Panama, Kostarika, Nikaragua: vulkány a pláže na brehu dvoch oceánov

2013-05-09 16:00:00 |   |    | 

Tropické pralesy sa hemžia vzácnymi vtákmi a motýľmi, opice sa hojdajú v korunách stromov a keď budete mať šťastie, uvidíte leňochoda pohnúť nohou. V diaľke soptí vysoký vulkán a na mnohých kilometroch prázdnych piesčitých pláží morské korytnačky kladú svoje vajíčka. Panama, Kostarika a Nikaragua, tri krajiny obklopené dvoma oceánmi.



Len pár stoviek kilometrov znamená v strednej Amerike veľký rozdiel. V Kostarike sa na krásnych plážach trbliecu luxusné strediská, v Nikarague, jednej z najchudobnejších krajín západnej pologule, biely piesok navštevujú len morské korytnačky, snažiace sa naklásť svoje vajcia. V Paname sa zase po mori namiesto korytnačiek preháňajú obrovské obchodné lode.

Keď sa vydáte do týchto končín, spoznáte síce len malý kúsok z mapy sveta, ten však ukrýva mnoho rozdielov. Len bezprostredná prítomnosť dvoch morí - Karibiku a Tichého oceánu - určuje rôznorodosť tunajšej prírody a cestovateľom poskytuje zvláštnu zmes karibskej kultúry s tichomorskou.

 

  • Panamské jazero Gatun

Pri stavbe Panamského prieplavu vzniklo zatopením lužných pralesov jazero Gatun. Stalo sa ekoparkom s množstvom ostrovov - bývalých kopcov - a hlavne s mnohými druhmi rastlín a zvierat, ktoré je tu možno pozorovať z lodí. Pozorovať sa dajú i obchodné lode mieriace k samotnému prieplavu.

 

Panama - prieplav v pralese a prázdne pláže

Keď sa povie Panama, každý si vybaví obrovský Panamský prieplav, ľudské veľdielo. Ťažké nákladné lode tadiaľto deň čo deň prechádzajú a masa vody ich dvíha do výšky až 30 metrov. Na dĺžke 82 kilometrov tu môžete pozorovať trebárs lokomotívy tiahnuce lode alebo obrovské vráta výpuste, ktoré sa s hukotom ponárajú do slanej vody.

Panamu si však okrem lodí užijú i turisti - tropickým pralesom sú tu porastené malebné ostrovčeky, tunajšie pláže a podmorský svet sú vraj jedny z najlepších na svete. Turistika je tu na počiatku svojho vývoja a tak môžete plnými dúškami vychutnávať osamelé pláže a nízke ceny tunajších služieb.

Medzi kúpaním si rozhodne odskočte do Panama City, mesta z roku 1519, ktoré založili ako prvé európske mesto v Amerike. Dnes tu na pláži stoja mrakodrapy, kedysi sa odtiaľto organizovali výpravy za Inkami. Historické centrum Starej Panamy leží 4 kilometre od centra Panamy súčasnej a nájdete v ňom fascinujúce ruiny koloniálnych domov.

 

Kostarika - exotická príroda tvorená vulkánmi

Susedná Kostarika je najobľúbenejšou destináciou Latinskej Ameriky, čo jej ale nijak neuberá na kráse. Nájdete tu toľko tropických národných parkov, že vám bude ľúto každej minúty strávenej v hoteli. Problémom je, že ani tunajšie pláže vás nenechajú odísť a aby toho nebolo málo, na území Kostariky nájdete množstvo vulkánov a horúcich prameňov, ktoré samozrejme tiež treba vidieť.

Kam rozhodne musíte? Ujsť by vám nemala sopka Arenal a národný park, ktorý ju obklopuje a ukrýva ešte vodopády, jazerá a horúce kúpele. Husté lesy tu schovávajú azúrové lagúny, horúce pramene zavlažujú farebné tropické kvety a vy si tu ležíte v bazénoch s horúcimi vodopádmi. V rezervácii Monteverde Cloud Resort sa kúpať ani nemusíte - vlhkosť vzduchu tu vraj dosahuje skoro 100 %. Spolu so 450 druhmi vtákov si budete pripadať ako v dokumente BBC.

Najkrajšie pláže Kostariky hľadajte na severozápadnom pacifickom pobreží. Síce je ťažké sa tam dostať, ale stojí to za to - okrem vás, farebných rýb a korytnačiek sa tu totiž nebude kúpať takmer nikto. Všeobecne platí, že karibské východné pobrežie je divokejšie a viac tu prší, zatiaľ čo západné tichomorské pláže sú lepšie prístupné a od decembra do apríla tu je obdobie sucha.

 

  • Kokosový ostrov pokladov

Všetci, ktorí tajne snívajú o pirátskom poklade na tropickom ostrove, by sa mali vydať na Kokosový ostrov. Ten leží až 550 kilometrov od kostarického pobrežia a bol preto vždy ideálnym miestom pre ukrytie pokladu. Dodnes sa vie o troch pokladoch, ktoré si tu ukryli korzári a piráti. Pre biológov je pokladom 70 endemitov, ktoré sa tu vďaka odľahlosti ostrova vyvinuli.

 

Nikaragua - chudobná kráľovná Strednej Ameriky

Najväčšou a pritom najchudobnejšou krajinou Strednej Ameriky je Nikaragua, krajina prederavená dvomi veľkými jazerami Managua a Nikaragua, pri ktorých leží hlavné mesto Managua. V ňom môžete žasnúť nad ruinami starej katedrály, jazerá zasa možno preskúmať loďou a obdivovať nádhernú a bohatú vegetáciu stromov mango alebo spev tropických vtákov. Sú navyše posiate mnohými ostrovčekmi, ktoré vznikli veľkou erupciou blízkej sopky.

Na úpätí tejto sopky leží ďalšie mesto, krásna historická Granada. Katedrálu, ale i „obyčajné“ domy tu postavili v malebnom koloniálnom štýle. Spleť uličiek a námestí vás odtiaľ zavedie až k jazeru Laguna de Apoyo v sopečnom kráteri, ktorého voda je príjemne teplá a čistá. O niečo teplejšie je jazierko s horúcou lávou v útrobách sopky Masaya, kam sa môžete vypraviť a obdivovať neuveriteľný oranžový kúpeľ.

Cesty voňajúce vynikajúcou kávou, nezabudnuteľné pohľady na divú zver a nádherné chvíle strávené na plážach alebo v dažďových pralesoch. Exotická dovolenka ako má byť!

 

 

Reklamný odkaz Tipy na zájazd do Strednej Ameriky

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov do Strednej Ameriky:

 

  • Okruh po Venezuele: Strhujúci pohľad na najvyšší vodopád sveta Salto Angel, plavba po delte Orinoka s lovom piraní a návšteva pôvodných indiánskych dedín vás dostanú.
  • Unikátny okruh: Mexiko - Guatemala - Belize: Archeologické perly Strednej Ameriky - magické Palenque, mystický Tikal a romantická Antigua, doplnené o pobyt na koralovom ostrovčeku Ambergris Caye.
  • Rio de Janiero + vodopády Iguazú: Najkrajšie mesto sveta, najscénickejšie vodopády sveta a na záver najobľúbenejšie letovisko Brigitte Bardotovej - Búzios.

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, Tomáš Cikán, ESO travel, reklamný článok, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa