5 najkrajších národných parkov USA: Od stromových katedrál po medveďa Yogiho

2015-05-28 12:00:00 |   |    | 

Modré ľadovce, mohutné gejzíry tryskajúce tisíce rokov, stromoví velikáni, vedľa ktorých človek vyzerá ako trpaslík. Miesta, kde sa točili slávne kriminálky, i oblasti, kde človek prírodu ešte zďaleka neovládol. Vydajte sa s nami do najkrajších národných parkov Spojených štátov. Od apríla do konca prázdnin je najlepšie obdobie na ich návštevu.



 

Nechajme na úvod hovoriť čísla: pod niektorý stupeň ochrany spadá v celej Severnej Amerike asi päť percent územia. Len v Spojených Štátoch sú desiatky národných parkovjedenásť z nich je zapísaných v zozname svetového dedičstva UNESCO.

Ročne nimi prejdú státisíce turistov. Poďte sa po nich prostredníctvom tohto článku prejsť i vy a spoznajte niekedy až desivú silu americkej prírody.

 

Najväčšie stromy planéty v národnom parku Sequoia

 

Budete si tu pripadať ako trpaslíci! Kalifornský národný park Sequoia preslávili háje sekvojovcov obrovských. Sequoia je druhým najstarším národným parkom v Spojených štátoch. Vznikol v roku 1890 a v tom istom roku tu tiež vyťali posledný sekvojovec. Od tej doby je oblasť veľmi prísne strážená. Drevo sekvojovcov je navyše značne náchylné na štiepanie. Kvalitný nábytok alebo stavebný materiál z neho skrátka nevykúzlite.

Vôbec najslávnejšou oblasťou je takzvaný Obrovitý les so stromom Generála Shermana. Ten tu rastie podľa odhadov vedcov už 2700 rokov. Výšku 83 metrov dopĺňa tiež úctyhodný obvod kmeňa – až dvadsaťštyri metrov! Pravdepodobne ide - čo sa týka objemu - o najväčší žijúci organizmus na Zemi.

 

Nevestin závoj v národnom parku Yosemite

 

Vodopád Bridalveil Fall, alebo Nevestin závoj, je najfotografovanejším miestom národného parku Yosemite. Bodaj by nie, keď ide o najvyšší vodopád na území Severnej Ameriky. Pokiaľ sem však vyrazíte v lete, čaká vás sklamanie – v teplom období je vodopád vyschnutý a z ohromného skalného bloku steká len minimum vody.

Horolezci si určite pri vyslovení názvu parku vybavia ohromný žulový monolit „El Captain“. S výškou 1095 metrov ide o najväčší monolit svojho druhu na planéte. A tu sa takisto dá natrafiť na háje sekvojí obrovských – i keď nie sú také rozľahlé ako v národnom parku Sequoia. Na troch miestach je ich tu asi 250.

 

Trpaslík medzi národnými parkmi Bryce Canyon

 

Čo sa týka rozlohy, nie je národný park Bryce Canyon v Utahu nijaký obor. Unikátne skalné mesto sa rozprestiera na ploche 5x19 kilometrov a nedá pozorovateľovi ani na chvíľku vydýchnuť. V hlavnom „kaňone“ (i keď toto označenie nie je presné, pretože útvary nevytvorila voda) sa striedajú veže, skalné brány a oblúky najrôznejších tvarov.

Vydať sa sem môžete autom, po okraji kaňonu vedie okružná cesta so zastávkami na najkrajších vyhliadkach, pod kožu sa vám však viac dostane pohľad na kaňon z konského chrbta alebo zo sedadla štvorkolesového terénneho vozidla. Len pozor na spaľujúcu horúčavu, ktorá tu občas v lete býva.

Prehliadka toho najkrajšieho z Bryce Canyonu sa dá zvládnuť bez problémov za jeden deň, ale pokiaľ chcete na vlastné oči vidieť tú najkrajšiu hviezdnu oblohu, ktorú Spojené štáty ponúkajú, prežite noc v kempe pri hlavnej bráne. Absencia civilizácie a svetla, ktoré produkuje, tu odkryje niekoľko tisíc hviezd. Tak zdvihnite oči!

 

Kriminálne príbehy uprostred národného parku Everglades

 

V tunajších mokradiach skončili ukryté desiatky mŕtvol… našťastie len v epizódach kriminálneho seriálu Kriminálka Miami. Pamätáte si na úvodnú znelku a zábery zvláštnej lode uprostred vodnej hladiny? Išlo práve o národný park Everglades a takzvané vznášadlo(airboat), dopravný prostriedok (nielen) pre turistov, ktorý sa v miestnych „vodách“ preháňa rýchlosťou až 80 kilometrov za hodinu.

Úvodzovky okolo slova „vodách“ sú celkom namieste. Park tvorí rieka Pahayokee, ktorá je hlboká len 15 centimetrov! Kompenzuje si to však šírkou koryta. Tá miestami atakuje hranicu osemdesiatich kilometrov. Stretnúť  tu môžete aligátory, krokodíly, množstvo vodných vtákov a samozrejme i komáre. Preto si so sebou vezmite repelent. Návšteva parku je však výnimočným zážitkom. Nízke ostrovčeky, „plantáže“ lekien a zvieratá vo svojom prirodzenom prostredí – len nezabudnite rešpektovať prísny zákaz nielen lovu, ale i zberu čohokoľvek, vrátane dreva.

 

To najlepšie nakoniec – národný park Yellowstone!

 

Pokiaľ si v stane v yellowstonskom kempe necháte mimo špeciálnej schránky čo i len nepatrný kúsok jedla, zrejme prehodnotíte názor na medveďa Yogiho. Na rozdiel od kreslenej postavičky, ktorá „žije“ práve v Yellowstone, je stretnutie s ozajstným medveďom nie práve príjemným zážitkom. A vôňa nechráneného jedla v stanoch ich jednoducho láka…

Yellowstone je najstarším národným parkom planéty a niektorí ľudia jeho povrch označujú za „pokrievku“, pod ktorou buble vnútro Zeme. Dve tretiny všetkých gejzírov planéty sú práve tu. Gejzír s romantickým pomenovaním „Starý spoľahlivec“ vytryskuje každých 64 minút až do výšky 36 metrov. Za posledných 120 rokov vraj ani raz nevynechal. Tým úplne najvyšším je gejzír „Steamboat“. Jeho intervaly sa však pohybujú od niekoľkých dní po niekoľko rokov.

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Americký západ – Zlatý okruh : Vysoké horstvá, strhujúca krajina červených skál, či trblietavé veľkomestá pobrežia Pacifiku. Rozmanitosť tejto cesty je doslova ohromujúca.
  • Hor sa do Yellowstonu : Dažďové pralesy, divoký Pacifik, majestátne vulkány, horské jazerá a prírodná symfónia Yellowstonu pohltí i najnáročnejších milovníkov prírody.
  • Desať najúžasnejších vodopádov na svete : Prečítajte si o najkrajších vodopádoch sveta – Niagarských, Viktóriiných, Iguazu i ďalších, ktoré možno ani nepoznáte. Výpočet zaujímavých faktov a krásnych fotografií nájdete na portáli Cestovinky.cz.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa