Najslávnejšie ulice Ameriky: Poznáte tajomstvo luxusnej 5. Avenue alebo Wall Street?

2015-11-08 07:00:00 |   |    | 

I cesta môže byť cieľom. Toto tvrdenie jednoznačne platí pre najslávnejšie ulice sveta. Veď už len prechádzka po nich – od jednej atrakcie k druhej - je zážitok. Pokiaľ sa teda nerozhodnete pre prechádzku po slávnej divadelnej ulici, ktorá meria 53 kilometrov. Viete, ktorá to je? Poďte sa s nami prejsť po najslávnejších uliciach Spojených štátov.



 

Pre to, aby ste nasali atmosféru miesta, nemusíte chodiť do múzeí, palácov, historických budov… Najviac toho „nasajete“ priamo v uliciach. Plánujete návštevu slávnych amerických miest? Kúpte si v pouličnom stánku pizzu s vysokým cestom, zahryznite sa do nej a vychutnajte si – jej chuť i atmosféru okolo vás.

Tu sú – najslávnejšie ulice Spojených štátov:

 

Nekonečná Broadway

 

„Chodiť po Broadwayi hladný sem a tam“ – to je poriadne tvrdá rehoľa. Veď táto divadelná ulica meria celých 53 kilometrov! Jej najslávnejší úsek leží v okolí Times Square na Manhattane, tu je na pomerne malom priestore rozosiatych viac než 50 veľkých divadiel (a množstvo malých). Do sedadiel sa v nich každý rok zaborí asi 12 miliónov turistov – divadlá na Broadwayi, to je pojem medzi laikmi i odborníkmi.

Broadway vznikla už v 17. storočí na mieste pôvodnej indiánskej cesty a ako jedna z mála ulíc v New Yorku, respektíve na Manhattane, nectí pravouhlý systém ulíc. Na dolnom Manhattane, kde končí, ju prezývajú „divadlo Ameriky“, jej severný koniec kúsok od predmestia Sleepy Hollow už však len veľmi vzdialene pripomína honosnú triedu na Manhattane. A poznámka pre vodičov – Broadway je jednosmerná.

 

Exkluzívna 5. Avenue

 

Je deliacou čiarou medzi východnou a západnou časťou Manhattanu a podľa časopisu Forbes od roku 2008 najdrahšou ulicou planéty. Vôbec najexkluzívnejší kúsok od 49. po 60. ulicu je obsypaný obchodmi tých najluxusnejších značiek. Chceli by ste kabelku od Vuittona? Alebo snáď Hermés šatku? Šatočky od Prady? Na „Piatej“ zoženiete všetko.

Rovnako ako Broadway je i Piata Avenue jednosmerná (od 135. ulice) a meria 10 kilometrov. Jej „začiatok“ je na 143. ulici v Harleme, „koniec“ leží na Washington Square priamo pod tunajším „víťazným“ oblúkom. Od 82. do 105. ulice je „Piata“ prekrstená na Múzejnú míľu – na 1600 metroch je naskladaná desiatka slávnych múzejných inštitúcií.

 

Kľukatá Lombard Street

 

Príliš si ako vodič neveríte? Potom sa pri potulkách San Franciscom vyhnite Lombard Street, konkrétne úseku na „Ruskom kopci“. Na 180 metroch sa ulica hneď osemkrát zatočí a aj skúsený vodič má čo robiť, aby vozidlo udržal pod kontrolou. Nie nadarmo je v hornej časti tejto jednosmernej ulice ceduľa odporúčajúca maximálnu rýchlosť 8 kilometrov za hodinu.

Lepšie je postaviť sa s fotoaparátom pod slávnu „kľukaticu“ a zachytiť čo najlepší záber. Mimochodom, obhospodarované záhony v zákrutách červeno dláždenej cesty k tomu priamo vyzývajú. 

 

Hviezdny Hollywood Boulevard

 

Trochu hviezdneho prachu môžete pochytať na losangeleskom Hollywood Boulevarde. Nielenže tu stojí Dolby Theatre, kde sa každoročne odovzdávajú sošky Oscarov, ale leží na ňom i slávny Hollywoodsky chodník slávy.

Ten vznikol už v roku 1958 a dnes je poriadne dlhý – jeho súčasťou je totiž viac než 2500 hviezd – slávnych osobností zo sveta filmu, hudby, divadla, ale i neexistujúcich postáv. Ako prvý z tejto kategórie bol ocenený animovaný Mickey Mouse. Ťažko však povedať, či platil, rovnako ako ostatné hviezdy, 25 tisíc dolárov za usporiadanie slávnostného ceremoniálu.

 

Bohatá Wall Street

 

Wall Street je synonymom sily peňazí, je srdcom svetovej ekonomiky, stredobodom veľkých obchodov. A keď sem dorazíte so svojimi predstavami, naživo vás možno sklame. Nie príliš široká ulica, kde je viac turistov než ostrieľaných obchodníkov… Skúste však zdvihnúť oči a pozrieť sa hore! Vysoké budovy bankových i nebankových inštitúcií majú nádherné priečelia a rastú do neba!

Krásne je klasické priečelie americkej burzy, svoj pôvab má i priečelie budovy The Trump Building, ktorá je tak bohato zdobená, až sa človeku zdá, že si jej majiteľ honosnosťou lieči komplexy.

 

Neónový Strip

 

Bulvár Strip je hlavnou tepnou Las Vegas, tepnou, ktorá nikdy nezaspáva, kde neustále blikajú tisíce a tisíce neónov. Túto sedem kilometrov dlhú ulicu podľa najbežnejšej definície na jednej strane ohraničuje veža Stratosphere (s adrenalínovými atrakciami na vrchole) a na strane druhej legendárny hotel Luxor. Presklená čierna pyramída ukrýva 4000 izieb – čo ju zaraďuje na 7. miesto v rebríčku najväčších hotelov planéty. Mimochodom, 18 z 25 najväčších hotelov sveta leží práve vo Vegas. A tak vlastne nie je div, že len na Stripe je 62 tisíc hotelových izieb.

Na rozdiel od iných slávnych ulíc sa však turisti po tejto tepne hazardu nepohybujú pešo, ale taxíkmi, alebo špeciálnymi „shuttlebusmi“ medzi hotelmi.

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Poznajte New York!: Vydajte sa s ESO travel do najslávnejšieho mesta planéty. Jesenný New York je krásny! Pripravili sme pre vás krátky, ale o to intenzívnejší poznávací zájazd do New Yorku. Vystúpime na najslávnejšie vyhliadky, prejdeme sa ulicami, v ktorých sa písali dejiny. Socha Slobody, Brooklyn Bridge, Empire State Building, Wall Street, 5. Avenue, Central Park… Postarajú sa o vás skúsení sprievodcovia a bývať budete v srdci Manhattanu. Ako darček od nás dostanete plavbu k soche Slobody a vstupenku na Empire State Building. Posledný jesenný termín s príjemnou zľavou!
  • Najslávnejšie cesty Ameriky : Vydajte sa na jazdu po najznámejšej ceste Ameriky – po slávnej Route 66, ktorá vedie naprieč Spojenými štátmi a tiahne sa popri tých najslávnejších miestach severoamerického kontinentu. Vezmeme vás na ňu prostredníctvom nášho článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých jazdí cestovná kancelária ESO travel.
  • Vydajte sa do Las Vegas! : Na týždeň do Las Vegas, mesta hriechu, kasín, hazardu a rýchlych svadieb. Vyberte si niektorý z ikonických hotelov, v ktorom strávite nezabudnuteľnú dovolenku v USA. V rámci fakultatívnych výletov sa môžete vydať i do Grand Canyonu, Údolia smrti alebo k povestnej priehrade Hoover Dam. Program je len na vás!

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
4.3/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa