnej stene, ktorá umožní otvoriť pódium aj do exteriéru, si môže predstavenie vychutnať až 20 tisíc ľudí stojacich na otvorenom priestranstve. Perličkou je námestie so sochami Oskara Niemayera a prezidenta Juscelina Kubitschka, ktorý prišiel s nápadom postaviť nové hlavné mesto Brazílie. Obaja páni sedia chrbtom k Riu a prezerajú si plány budúcich stavieb v meste Nietrói.

 

Šarm a pohoda

Hoci je mesto Niterói svojou polohou trochu v tieni Ria de Janeiro, a hoci nemá toľkú charizmu a iskru ako a Cidade maravilhosa, svojou originalitou a pohodou si získa každého, kto má chuť spoznať ho.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa