Los Cabos: Mexický koniec sveta leží len kúsok od nádherných pláží a luxusných stredísk

2015-10-04 07:00:00 |   |    | 

Stretávajú sa tu pokojné vody Cortézovho mora s divokými vlnami Tichého oceánu. Vyprahnutá púšť tu priamo prechádza do zafírovej hladiny a bežní turisti sa tu stretávajú so svetovými celebritami. Mexické Los Cabos je plné protikladov. Už len tým, že nádhernú oblasť, ktorá sa považuje za jednu z najluxusnejších a vôbec najbezpečnejších na svete, Slováci takmer nepoznajú.



 

Živý Cancún, z ktorého je to len kúsok k mayským pamiatkam, Playa del Carmen, kde skvele nakúpite a vychutnáte si šnorchlovanie, ostrov plodnosti Cozumel, alebo luxusné Acapulco. Ale Los Cabos? To je miesto, o ktorom Slováci nevedia, kam necestujú a práve preto o veľa prichádzajú.

Leží na najjužnejšom cípe Kalifornského polostrova a ide o oblasť medzi mestami Cabo San Lucas (ktoré miestni obyvatelia prosto a jednoducho nazývajú Cabo) a San José del Cabo – zhruba 30 kilometrov pláží na jednej strane lemujú až neskutočne čisté vody a na strane druhej takmer púštna krajina. Nie nadarmo sa o Los Cabos často hovorí ako o mieste, kde sa púšť stretáva s morom.

 

Tu je koniec sveta

 

A nájdete tu i koniec sveta! Presne tak prezývajú posledný výbežok (na ktorom leží i slávny oblúk El Arco), ktorý obmývajú vody Cortézovho mora i Tichého oceánu. A prečo koniec sveta? Na pomyselnej spojnici tohto bodu a južného pólu totiž neleží už žiadna iná pevnina, len nekonečné morské hĺbky.

 

Zlatý oblúk El Arco

Výrazný skalný oblúk je jedným zo symbolov celej oblasti. Vznikol masívnou eróziou, a hoci to na fotografiách nemusí byť viditeľné, má výšku ako trojposchodový dom. Dnes sa tu môžete stretnúť s uškatcami, v dávnejších dobách za ním v pokojných vodách Cortézovho mora číhali piráti, ktorí prepadávali španielske lode zápasiace s prúdmi v Tichom oceáne.

 

Na výbežku „Koniec sveta“ leží i jedna z najslávnejších pláží celej oblasti – Pláž milencov. Kto bude očakávať absolútny pokoj a súkromie, bude sklamaný. Reputácia miesta spôsobila, že tu nikdy nebudete úplne sami. Veľmi preplnené to tu však tiež nie je. Na Pláž milencov sa totiž nedostanete peši ani automobilom – jediný spôsob dopravy je na loďke po vlnách, alebo po skalách, pokiaľ sa považujete za zdatného horolezca.

 

Keď sa stretne more s oceánom

 

A potom? Žiadny bar, žiadne ležadlá, žiadne toalety. „Len“ pruh čistého piesku medzi dvomi skalnými útvarmi a naozaj krištáľové vody Cortézovho mora. O Pláži milencov sa občas hovorí ako o pláži dvoch morí – to preto, že stačí medzi dvomi skalnými masívmi prejsť o dvesto metrov ďalej a breh tu neomýva Cortézovo more, ale Tichý oceán.

Voda v tejto časti pláže však poriadne pení, dvíha sa do výšky a miestni obyvatelia neodporúčajú pokúšať osud. Spätné prúdy dokážu stiahnuť ďaleko od brehu i naozaj zdatných plavcov a potom… len si spomeňte na to, že ste na Konci sveta! Nie nadarmo túto časť občas prezývajú Pláž rozchodov. Žiada sa dodať, že občas i rozchodov naozaj navždy.

 

Na rozkaz mexickej vlády

 

Do celej oblasti Los Cabos prídu každý rok dva milióny turistov. Je vskutku ťažké uveriť tomu, že ešte na konci 19. storočia tu stálo len pár domčekov. Ešte v polovici 20. Storočia išlo o vidiecku oblasť s rybárskymi dedinkami, o ktorej vtedajšia smotánka nemala ani poňatia. V roku 1974 však mexická vláda rozhodla, že chce do oblasti dostať turistov a že tomuto rozhodnutiu pomôže.

Po rozmachu infraštruktúry nasledoval obrovský stavebný boom – taký obrovský, že ochrancovia prírody mali strach z toho, že unikátne miesto úplne zanikne. A oblasť sa masívne rozvíja i dnes – veď v roku 1990 žilo v Cabo San Lucas 16 tisíc ľudí a dnes ich je o 50 tisíc viac! V posledných rokoch však našťastie prevažuje šetrný a ekologický prístup k prírodnému bohatstvu – väčšina z luxusných hotelov, ktoré tu vyrastajú, kladie veľký dôraz na ekológiu.

Cabo San Lucas je živé mesto. Túžite po športovom vyžití? Tu sa ho dočkáte. Chcete nakupovať? Čakajú na vás desiatky exkluzívnych butikov. Chcete sa nechať rozmaznávať? Luxusné wellness centrá sú pripravené. V noci mieria stovky ľudí do podniku Cabo Wabo, obrovského komplexu s nespočetným množstvom barov a pódií, kde môžete tancovať až do rána.

 

Gurmáni mieria do haciendy

 

Gurmáni zasa mieria do legendárneho podniku Mi Casa. Autentická reštaurácia v centre Cabo San Lucas funguje už vyše dvadsať rokov a zájsť na večeru do jej priestorov, natretých výraznou modrou farbou, je gurmánsky zážitok – hoci v niektorých zástancoch klasickej kuchyne názov „Ostrá čokoládová omáčka s kurčaťom“ nemusí nevyhnutne vyvolávať dôveru.

Naproti tomu druhé mesto San José del Cabo – aj keď takmer rovnaké počtom obyvateľov – mnohí označujú za pokojnejšieho súrodenca Cabo San Lucas. Krásne námestíčka, výstavný kostol i skvelé reštaurácie (vrátane novootvorenej pobočky Mi Casa) sú podstatne pokojnejšie a tichšie. Napriek tomu sú naozaj krásne!

Autor: Lucie Štěrbová& Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Cesta okolo sveta v roku 2016 : V marci 2016 sa už po piatykrát vydáme na unikátnu Cestu okolo sveta súkromným lietadlom. Až 10 exkluzívnych destinácií, 25 dní a len 64 voľných miest v špeciálne upravenom Boeingu 737-800. Leťte s nami na najlepšiu dovolenku svojho života! Karibský ostrov Antigua, mexické pláže, tajomné mesto Tikal, Havaj, Japonsko, Laos, ale i božské Maldivy. Všetky destinácie s prvotriednym servisom – ubytujeme vás v najlepších hoteloch sveta a zaistíme i ďalšie služby, ktoré vás zbavia všetkých starostí. Miest ubúda, takže si rezervujte svoje miesto na palube ešte dnes!
  • Do Mexika! : Užite si tohtoročnú zimu na plážach Mexika! Vydajte sa na Mayskú riviéru alebo dajte prednosť menej frekventovanej, ale nemenej krásnej Mexickej riviére. Vyberáme pre vás letoviská: • Cancún Acapulco Playa del Carmen Nádherné hotely i perfektný servis. V ponuke máme desiatky hotelov i termínov – každý si vyberie!

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa