Rebríček 10 najobľúbenejších miest Karibiku

2015-12-30 12:00:48 |   |    | 

Ročne sa do Karibiku vydá asi 25 miliónov turistov a nie je ťažké uhádnuť, za čím tam mieria. Pláže s bielym pieskom, kokosové palmy, tyrkysové more, exotická atmosféra… to všetko robí z Karibiku destináciu snov. Asi 30 štátov roztrúsených na stovkách ostrovov a ostrovčekov však súperí o pozornosť. Pozrite sa, kto v tomto tesnom závode vyhráva.



 

Vychádzali sme z údajov Caribbean Tourism Organization, ktorá pravidelne sleduje návštevnosť jednotlivých štátov v regióne a následne zostavuje rebríčky popularity.

 

10. Svätý Martin

 

Štát Svätý Martin sám seba nazýva priateľským ostrovom. Snáď je niekedy až príliš priateľský – nájdete tu napríklad slávnu pristávaciu dráhu lietadiel klesajúcich tesne nad rušnou plážou. Návštevníci sa na túto raritu prichádzajú dívať z celého sveta. Fanúšikom lietajúcich strojov možno návštevu Svätého Martina len odporučiť.

 

9. Martinik

 

Kvetina Karibiku, Martinik, je zámorský department Francúzska, takže si sem môžete prísť vybrúsiť francúzštinu a platiť eurom. Prekrásne pláže tu objímajú tropické lesy plné banánovníkov, ananásov alebo plantáže cukrovej trstiny. Doslova výbuchy šťastia tu budú zažívať milovníci exotických kvetín.

 

8. Barbados

 

Maličký ostrovček Barbados preslávila hlavne speváčka Rihanna. Narodila sa tu, stretla tu svoj americký sen v podobe hudobného producenta na dovolenke a ako výraz vďaky natočila pre svoj rodný ostrov turistický spot. Lepšie než na Barbadose už to nebude, hovorí sa v ňom.

Navštíviť túto krajinu možno i na palube luxusnej výletnej lode – tieto mamuty na vlnách kotvia v prístave Bridgetown. A doplníme ešte jednu perličku: z ostrova sa každý rok vyvezie rum za 57 miliónov dolárov.

 

7. Americké panenské ostrovy

 

Svätý Tomáš, Ján a Croix dohromady tvoria Americké panenské ostrovy – nezačlenené územie Spojených štátov amerických. Turisti sem mieria nie len za opaľovaním, ale tiež trebárs za poznávaním sveta pod hladinou. V podmorskom parku Coral World sa napríklad môžete prejsť v špeciálnych skafandroch po dne oceánu.

 

6. Aruba

 

Šťastný ostrov, to je podľa miestnych Aruba. Pýši sa polohou, ktorá nekoliduje s dráhou hurikánov, úplne predvídateľným počasím a krásnymi plážami. Mnoho návštevníkov – hlavne Američanov – si Arubu vyberá ako svoju svadobnú destináciu alebo miesto, kde strávia medové týždne. Ďalšia časť cestuje do tunajších kasín. O zábavu tu núdza rozhodne nie je.

 

5. Bahamy

 

Ostrovy ležiace juhovýchodne od Floridy sa pýšia korálovými útesmi a plážami. Nečakajte sopečnú turistiku, skôr tony jemného bieleho piesku a kokosové palmy a dlhý zoznam slávnych návštevníkov. Ak mierite za luxusom, nemali by ste Bahamy minúť.

Ten najväčší luxus si tu môžete vychutnať napríklad v päťhviezdičkovom Sandals Royal Bahamian Spa Resort v Nassau. Hotelový komplex je vystavaný v antickom štýle a patrí k nemu i súkromný ostrov Sandals Cay, raj kokosových paliem uprostred tyrkysového mora.

 

4. Portoriko

 

Napriek tomu, že súostrovie Portoriko je nezačleneným územím USA, angličtinu tu budete počuť len v hoteli. Portoriku vládne latinskoamerická kultúra a s ňou spojená vášnivá atmosféra. Hornaté vnútrozemie striedajú pri pobreží moderné mestá s mrakodrapmi a – ako inak – až gýčovite krásne pláže.

 

3. Jamajka

 

Z najväčšieho anglicky hovoriaceho ostrova v tejto oblasti vzišli dva obľúbené hudobné štýly. Ska a reggae, ktoré preslávil miestny rodák Bob Marley. Vybavte si teraz v hlave pesničku One Love (One Heart) a nechajte sa unášať upokojujúcou melódiou karibského ostrova. Trebárs na západe ostrova na plážach rezortu Negril, lemovaných tropickými záhradami.

 

2. Kuba

 

Domáce ihrisko bývalého komunistického vodcu krajiny Fidela Castra netreba predstavovať. Kuba má i dnes nádych zakázaného ovocia. Stačí si privoňať k jednej na Kube vyrobenej cigare a pochopíte prečo. Krásy ostrova, ktorý sa až teraz znovu pozvoľna otvára svetu, pôsobia neodolateľne. Miesta s osobitou atmosférou ako Havana alebo revolučné Santiago de Cuba právom patria k najobľúbenejším v Karibiku.

 

1. Dominikánska republika

 

Medzi karibskými ostrovmi je Dominikánska republika obor, má tiež vyše dvoch desiatok pobrežných lokalít spĺňajúcich prísne ekologické štandardy pre získanie tzv. „modrej vlajky“.

Nad hlavným mestom Santo Domingom prevzala záštitu organizácia UNESCO a prírodu sem nechodia turisti obdivovať len na pláže. Národný park Los Haitieses ponúka plavbu medzi mangrovmi, neuveriteľné vodopády a lesy plné exotickej fauny a flóry.

Pokiaľ by ste mali chuť na vlastnej koži poznať, čím si východná polovica ostrova Hispaniola získala srdce návštevníkov, tak premýšľajte o trochu netradičnej forme cesty, pri ktorej klasický pobyt na pláži doplníte niekoľkodennou cestou po najkrajších ostrovoch v okolí.

 

 

Dominikánska republika pod drobnohľadom

 

Mena: Platí sa dominikánskym pesom, avšak v turistických centrách bežne berú americké doláre alebo eurá.

Víza: Pre vstup do krajiny stačí turistom len „turistická karta“ v cene asi 10 dolárov. Platí 30 dní a možno ju dvakrát predĺžiť. Pre pobyt dlhší ako 90 dní je treba vybaviť si vízum.

Prevládajúce náboženstvo:Katolícke, Dominikánska republika je jedinou krajinou sveta, ktorá má na štátnej vlajke vyobrazenú bibliu.

Rozloha: 48 730 km2 – takmer ako rozloha Slovenskej republiky

Počet obyvateľov: 9,3 milióna.

Úradný jazyk: Španielčina.

Štátne zriadenie: Prezidentská republika. Samostatná je od roku 1844, kedy vyhlásila nezávislosť od susedného Haiti.

 

Autor: Petra Kejklíčková& Tomáš Cikán

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Do tepla na Punta Cana!: Pláže s jemným bielym pieskom, tropické podnebie a veľká pohoda na vás čakajú v Dominikánskej republike v Punta Cana. Vydajte sa tam s nami a utečte zimným nečasom pod karibské slniečko. V zime sa tu priemerné teploty pohybujú medzi 22 a 28 °C!
  • Aká je tohtoročná predpoveď počasia?: Pred výberom zahraničnej destinácie pre nevšedné strávenie vianočných sviatkov je dobré uskutočniť malý investigatívny prieskum klimatických podmienok, aby vás potom realita nezaskočila. Overte si tohtoročnú predpoveď počasia prostredníctvom článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie aj o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.
  • Na najlepšie pláže a loďou po Karibiku!: Zažite prechádzku v korunách stromov tropickej džungle na Guadeloupe, opaľovanie a potápanie na Martiniku alebo stretnutie s rajami na ostrove Antigua! Spojte pobyt na oceňovaných plážach Punta Cana s plavbou po Karibiku na luxusnej lodi. Na tento zájazd je možné vydať sa s českým delegátom.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Petra Kejklíčková& Tomáš Cikán

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa