Fotky z raja: Pozrite sa na najväčší z Havajských ostrovov a sopku, ktorá má 10 kilometrov

2015-12-13 07:00:00 |   |    | 

Zima prichádza, ale vy napriek tomu idete v krátkych nohaviciach po piesčitom pobreží, pozorujete surfistov a tešíte sa, že si v plážovom bare objednáte kokteil s dáždnikom. Na Havaji nič nemožné. Pozrime sa na najväčší z ostrovov päťdesiateho štátu USA. Pobrežie ostrova je spolu dlhé 428 kilometrov a celý rok tam svieti slnko. Navyše tam majú sopky, dokonca jednu 10 kilometrov vysokú.



 

Oahu má Honolulu a pláž Waikiki, Kauai zas večne zelené stráne dočervena sfarbených sopiek. Na Maui nájdeme bláznivú cestu Hana Road so 620 zatáčkami a 59 mostmi. Čím sa môže pochváliť ostrov Havaj, ktorý miestni obyvatelia nazvali jednoducho „Veľký ostrov“?

Keď sa pozriete na ostrov z veľmi veľkej výšky, upúta vás na prvý pohľad. Nielen preto, že rozlohou jednoznačne prevyšuje ostatné z celej skupiny Havajských ostrovov (je dokonca väčší než všetky ostatné veľké ostrovy spolu), ale tiež svojím vzhľadom. Na satelitných snímkach môžete vidieť súhru farieb pestrejšiu než hockde inde. Zo zelených plôch vegetácie vystupujú červené vulkány, z nich stekajú blankytné rieky do modrého oceánu a okolo sopiek sa držia biele hmlisté obláčiky. Skrátka explózia farieb.

 

Na Havaji majú najvyššiu horu sveta!

 

Najviac pozornosti pútajú vysoké vulkány. Podľa štatistiky merania hôr a štítov na Zemi už odo dna oceánu je Mauna Kea dokonca najvyššia na celej planéte. Týči sa do výšky presahujúcej 10 kilometrov! Nad hladinu však vykukuje len 4205 metrov vysoký vrcholok.

I tak má však sopka výlučné postavenie medzi svetovými horami. Ide o najvyšší vrchol pacifickej oblasti vhodnej pre pozorovanie vesmírnych javov a telies. Ázijské veľhory sú príliš ťažko dostupné, všade inde sa zasa pletie svetelný smog z husto obývaných oblastí. Na Mauna Kea má preto svoje observatórium hneď niekoľko štátov a univerzít, dokonca i NASA.

Dobre sa odtiaľto pozerá nielen do vesmíru, ale i širokého okolia. Málokde na svete sa môžete stretnúť s tým, že hore stojí v kombinéze navlečený lyžiar pozerajúci dole na pláže s polonahými surfistami. A nielen to. Z Mauna Kea rozhodne je čo pozorovať.

I preto sa na ňu na jar vydá skupinka českých a slovenských turistov spolu s cestovateľom Jiřím Kolbabom. Havaj sa pre nich stane jednou zo zastávok na dvadsaťpäťdennej ceste okolo sveta.

 

 

Cesta okolo sveta v číslach

 

- na palube lietadla, ktoré vezie pasažierov, je 64 komfortných miest v priestore prepracovanom z miest pre 189 cestujúcich

- účastníci cesty sa dostanú na zaujímavé miesta v 10 krajinách rozosiatych po celom svete (Japonsko, Mexiko, Austrália, Maldivy ap.)

- čaká na nich 22 ubytovacích zariadení zahrnujúcich výlučne luxusné päť- a štvorhviezdičkové hotely

- vždy bude po ruke tím troch česky alebo slovensky hovoriacich sprievodcov, zájazdu sa zúčastní i podpredseda Českého klubu cestovateľov Jirka Kolbaba

- cesta začína 26. marca 2016, na oneskorencov čaká posledných pár voľných miest

 

Kilauea je sopka, v ktorej plače bohyňa

 

Ďalšou slávnou sopkou na Veľkom ostrove je Kilauea. Okolo nej a jej neďalekej sesternice Mauna Loa sa rozprestiera vulkanický národný park. V ňom sa návštevníci každý deň presviedčajú, čo všetko dokáže príroda. Majú tu tunel vytvorený lávou, stále činnú sopku Mauna Loa i malý dažďový prales. Kto čaká len nekonečné kamenisté pole, ten tu bude milo prekvapený.

Medzi činné sopky počítame i Kilaueu. Miestni obyvatelia o nej tvrdia, že v nej sídli Pele, bohyňa vulkánu. Láva, ktorá z nej vyviera, vraj predstavuje jej vlasy a slzy. Či vo vnútri naozaj plače bohyňa, nevieme. S istotou môžeme tvrdiť, že vulkán je pre turistov veľmi atraktívny a dokazujú to i cvakajúce fotoaparáty.

 

Hor sa na stovky kilometrov pláží a k rozprávkovému vodopádu!

 

Na ostrove Havaj však zďaleka nie sú zaujímavé len sopky. Veľkú pozornosť priťahujú tiež vodopády Akaka. Ide o 129 metrov vysoký vodopád spúšťajúci sa po stene do úzkej jamky pripomínajúcej čarovnú studničku z rozprávky. Všetko po celý rok obklopuje zeleň, ale zrejme je zbytočné to ďalej popisovať, pretože to skrátka treba vidieť.

Ostrov Havaj ukrýva tiež pozoruhodné mesto Hilo a vyše 400 kilometrov dlhé pobrežie, ale o tom až niekedy nabudúce. Alebo priamo na mieste. Tiež sa vám chce odletieť do teplotne priaznivejšieho 12200 kilometrov vzdialeného kraja?

 

To najlepšie z Cesty okolo sveta 2016

 

Na trase púte po najkrajších miestach sveta, ktorá odštartuje z Prahy v marci 2016, vyniká niekoľko naozaj zaujímavých destinácií. Bližšie sa pozrieme na desať z nich.

Čarovný ostrov Antigua

Súostrovie Antigua a Barbuda pozostáva z troch častí - Antiguy, Barbudy a miniostrovčeka Redondo. Najväčšia je Antigua. Nájdeme na nej hlavné mesto St. John's - najdôležitejší prístav krajiny - ale tiež pôvabné drevené domčeky, čokoládové mulatky a vraj 365 pláží - na každý deň v roku jednu!

Tajomné tikalské pyramídy

Čulý obchod s pralesným ovocím, krvavé rituály a tajomné obrady, stavba ďalších pyramíd, to všetko tu denne prebiehalo až do obdobia, kedy prišli Európania a zbraňami zničili prekvitajúce mesto v dnešnej Guatemale. Na deväť storočí sa Tikal schoval do džungle. Teraz ho opäť môžeme obdivovať.

 Luxusné mexické Los Cabos

Na Antiguu chodí relaxovať napríklad gitarista Eric Clapton, svojrázny miliardár Richard Branson alebo módny guru Giorgio Armani. Na mexickom Los Cabos je klientela podobná. Južný koniec kalifornského polostrova sa stal synonymom tej najluxusnejšej dovolenky.

Vulkanická armáda na Havaji

Nielen obrovská Mauna Kea, ale i jej o niečo nižšia príbuzná Mauna Loa čnejú nad povrchom najväčšieho ostrova havajského zoskupenia. Drsnú krásu Národného parku Hawai'i Volcanoes dopĺňa ľudové umenie v podobe prastarých kresieb bohyne ohňa a sopiek Pele, ktoré možno obdivovať v miestnych múzejných expozíciách.

Centrum romantiky To Sua na Samoe

Tichomorská Samoa nedostatkom príjemných zákutí netrpí. Ale prepadlina To Sua so smaragdovým jazierkom, to je scenéria, pri ktorej oko romantika len ťažko zostane suché. Že sa do nej dá zliezť a vykúpať sa priamo v nej, to už je absolútna paráda!

Sydney - opera, ktorú poznajú i zarytí metalisti

Nech už počúvate akýkoľvek hudobný štýl, budovu Opery v austrálskom Sydney určite poznáte, veď ide o jednu z najoriginálnejších stavieb modernej architektúry. Jej strešné „korýtka” dosahujú polomer až 75 metrov. Jej panorámu dopĺňa ďalšia slávna stavba mesta - most Harbour Bridge.

Čokoládové vŕšky na Filipínach

Vyše 1200 doguľata tvarovaných zelených vŕškov nasadených vedľa seba sa tiahne po filipínskej provincii Bohol ako rozprávkové kráľovstvo plné kopčekov pistáciovej zmrzliny. Nie je div, že patria na zoznam prírodného dedičstva UNESCO.

Hrad Himedži s obranným slimákom a Jamesom Bondom

Jeden z najslávnejších japonských hradov vyniká originálnym obranným prvkom. Ako slimák sa okolo hlavnej veže tiahne labyrint uličiek, ktorý nútil útočníkov postupovať v špirále  a tým pádom sa vystavovať dlhší čas paľbe hradných strážcov. Nakrúcal sa tu okrem iného i legendárny film Posledný samuraj alebo bondovka Žiješ len dvakrát.

Ázijské Benátky Luang Prabang

Benátky by ste asi nehľadali v Laose, ale vedzte, že podobne pôvabné mesto tam majú. Historické centrum Luang Prabang a obrovská rieka Mekong z neho robia vyhľadávaný turistický cieľ.

Maldivy plné relaxu

Ostrovček Gan je nesporne pôvabný kút sveta, ale to sa vlastne dá napísať o celých Maldivách. Takmer každé zákutie tunajších pláží je ako stvorené na kúpanie v priezračnom mori, leňošenie v sieti medzi palmami alebo prechádzanie sa po móle uprostred mora.

 

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky pobytových zájazdov:

 

  • Na Havaj s českým sprievodcom!: Spoznajte to najlepšie z Havajských ostrovov počas 16 dní uprostred Tichomoria spadajúceho pod USA. Pozriete sa na historické miesta v Pearl Harbor, na Kauai, ktoré bolo zvolené za jeden z najkrajších ostrovov sveta, alebo k sopke Mauna Kea.
  • Godzilla, Pearl Harbor, Stratení - čo majú společné?: Vydajte sa s nami na filmársku exkurziu do exotických diaľok havajského súostrovia a dočítate sa, kde presne sa nachádzajú destinácie, ktoré poznáte z filmového plátna. Vezmeme vás na ňu prostredníctvom nášho článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.
  • Precestujte svet za 25 dní!: Vydajte sa na Havaj k obrovskej sopke Mauna Kea, k jazeru Atitlán v Guatemale, navštívte božský Karibik, spoznajte mayské mesto Tikal, prejdite sa po Sydney, spoznajte Samou, Filipíny, Japonsko... a doprajte si odpočinok na Maldivách. A to všetko počas 25 dní! V marci 2016 totiž už po piatykrát odlietame na Cestu okolo sveta súkromným lietadlom. A miest máme len 64! Neváhajte a rezervujte si svoje miesto na palube leteckého špeciálu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa