Národný park Everglades, divoká tvár Floridy

2012-05-21 14:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Everglades je národným parkom USA v južnej časti Floridy s rozlohou 610 684 hektárov. Bol zriadený v roku 1947 a zapísaný na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO v roku 1979. Pôvodní americkí Indiáni chodili do tejto oblasti loviť zver a chytať ryby a nazvali ju pa-hay-okee, čo v preklade znamená "trávnaté vody".



Nezasväteným môže Everglades pripadať ako len obrovský močiar plný krokodílov a miesto, kde sa občas vyskytne mŕtve telo v seriáli CSI: Miami. V skutočnosti v sebe skrýva omnoho viac. Okrem toho to vlastne nie je močiar, ale mokrá préria (zdá sa to ako hlúposť, ale močiare majú stromy, pričom stromy v Everglades sa nachádzajú len na ostrovoch).

Tento národný park vznikol zhruba pred 5 tisíc rokmi. Napája ho jazero Okeechobee, tretie najväčšie sladkovodné jazero Spojených štátov. Everglades je neuveriteľne jedinečný ekosystém, subtropická divočina, ktorá umožňuje rozvíjať sa tvorom ako sú napríklad ohrozené druhy amerických krokodílov, delfínov, mrožov, volaviek a orlov.

Najznámejšie sú Everglades predovšetkým vďaka aligátorom, krokodílom, ohrozenej floridskej pume, ale aj vodnému vtáctvu, ktoré je v tomto parku značne rozšírené.

Uprostred mangrovov, cyprusov a kilometrov trávnatých porastov existujú nekonečné možnosti pre pešiu turistiku, cykloturistiku, kanoistiku, jazdu na kajaku alebo lodičkách, kempovanie a rybárčenie.

Veľmi obľúbenou turistickou atrakciou sú tzv. airboats, čiže vznášadlá. Jedná sa o lode poháňané vrtuľou, ktoré sa dokážu pohybovať rýchlosťou až 70 km/h.

Tento unikátny ekosystém zostal nenarušený až do príchodu usadlíkov v 16. storočí. Následná industrializácia spôsobila vysúšanie močiarov a zmenu vodných tokov, čo zapríčinilo zníženie zásob vody a aj populácie zvierat. V 30. rokoch 20. storočia tu hniezdilo ešte 1,5 milióna vtákov, pričom v súčasnosti je to už iba 50 tisíc.

Everglades má dve ročné obdobia (obdobie sucha a obdobie dažďov) a je veľký rozdiel v tom, kedy toto miesto navštívite. Najlepšie je obdobie sucha v mesiacoch december až apríl. Počasie je príjemné a dokonca aj divoká zver je viac v pohode. Počas obdobia dažďov, teda v máji až novembri, je horúco a vlhko a častý výskyt búrok. Výhoda obdobia dažďov je, že nebudete zdieľať svoje zážitky s takým množstvom turistov ako počas obdobia sucha.

 

Zdroj/autor: Eli, drom

Foto: wikipedia, Hein Mück, Galpha, Tobias1983, MJJR, Mduchek, Howcheng, Mattes, profimedia, ESO travel

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa