Cuzco, peruánsky pupok sveta

2012-06-03 10:00:00 |   |    | 

PERU - Zrodení bohom Slnka kráčali Manco Capac a Mama Ocllo svetom, až kým neprišli na miesto, kde sa im zlatá palica zaborila do zeme. Tam vzniklo podľa legendy Cuzco, hlavné mesto slávnej Ríše Inkov, dnes práve vďaka tomu najnavštevovanejšie mesto Peru.



Najprv Inkovia, potom Španieli

V jazyku kečua znamená Cuzco pupok sveta, tým pre Inkov mesto naozaj bolo. Stretali sa v ňom všetky dôležité cesty, ktoré impérium pretínali, sídlil tam Inka a svoje miesto  mali v Cuzcu aj najvýznamnejšie stavby obrovskej ríše. Tou najdôležitejšou bol určite chrám Qorikancha zasvätený najvyššiemu bohu Inkov, ktorého meno znie zjednodušene Wiracocha. Ak bolo Cuzco centrom Inkskej ríše, Qorikancha bolo centrum tohto centra. Chrámový komplex vynikal dokonalou antiseizmickou architektúrou a zdobili ho kilogramy striebra, zlata a drahých kameňov.

Práve to viedlo neskôr k jeho koncu. Keď v roku 1532 prichádzajú do Cuzca španielski kolonizátori, chrám vyplienili a na mieste inkského posvätného miesta vzniká prvý dominikánsky kláštor v Peru. Ten vidí turista pri návšteve Cuzca aj dnes, kresťanský chrám, stojaci na pevných inkských základoch. Dôkaz, že ľudská túžba po moci a bohatstve bola na svete od nepamäti.

 

Katedrála plná prekvapení

Chrámom Qorikancha sa však atrakcie charizmatického mesta Cuzco ani zďaleka nekončia. Stačí prejsť o niekoľko ulíc ďalej po hlavnej triede, Avenida del Sol a je tu srdce mesta, námestie Plaza de Armas. Dominujú mu dva kostoly, katedrála a jezuitský kostol. Oba stoja za návštevu, ale zaujímavejšia je bezkonkurenčne katedrála. Ukrýva niekoľko vzácností.

Tou prvou je patrón mesta, Señor de los Temblores, ktorý podľa legendy v roku 1650 utíšil obrovské zemetrasenie, čo mesto postihlo. Druhá cennosť katedrály v Cuzcu sú pozostatky španielsko-inkského kronikára Inku Garcilasa de la Vega. Vďaka jeho zápiskom si dnes dokážeme predstaviť, ako vyzeral život pôvodných obyvateľov dnešného Peru v čase príchodu prvých Európanov.

 

Potrava pre telo i ducha

Hoci je Cuzco plné kresťanských stavieb postavených na inkských základoch, nevládne mu religiózna atmosféra. Práve naopak, najmä po zotmení patrí mesto svetským radostiam. Vtedy ožijú miestne reštaurácie s ponukou vynikajúcej peruánskej kuchyne, zaplnia sa bary, kde sa štrngá lahodným miestnym pivom Cuzqueña a od dverí k dverám prechádzajú muzikanti vo farebných krojoch a s Panovou flautou v ruke.

 

Všadeprítomná koka

Ak platí, že kto nebol na Machu Picchu, akoby nebol v Peru, tak potom ten, kto neokoštoval  koku, akoby nebol v Cuczu. Čaj z lístkov koky patrí k základnej ponuke každého hostelu, hotelu a reštaurácie. V meste v nadmorskej výške cez 3 400 metrov totiž táto rastlina pomáha eliminovať problémy z vysokej nadmorskej výšky.

Kým pre mnohých z nás je koka synonymom kokaínu, pre miestnych obyvateľov je to posvätná rastlina, dar od bohov. Ako to s kokou vlastne je, prezradí Múzeum koky. Nachádza sa v pohodovej štvrti umelcov San Blas plnej kľukatých uličiek, kde nie je žiadnym umením stratiť sa. Ale, je to príjemné strácanie, lebo aj v Cuzcu platí, že ak zablúdite, objavíte jeho najkrajšie zákutia.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa