Tajomné mexické pyramídy: Ktorá je najväčšia a prečo si s nimi vedci nevedia poradiť?

2016-01-06 07:00:00 |   |    | 

Egypt nie je jedinou krajinou, na ktorej území stoja pyramídy. Nemenej zaujímavé príbehy a tajomstvá sa totiž ukrývajú i v tých mexických. Čím sa od egyptských líšia a v čom tkvie ich doposiaľ neodhalené tajomstvo? Dokáže niekto odpovedať na otázku, prečo pred stovkami rokov ľudia opustili svoje monumentálne výtvory a rozprávkovú krajinu okolo pyramíd?



 

Prečo vznikali egyptské pyramídy archeológovia dávno rozlúštili, keď začali nachádzať zachovalé telá vládcov. O účele pyramíd v Mexiku sa však stále špekuluje a bádanie neberie konca. Až na výnimky totiž neslúžili ako hrobky.

Predstavíme vám tri lokality, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti, ak máte záľubu v histórii i tajomne, ktorého pravá podstata sa odkrýva len veľmi ťažko.

 

Teotihuacán – vo výšinách sa skrýva základ všetkého poznávania

 

Vedci a bádatelia uznali Teotihuacán, v súčasnej dobe už len jeho pozostatky, za najvýznamnejšie náboženské centrum Strednej Ameriky svojej doby. Na náhornej plošine položenej vyše 2000 metrov nad morom sa u neobyčajných stavieb zhromažďovali i desaťtisíce ľudí, aby sa mohli zúčastniť niektorého z tradičných rituálov.

Teotihuacán nie je len označenie pre dodnes dochované stavby – bývalo to celé obrovské mesto. Mená dostali stavby od Aztékov, ktorí sa v lokalite zabývali niekoľko storočí potom, čo pôvodní obyvatelia mesto opustili. A tak dodnes poznáme Cestu mŕtvych (Aleju mŕtvych), hlavnú tepnu vtedajšieho mesta, a dve stavby – Pyramídu Slnka Mesiaca.

Dlho sa verilo, že Pyramída Slnka je so svojimi 65 metrami tou najvyššou v Mexiku, v roku 2010 však túto domnienku  prekonal objav v starobylom mayskom meste Toniná, kde sa ukázalo, že to, čo súčasní ľudia dlho považovali za kopec, je pyramída zarastená vegetáciou. Pyramídu Slnka na výšku pokorila o 10 metrov.

Pyramídu Slnka údajne postavili miestni obyvatelia na mieste jaskyne s podzemným prameňom ako symbol plodnosti a úrody. Oproti ostatným stavbám bola veľmi vysoká a mohutná. Jej krása tkvie tiež v štyroch terasách.

Kedysi ju dokonca zdobila socha jedného z bohov, ktorú nechal prvý mexický biskup zničiť. Našťastie išlo o ojedinelý prípad, a tak dnes môžeme obdivovať množstvo očarujúcich pamiatok i my. Pozrieť sa sem môžeme celkom ľahko, niektoré cestovné kancelárie sem pravidelne organizujú zájazdy.

Pyramída Mesiaca už taký jasný význam nemá. Vie sa však, že i na nej v minulých dobách stáli sochy, na jej vrchole sa dokonca nachádzala socha tri metre vysoká. V pyramíde sú podľa bádateľov tiež tunely, miestnosti, ktoré mali slúžiť k uctievaniu, a päť pohrebných komôr.

Cestu mŕtvych (Aleju mŕtvych) pôvodne lemovalo asi sto náboženských budov, z ktorých sa dochovala len malá časť. Cesta je dohromady 40 metrov široká a je asi tri kilometre dlhá.

 

Ako Teotihuacán Aztékov očaril

 

Teotihuacán je názov, ktorý mestu dali práve Aztékovia, nie jeho zakladatelia, ktorých mimochodom zatiaľ nikto s istotou neurčil. Aztékov mesto, ktoré prekvitalo medzi 1. a 8. storočím nášho letopočtu, uchvátilo natoľko, že ho začali prezývať mesto bohov alebo mesto, kde sa vyskytujú bohovia. Teotihuacán.

 

Chichén Itzá – poklad polostrova Yucatán

 

Chichén Itzá sú pozostatky starobylého mayského mesta ležiaceho na polostrove Yucatán. Mesto svoje najlepšie roky prežívalo v období 600–1500 n. l. a jeho názov by sme mohli preložiť ako ústach studne Itza.

Na polostrove Yucatán sa takmer nevyskytuje povrchová voda, preto boli jeho obyvatelia odkázaní na studne, o ktoré sa museli sami zaslúžiť. Prvá z nich nesie meno Studňa obetí, existujú totiž teórie o tom, že tu Mayovia zanechávali svoje obete bohom.

Čo by ste si nemali nechať ujsť? Rozhodne Kukulkánovu pyramídu. Kukulkán bol mayský boh slnka a nebies, ktorého symbolom bol had. Pri jarnej a jesennej rovnodennosti vytvára svetlo pri západe slnka efekt, vďaka ktorému sa zdá, že sa sochy hadov plazia po boku pyramídy.

Bez zaujímavosti nezostáva ani observatórium alebo tzv. veľké ihrisko slúžiace k tímovým hrám.

 

Edzná – mesto plné technológií

 

Ďalším pozostatkom mayskej architektúry sú zvyšky mesta Edzná. Pozornosť v ňom ihneď pritiahne 40 metrov vysoký hlavný chrám, ponúkajúci úžasný výhľad na okolie.

Údolie, v ktorom sa kedysi rozprestieralo celé mesto, bolo často v období dažďov zaplavené. Šikovní obyvatelia však dokázali vodu využiť vo svoj prospech – vybudovali celú sieť kanálov, ktorými prebytočnú vodu odvádzali do vodnej nádrže. Iné kanály zase zavlažovali polia, aby úroda stála za to, ba čo viac, aby sa dala zberať nepretržite. V kanáloch sa okrem toho chovali ryby a po ich vodách sa dalo cestovať loďkami.

Mesto Edzná sa skladalo z mnohých obytných, náboženských a administratívnych budov a jeho celková rozloha bola asi 25 štvorcových kilometrov. Medzi rokmi 400–1000 nášho letopočtu bolo centrom celého východného regiónu.  V dobách najväčšej slávy malo mesto aj 25 000 obyvateľov, postupne sa však vyľudňovalo – ku konečnej fáze tohto procesu došlo v polovici 15. storočia.

Budovy, ktoré dodnes stoja, sa týčia okolo Hlavného námestia. Ide napríklad o Veľký dom, ktorý sa pravdepodobne používal na administratívne činnosti, Južný a Severný chrám alebo Chrám masiek a ďalšie.

 

Tajomná civilizácia Teotihuacánu

 

Jej sláva trvala viac než päťsto rokov, a to v dobe, kedy sa v Európe rozpínal Rím. V porovnaní s vtedajšími európskymi kultúrami boli však vtedajší obyvatelia Teotihuacánu vyspelejší. Počas siedmeho a ôsmeho storočia tunajšia civilizácia úplne vymizla. Nikto dnes nevie prečo. Zo zachovalých pyramíd a chrámov však dodnes dýcha tajomno. Na návštevu tohto miesta cestovatelia dlho s nostalgiou spomínajú.

 

 

 

Pyramídy na území Ameriky – v čom sa líšia od tých afrických?

 

Hovoríte si, prečo sa vydať za pyramídami do Ameriky, keď väčšina turistov sa vydáva do Egypta? Pretože sú iné, majú svoj špecifický ráz, a to už na prvý pohľad. Z diaľky sa im možno trochu podobajú, pretože rovnako prevyšujú okolitý reliéf, zblízka už však rozdiely nemožno prehliadnuť.

Pyramídy v Strednej a Južnej Amerike majú tvar kužeľa, avšak bez špičky. Ich vrchol teda tvorí plošina, na ktorej mohlo kedysi dávno niečo dôležité stáť, alebo to tam dokonca dodnes stojí – spravidla ide o svätostánok, miesto predurčené k najrôznejším rituálom. Byť na výške sa skrátka nosilo i vtedy.

K takému svätostánku sa ľudia potrebovali nejakým spôsobom dostávať. Tak vznikli schody na vonkajšej strane pyramíd, ktoré by sme na tých egyptských rozhodne nenašli.

Aby však vysvetlenie dôvodu, prečo sa dávne civilizácie namáhali so stavbou týchto kolosov, nebolo také jednoduché, musíme dodať, že niektoré pravdepodobne slúžili na bežné bývanie – určite to tak bolo v jednej z pyramíd v Peru, kde kanadskí archeológovia objavili luxusné obydlie určené až pre 25 osôb.

 

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Spoznajte to najlepšie z Yucatánu : Pozrite sa na báječné pláže Karibiku a spolu s nimi do historického mesta Palenque plného chrámov alebo k pyramídam Chichén Itzá! Sprevádzať vás bude česky alebo slovensky hovoriaci sprievodca a pri pyramídach tiež skúsený mayský sprievodca.
  • Viete, čo je Caracol? : Mexiko ponúka okrem priezračných tyrkysových karibských vôd aj dychberúcu exkurziu do mayskej histórie a kultúry. Dočítajte sa viac o najzachovalejšom mayskom nálezisku Chichén Itzá! Na poznávaciu cestu vás vezme článok na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.
  • Za tajomstvom Mayov! : Vychutnajte si zimu v teplej klíme Strednej Ameriky, spoznajte pritom jedinečné pozostatky mocných indiánskych kultúr a nasajte atmosféru tajomných rituálov a svojráznych indiánskych tancov. Počas 13 dní prejdete Mexiko, Guatemalu a Belize a uvidíte legendárne mestá Chichén Itzá alebo Tikal. Po celý čas vám bude k dispozícii český sprievodca. Vydajte sa s ním za krásami kraja Mayov!

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Petra Malá & Tomáš Cikán

Hodnotenie článku:
4.1/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa