Magická modrá v temnotách zeme – Odkryte záhady Patagónie

2014-10-30 18:00:00 |   |    | 

V útrobách zeme občas nachádzame miesta, ktoré by sme pripísali skôr výtvoru šikovného umelca, ako náhodnej moci prírodných živlov. No v tomto prípade hovoríme o prírode. O jej sile, ktorá aj z tvrdých hornín vie vytvoriť umelecké diela vyrážajúce dych hoci len pri pohľade na fotografiu.



 

Na hraniciach

 

Hovoríme o Mramorovej jaskyni, Mramorovej katedrále, alebo Mramorovej kaplnke. Všetky tri názvy pomenúvajú jeden a ten istý jav. Ide o jaskynný útvar, ktorý leží na hraniciach medzi ArgentínouČile. Jazero, ktoré jaskyňu vyformovalo, má na oboch stranách iný názov. V Čile hovoríme o jazere Generála Carreru, ale v Argentíne o jazere Buenos Aires. Komplikovanú situáciu ešte sťažuje aj pôvodný názov. V domorodom jazyku tehualche sa o jazera hovorí ako o Chelenco, čo by sa dalo preložiť ako „jazero búriacich sa vôd“.

 

Pomalé preskúmavanie

 

Jazero patrí k najväčším v oboch krajinách, dokonca aj v celej Južnej Amerike. S rozlohou 1850 km štvorcových je 4 najväčšie na kontinente. Väčšia časť leží na čilskej strane a tam sa nachádza aj prírodný div – Mramorová jaskyňa.

Kto chce jaskyňu naozaj preskúmať, musí si prenajať malý čln. Väčšie lode sa totiž do úzkych priestorov a plytšej vody plnej skál nedostanú. Turisti zvyknú vyraziť z malého prístavu Puerto Tranquillo (v preklade Pokojný prístav), kde sa nalodia a vyplávajú za dobrodružstvom. Jazero je dostatočne veľké, takže sa na ňom tvoria aj vlny. Vďaka nim vznikla aj táto jaskyňa.

Z diaľky je vidno len veľkú skalu, ktorá je čiastočne ponorená do vody a inak na jej vrchole rastú rastliny. A keď sa priblížite uvidíte, že časť mierne nad vodou je plná dier, podobne ako ementál.

Ale až vnútri sa ukrýva pravý zázrak. Belostné skaly priam žiaria v kontraste s čistou modrou vodou. Vytvárajú takmer nadpozemskú atmosféru, plnú svetelnej hry. Modrá s bielou sa tak dokonale spájajú, že človek nemôže odtiahnuť oči.

Zdroj/autor: taringa.net, granpatagonia.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa