V Čile po stopách Pabla Nerudu

2012-06-26 10:00:00 |   |    | 

ČILE - Hovorí sa, že v Čile je každý básnikom. Možno to v skutočnosti neplatí celkom na každého obyvateľa krajiny, ale niekoľko skutočných majstrov veršu Čile svetu dalo. Jedným z nich je Pablo Neruda, a preto každý, kto chce lepšie spoznať nekonečné Čile, mal by sa vybrať po stopách tohto básnika, a nielen tých literárnych.



Dom, čo dýcha oceánom

Nositeľ Nobelovej ceny za literatúru sa narodil v roku 1904 v mestečku Parral, asi 450 km južne od Santiaga de Chile, ale už ako 17-ročný odchádza do hlavného mesta, kde trávi čas štúdiom a neskôr na rôznych diplomatických misiách po celom svete.

Keď sa v roku 1937 Neruda vracia z Európy, hľadá miesto, kde by sa mohol naplno venovať milovanej literárnej tvorbe. Nájde ho pri pobreží Tichého oceánu, na mieste, ktoré nazve podľa čiernych kameňov la Isla negra.

Kúpi tu od starého španielskeho námorníka malý kamenný domček a postupne ho premení na dom plný zaujímavých a kurióznych predmetov, v ktorom oceán pripomína nielen výhľad z okna.

V dome na Isla Negra vznikli nielen najkrajšie diela básnika, ale na jeho želanie je tam i pochovaný, aby mohol naveky počúvať šum morských vĺn, ktoré tak miloval.

 

Za všetkým hľadaj ženu

Pablo Neruda bol Juhoameričan, navyše bohém, a tak nie je žiadnym prekvapením, že naraz miloval niekoľko žien. Jednou z veľkých lások jeho života bola Matilde Urrutia. Práve pre ňu sa rozhodol postaviť dom v Santiagu de Chile. Volal ho la Chascona podľa prezývky ryšavej krásavice Matilde. Tá bola dlhý čas iba tajnou láskou básnika, žila v dome sama, kým on býval po boku svojej oficiálnej manželky Delie del Carril v centre mesta. Až do roku 1955, kedy manželku definitívne opustil a presťahoval sa k Matilde.

Neruda mal rád detaily, zákutia a prírodu. Dokazuje to aj jeho dom la Chascona. Nechal ho postaviť na úpätí kopca San Cristóbal, s výhľadom na Andy, hoci mu architekt odporučil celkom opačnú orientáciu domu. Básnik si nedal poradiť a zasahoval do stavebných plánov aj inde, múry domu neraz vznikali podľa typu nábytku, ktorý si Neruda za nimi želal mať.

I keď bol dom po umelcovej smrti v roku 1973 chvíľu opustený, Matilde sa neskôr podieľala na jeho zmŕtvychvstaní a v súčasnosti je z neho múzeum, ktoré umožňuje nakuknúť do súkromia Pabla Nerudu.

 

Dom, ktorý má všetko

Najkrajším miestom v Čile je podľa viacerých turistických sprievodcov mesto Valparaíso. Určite to vedel aj Pablo Neruda, keď si unavený z ruchu v Santiagu, za miesto svojho ďalšieho obydlia zvolil práve tento najdôležitejší čilský prístav. Dom si nechal postaviť na mieru, iba našiel miesto, ktoré dokonale spĺňalo jeho predstavy. Nesmie to byť ani vysoko, ani nízko, pokojné, ale blízko spoločenského diania, originálne, a predsa útulné, so susedmi, ale najlepšie neviditeľnými. Také boli iba niektoré z jeho kritérií. Dom s menom La Sebastiana, podľa posledného majiteľa, bol presne tým, čo Neruda hľadal. Navyše s jedinečným výhľadom na Vaplaraíso, do ktorého sa nedá nezaľúbiť.

 

Bez knihy v Čile ani na krok

Na návštevu všetkých troch domov Pabla Nerudu jeden deň nestačí. Všetky sú síce v dostupnej vzdialenosti od hlavného mesta Santiaga de Chile, ale určite si každý z nich zaslúži aspoň jeden deň, pretože k návšteve patrí do batohu aj niekoľko básní Pabla Nerudu a tie sa najlepšie čítajú pri výhľade, aký mal on, keď ich písal. Kto to raz skúsi, už sa nebude chcieť vrátiť do reality a aj Čile bude opúšťať ťažko.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa