Vianoce s prasiatkom a kokosom. Vyskúšajte si sviatky na kubánskej pláži

2015-12-08 12:00:00 |   |    | 

Vykúpete sa v mori, v plavkách prídete k štedrovečernej tabuli pod palmami a zakrojíte nožom do vianočného prasiatka. Nie je to lákavá predstava? Tráviť koniec roka v exotických krajinách je stále populárnejšie. Na Kube vďaka svetlým pieskom pláže Varadero majú turisti biele Vianoce. Čo vlastne možno od Vianoc na Kube očakávať?



 

Po socialistickej revolúcii (1959) sa Vianoce ako náboženský sviatok na Kube dostali do nemilosti. V roku 1969 sa oficiálne prestali sláviť. Až v roku 1997 na počesť návštevy pápeža Jána Pavla II. Vodca krajiny Fidel Castro povolil obnovenie tradície. Ako môžete dnes osláviť sviatky na Kube, pokiaľ sa tam ocitnete v druhej polovici decembra?

 

Na Vianoce do Karibiku

 

Cestovatelia a turisti si občas z túžby po domove urobia také malé Vianoce s ozdobenou palmou a rybou so zemiakovým šalátom. Dokonca tu môžu mať i kapra. Ten síce nepatrí k tradičným karibským rybám, ale v minulosti ho na Kubu doviezli a vyskytuje sa tu jeho 5 druhov.

Keď však už trávite zimu v exotickej lokalite v Karibiku trebárs niekde na desiatky kilometrov dlhom pobreží na Varadere, prechádzate sa bosí po horúcom piesku, cítite, ako sa v okolí pečú vianočné prasiatka, nebola by škoda v takej dobe neskúsiť niečo nové a neosláviť Vianoce pekne v kubánskom štýle?

 

Správny Kubánec musí na Štedrý deň obstarať prasa

 

Najprv by sme vám mali popísať, ako to vlastne na Kube počas Vianoc chodí. Základom všetkého je rodinná pospolitosť. Kubánci sa schádzajú na oslavy v širšom rodinnom kruhu, prichádzajú i priatelia. Rozhodne nejde o také pokojné stretnutia ako u nás. Vianočný čas by mala sprevádzať veselosť a preto na uliciach počuť hudbu – tradičné kubánske rytmy a údery do bongo bubienkov.

A čože to majú na ostrove slobody namiesto vyprážaného kapra so zemiakovým šalátom? Pečené bravčové. Hoci takmer celé prípravy na Vianoce padajú väčšinou na bedrá žien, muži majú snáď tú úplne najdôležitejšiu úlohu – zohnať prasiatko alebo prasa.

 

 

O Kube čítajte tiež tu:

 

Prasa sa pečie veľmi dlho a vôbec celý sviatočný deň je značne dlhý. Začína sa skoro ráno a končí neskoro večer (umývanie a príprava na finálnu úpravu prasaťa však štartuje už večer či noc pred veľkými sviatkami). Na stole sa vedľa prasiatka pravdepodobne ocitne i čierna fazuľa, biela ryža, kubánsky chlieb alebo mojo – marináda z cesnaku, cibule a kyslej odrody pomaranča. Vyskytnúť sa môže i šalát, ananás alebo kokos, zapíja sa kubánskym ciderom.

 

 

 

Ako to prebieha po zrušení „zákazu Vianoc“

 

Tak, ako sme to opísali, to však neprebieha na celom ostrove („zákaz Vianoc“ predsa len trval 28 rokov a za tú dobu na ne kadekto zabudol). Zvyk udržiavajú predovšetkým kubánski exulanti v USA, priamo na Kube zas ľudia so silným vzťahom k tradíciám a pamätníci dôb pred Castrovou revolúciou.

Výdatne pri oživovaní obyčají pomáhajú predovšetkým turistické strediská. Ich prevádzkovatelia sa snažia ponúknuť hosťom niečo bytostne lokálne, a tak udržiavajú staré zvyky. Stáva sa v nich napríklad, že sa hviezdy kubánskeho olympijského týmu zúčastnia na vianočnej show v hoteli a pripravujú štedrovečernú večeru.

Atrakcia je to určite zaujímavá, hlavne preto, že turistom umožňuje pohľad do histórie národných tradícií. Najlepšie možnosti, pokiaľ ide o účasť na takejto akcii, poskytujú centrá cestovateľskej zábavy na Kube – Varadero a Havana.

 

Zažite ako funguje „kubánsky Facebook“

 

V Havane sú sviatky pestré a množstvo podnikov počas nich prichádza so špeciálnym programom. Keď k tomu pripočítame krásu Havany, ktorú uznalo i UNESCO, nepôsobí nápad stráviť v hlavnom meste zimu ako zlá myšlienka. Kto sa tam vydá, spozná napríklad plážovú promenádu Malecón, ktorú prezývajú „kubánsky Facebook“. Ľudia si sem prichádzajú odpočinúť a porozprávať sa prakticky o čomkoľvek.

Keď už sme sa dostali k plážam, tak sa nemôžeme nezmieniť o Varadere, polostrove plnom relaxácie. V prvej polovici dvadsiateho storočia sem prichádzali odpočívať hollywoodske hviezdy, politici i slávni mafiáni, dnes sa sem vďaka uvoľneniu napätých vzťahov medzi Kubou a Západom vracajú návštevníci z celého sveta. Nechcete sa medzi nich zaradiť i vy? Ostrov slobody je pre zimnú dovolenku ako stvorený!

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky pobytových zájazdov:

 

  • Vydajte sa na Varadero!: Zahrejte sa v zime na rozpálenej Kube v hoteli Dos Mares na Varadere, blankytne bielej pláži s priezračne modrou vodou. Desaťdenný pobyt teraz môžete zohnať už od 33 990 Kč. Využite všetky možnosti plážového raja polostrova Varadero, môžete si tiež urobiť výlet do pulzujúcej Havany!
  • Privoňajte s nami k rumu a cigarám!: Keď sa povie Kuba, hockto si predstaví biely piesok pláže Varadero… ale Kuba toho ponúka oveľa viac. Nechajte sa uniesť do diaľok, kde sa krásne do hneda opálené dámy vlnia v rytme salsy, lahodný rum tečie prúdom a vôňa cigár sa šíri zo všetkých kútov. Vezmeme vás tam prostredníctvom nášho článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.
  • Privítajte Nový rok na Kube! : Spoznajte plážové centrum Kuby Varadero z luxusného zázemia štvorhviezdičkového hotela Be Live Expierience a privítajte Nový rok netradične na slnkom zaliatej pláži. Keď vás pláž omrzí, môžete si zahrať minigolf alebo vyraziť na bicykli na krátku jazdu po okolí. Dovolenku si tu možno predĺžiť o pobyt v Havane.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa