Preskúmajte neobjavený poklad Severnej Ameriky: Novú zem - Newfoundland

2015-11-25 08:00:00 |   |    | 

Viete ktorý je 15. najväčší ostrov na svete? S najväčšou pravdepodobnosťou odpoviete že nie, avšak po prečítaní tohto článku si to zaručene budete pamätať. Pätnásta priečka z hľadiska veľkosti patrí ostrovu menom Newfoundland, nachádzajúcemu sa vo severozápadnej časti Atlantického oceánu.



 

Spolu s Labradorským polostrovom patrí k provinciám Kanady. A prečo vlastne Newfoundland navštíviť? Možno preto, že je to najvýchodnejšia časť severoamerického kontinentu, a tak tu nájdete najvýchodnejší bod Severnej Ameriky ktorým je mesto St. John. Ďalším z dôvodov môže byť i existencia ľadovca Alley, ktorý sa tu nachádza a je turisticky atraktívny. Ľadová hora má veľkosť 2 až 3 poschodového domu. V skutočnosti je nad hladinou vidieť iba 13% jeho veľkosti, zvyšných 87% je schovaných pod oceánskou hladinou. Ak by ste zatúžili vidieť tento ľadový skvost na vlastné oči, môžete využiť ponuku viacerých lodných spoločností prevádzkujúcich výlety z Newfoundlandu. Ak vám to však nestačí a chcete zažiť väčšie dobrodružstvo, tak si prenajmite kajak a pozrite si ich zblízka sami. Nezabudnite, že i tu vám hrozí nebezpečenstvo, ktoré netreba podceniť. Veď presne podobnú chybu urobil i „nepotopiteľný Titanic,“ ktorý nakoniec klesol do morských hlbín. Veľké ľadovce migrujúce touto dráhou vytvárajú mnohokrát nádherné ľadové sochy a umelecké diela, takže sa budete mať zaručene na čo pozerať.

 

Ďalšími prírodnými atrakciami sú lokality, kde sa stretáva studený Labradorský prúd spolu s teplým Golfským. Vznikajú tu miesta obrovského výskytu tisícov veľrýb a bohaté hniezdiská miliónov morských vtákov. Medzi najkrajšie miesta celého ostrova patrí Gros Morne National Park, jeho krásu ocenil celý svet, a tak sa stal súčasťou Svetového zoznamu prírodného dedičstva UNESCO.

 

Podobne ako je miestna príroda úchvatná a priateľská, tak aj miestni obyvatelia patria medzi top 10 najpriateľskejších kultúr na svete. Preto sa tu nemusíte báť o svoju bezpečnosť, „domorodí ľudia“ vás privítajú s otvoreným a láskavým srdcom. Typický je pre nich jedinečný jazyk a talent na rozprávanie, a tak budete mať o zábavu určite postarané.

 

Rovnako priateľských a zhovorčivých ľudí nájdete aj v provinčnom meste St. John. To má svojskú atmosféru, kde sa mieša kombinácia veľkomestského luxusu spolu s malomestským kúzlom. Podobne ako v talianskych mestách i tu sa môžete „stratiť“ v množstve skrytých uličiek, ktoré dodávajú šarm tejto malej metropole. Pri jeho návšteve si nemôžete nechať ujsť pohľad na nekonečný oceán, pritom sa môžete prejsť po krásnom prístave či móle. Symbolom mesta je Bazilika sv. Jána Krstiteľa s hodinovými vežami. Za návštevu stoja i miestne galérie a múzeá, medzi tie najnavštevovanejšia patria Múzeum Newfoundland a Labrador, Železničné múzeum či Johnsonovo geologické centrum. Ak vás návšteva pamiatok unaví, môžete si pozrieť jedinečné butiky, obchody, kaviarne a reštaurácie. Napriek tomu, že sú zariadené moderne môžete v nich zažiť nefalšovanú miestnu atmosféru s nádychom histórie. Milovníci nočného života musia zaručene navštíviť slávnu George Street, kde sa nachádzajú tie najlepšie kluby, krčmy, bary a reštaurácie, ktoré sú vždy preplnené. Počas piatych dní a nocí sa tu organizuje pouličný festival George predstavujúci tú najlepšiu dynamickú hudobnú zábavu.

 

Ak hľadáte netradičnú, zaujímavú, dobrodružnú a zároveň príjemnú destináciu, vhodnou voľbou je pre vás Newfoundland. Miesto neopakovateľnej atmosféry vás zaručene očarí. Jeho výhodou je i to, že nie je preplnený takže vám dopraje relax v súkromí.

Zdroj/autor: newfoundlandlabrador.com/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa