Ďalší raj na Zemi – Kostarika je ako stvorená pre milovníkov prírody

2016-03-19 07:00:00 |   |    | 

Táto severoamerická krajina má v sebe akúsi zvláštnu auru. Ako keby ostrov žil životom úplne odstrihnutým od okolitého konzumného sveta. Domácim obyvateľom netreba k životu veľa, žijú skromne a predsa patria k tým najšťastnejším na svete. A to všetko preto, lebo dokážu vnímať najmä to krásne, čo im každý deň prináša, ich vzájomné vzťahy sú úprimné a úsmev nie je nikdy predstieraný. Takto sa im funguje podstatne lepšie ako nám a keď vstúpite na tento vzácny kúsok zeme, zrazu budete vnímať svet okolo seba inými očami i vy.



 

Ostrov bez vlakov

 

Pri plánovaní dovolenky v Kostarike vás istotne zaskočí riešenie vašej dopravy. Márne by ste totiž hľadali vlaky. Tento ostrov ako jeden z mála na svete totiž vôbec nemá vybudovanú železničnú sieť. Aj preto vám ako jediná možnosť zostáva obrniť sa trpezlivosťou a spoľahnúť sa na tunajšie autobusy. Z ďalších praktických informácií vás môže zaujímať, že na vstup do krajiny vám stačí vybaviť si turistické víza, ktoré trvajú obvyklých 90 dní, priamo po prílete. Pri ich vybavovaní sa musíte preukázať spiatočnou letenkou, v opačnom prípade ich nedostanete. Na ostrove sa okrem domácej meny môže platiť aj americkými dolármi, akceptované sú aj platobné karty. Najmä ak sa chystáte na návštevu dažďových pralesov, myslite na vhodné očkovanie a istotne sa vybavte aj silnými repelentmi a dobrým oblečením.

 

Pozorovanie korytnačiek

 

Cestovanie po Kostarike začneme jednou z netradičných atrakcií. Krajina je známa pestrou a divokou prírodou a nájdete v nej viacero chránených rezervácií, kde sa môžete pozrieť bližšie na spôsob života, aký na zemeguli panoval v minulosti. Jednou z takýchto krásnych lokalít je i Národný park Tortuguero. Časť jeho územia prechádza typickým pralesom, istá časť vedie aj cez rieky, no a jedna z najkrajších lokalít končí na pláži. To, čím si však Tortuguero zabezpečilo veľkú slávu, sú miestne korytnačky, ktoré tu hniezdia. Práve toto je jednou z hlavných atrakcií, kam turistické organizácie plánujú výlety.

 

Dobrodružstvo v pralese

 

Ak chcete viac adrenalínu, istotne by ste mali zažiť divokú prechádzku jedným z dažďových pralesov. Do nich sa v žiadnom prípade neodporúča vstúpiť bez školeného sprievodcu. Nielen by ste sa tam mohli ľahko stratiť, no najmä môžete prísť do kontaktu s rôznymi divokými zvieratami, na čo nemusíte byť pripravení. Domáca pomoc sa vám preto vždy zíde. V pralese platia prísne pravidlá, nemôžete tam nechávať žiadne odpadky, musíte sa správať rozumne a ekologicky a taktiež by ste nemali byť veľmi hluční.

 

Krajina raftingu

 

Skvelé prírodné podmienky dávajú cestovateľom viacero možností na pestovanie rôznych športových aktivít. Veľmi obľúbené je raftovanie, keďže sa v krajine nachádza viacero divokých riek s výbornými možnosťami práve pre túto adrenalínovú zábavku. Často tam smerujú i partie, ktoré skúšajú svoje možnosti na tunajších vodách. Ak však prídete bez kamarátov, nemusíte sa obávať. V hlavnom meste funguje niekoľko spoločností venujúcich sa tomuto typu zájazdov združujúcich záujemcov o podobný typ dovoleniek. Pre rafting sú ako stvorené rieky Corobicí, Naranjo alebo Pacuare.

 

Arenal Volcano

 

Len pred pár rokmi by ste sa sem len tak nezamierili. Arenal bola v minulosti najaktívnejšou sopkou na ostrove, no postupne sa upokojila a ponúkla jednu z ďalších možností na výlet. Dnes sa už môžete pokojne vybrať na túru s nádherným výhľadom z vrcholku sopky. Prekvapiť vás môže nanajvýš jemné dymenie, ktoré je znakom toho, že sopka stále nie je úplne mŕtva, no za tie roky sa už premenila z veľkej hrozby na turistického priateľa.

 

Bublajúce bahno

 

Sopečné pozadie má aj ďalšia zo zaujímavostí v tejto krajine. Ide o malý vulkán Rincón de la Vieja. Pozostatky jeho krátera majú podobu bahna, ktoré neustále buble a pripomína horúci prameň. Na prvý pohľad to pôsobí prírodný úkaz trošku mimozemsky, no ukazuje nám ďalšie zaujímavosti prírody. Za spomienku stojí aj tunajší chránený park ponúkajúci ďalšie možnosti na aktívny oddych.

 

Ryža, surové ryby a iné chuťovky

 

Veľkou zaujímavosťou pre turistov je domáca kuchyňa. Najmä ak sa im ju podarí ochutnať v domácich pomeroch u niektorej z rodín. Jedným z najznámejších jedál je Casado, ktoré sa pripravuje z ryže, fazule, vajíčok a mäsa. Cevica je zase surová ryby, ktorá sa dlho marinuje v citrónovej šťave, bylinkách a koreninách, vďaka čomu získava jedinečnú chuť. Môže sa podávať na raňajky, no často k nej pridávajú ryžu a servírujú ju aj na obed. Mariscos je zase polievka vyrobená z paradajkového základu a morských živočíchov.

 

Zdroj/autor: visitcostarica.com, anywherecostarica.com, roughguides.com, govisitcostarica.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
2.5/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa