Najvyššie mrakodrapy USA: Budova s bytom za 85 miliónov i megahotel Donalda Trumpa

2016-03-25 07:00:00 |   |    | 

Po celom svete sa neustále stavajú vyššie a vyššie budovy. Ani v Amerike to nie je inak. Empire State Building bývala najvyššou na planéte dlhých 41 rokov. One World Trade Center, ktoré vyrástlo na mieste „padlých“ dvojičiek Svetového obchodného centra, sa dnes pýši titulom najvyššej budovy na západnej pologuli. Tie najväčšie americké mrakodrapy majú i svoje príbehy. Poďme si ich porozprávať.



 

Pozrieme sa na päť najvyšších budov Spojených štátov amerických. Začneme jedným z najsilnejších príbehov začiatku 21. storočia – príbehom One World Trade Center, ktoré ako symbol vzdoru a pamätník zomrelých vyrástlo namiesto dnes už neexistujúcich dvojčiat Svetového obchodného centra.

 

1. One World Trade Center

 

Začneme pekne od začiatku. Po dostavaní v sedemdesiatych rokoch bolo Svetové obchodné centrum pár mesiacov najvyššou budovou sveta až kým ho prekonala chicagská Sears Tower (teraz Willis Tower). Stalo sa ikonou Manhattanu, pravidelne doň počas pracovného týždňa dochádzalo 50 tisíc ľudí a ďalších asi 150 tisíc návštevníkov.

Po tragických udalostiach z roku 2001 prišlo rozhodnutie postaviť nové, vyššie centrum. V novembri 2014 sa verejne otvorilo a ukázalo všetko, čo ukrýva vo vnútri, vrátane miesta, kam 11. septembra nedopadajú žiadne tiene, alebo vrchných poschodí, obrastených prírodnou zeleňou.

Novú stavbu prezývajú veža Slobody a vďaka výške 541,3 metra jej patrí titul najvyššej budovy na západnej pologuli. V stopách je výška vyjadrená číslom 1776, čo je odkaz tvorcov budovy na dátum podpísania deklarácie nezávislosti.

Budova stojaca v blízkosti pamätníka 11. septembra, je najdrahšou budovou planéty, a to hlavne pre bezpečnostné systémy a unikátnu konštrukciu, ktorá odolá i nárazu lietadla. Mimochodom, bezpečnosť zaisťujú systémy automaticky detegujúce všetky prechádzajúce autá, odloženú batožinu i osoby, ktoré boli v minulosti trestne stíhané.

 

2. Willis Tower: Hranatý gigant v meste amerických Čechov

 

Druhú najvyššiu budovu USA nenájdeme v New Yorku, ale v treťom najľudnatejšom meste krajiny – Chicagu. So 442 metrami si 24 rokov udržiavala pozíciu najvyššej budovy sveta, potom však začali veľké preteky a titul získala severná veža newyorských dvojičiek WTC. Dnes sa o najvyšší post súťaží hlavne v Ázii.

Willis Tower, známa spočiatku ako Sears Tower, má nezameniteľný hranatý dizajn, 108 poschodí a je jedným z turisticky najatraktívnejších miest v Chicagu. Mimochodom, Chicago je pre nás zaujímavé nielen pre slávny mrakodrap, ale i vďaka početnej menšine Čechov, štvrti Pilsen a niekoľkým českým reštauráciám, kaviarňam a iným podnikom. Keď ďaleko za oceánom počujete príbuzný jazyk, vždy to poteší.

 

3. 432 Park Avenue: Najvyššia budova, v ktorej sa dá bývať

 

Mrakodrapy obvykle rastú preto, aby sa v nich usídlili úradníci a zamestnanci rôznych firiem. Túto budovu však nestavali s cieľom zabezpečiť kancelárske priestory. Bývajú tu obyčajní nájomníci. Obyčajní? Predovšetkým tí, ktorí si túto prominentnú adresu môžu dovoliť zaplatiť – najdrahší byt tu makléri predali za 95 miliónov dolárov, čo pri súčasnom kurze predstavuje asi 85 miliónov eur.

 

4. Trump International Hotel and Tower: Stane sa jej majiteľ prezidentom?

 

Štvrtá najvyššia budova Spojených štátov priťahuje pozornosť predovšetkým vďaka menu svojho majiteľa – Donalda Trumpa, ktorý sa uchádza o post 45. prezidenta krajiny. Je nutné podotknúť, že sa mu zatiaľ veľmi darí, hoci politickí analytici ho spočiatku nebrali príliš vážne.

Ale vráťme sa k príbehu o jej vzniku. Trump, ako by sme od neho čakali, ohlásil koncom deväťdesiatych rokov, že jeho nová veža sa stane najvyššou budovou sveta. Útoky v septembri 2001 ho však trochu vydesili a radšej nechal postaviť „len“ 423 metrov vysoký štvrtý najvyšší mrakodrap USA.

Zľavil z výšky, ale nie z kvality. Luxusný päťhviezdičkový hotel má v odborných publikáciách tie najvyššie hodnotenia, miestna reštaurácia zas zbiera michelinské hviezdy a iné ocenenia.

 

5. Empire State Buiding:  Onedlho bude oslavovať 90 rokov, napriek tomu je o ňu veľký záujem

 

Slávnu Empire State Building dostavali a otvorili v roku 1931. Až v roku 1972, teda po viac než 40 rokoch od slávnostného otvorenia, prišla o titul najvyššieho mrakodrapu sveta. Podľa pôvodného plánu mala mať „len“ osemdesiat poschodí. Jej tvorcovia sa však rozhodli tromfnúť staviteľa budovy Chrysler Building, a tak celý projekt ešte o dvadsaťdva poschodí nadstavali.

Mimochodom, hovorí sa, že William Lamb, ktorý je autorom návrhu, navrhol celú budovu za necelé dva týždne. Historici to potvrdzujú, ale s dodatkom, že išlo vlastne len o úpravu návrhov pre inú stavbu.

Ohromujúca však bola i rýchlosť samotnej stavby. Tritisíc robotníkov postupovalo rýchlosťou takmer päť poschodí za týždeň – a za jedenásť mesiacov od začatia prác Empire State Building stála kompletne hotová. Ale prázdna. Hospodárska kríza v kombinácii s vysokými cenami za prenájom hnali firmy inde. A budovu začali posmešne prezývať Empty (prázdna) State Building. Všetko sa však otočilo a dnes patrí k vyhľadávaným adresám.

Slávne budovy predovšetkým v New Yorku sú skrátka ohromujúce a stojí za to ich vidieť. A to sme ešte vynechali legendárnu „žehličku” alebo Chrysler Building so špecifickou strechou, ktorá patrí k najpútavejším bodom panorámy Manhattanu.

 

 

Najvyššie budovy USA – top 10

 

1. One World Trade Center, New York City, 541 metrov

2. Willis Tower, Chicago, 442 metrov

3. 432 Park Avenue, New York City, 426 metrov

4. Trump International Hotel and Tower, Chicago, 423 metrov

5. Empire State Building, New York City, 381 metrov

6. Bank of America Tower, New York City, 366 metrov

7. Aon Center, Chicago, 346 metrov

8. John Hancock Center, Chicago, 344 metrov

9.-10. Chrysler Building, New York City, 319 metrov

9.-10. The New York Times Building, New York City, 319 metrov

 

 

Dotýkajú sa hviezd v „Meste anjelov“

 

New York City je v štatistike najľudnatejších miest USA na prvom mieste, Chicago je tretie. Na týchto miestach stoja tie najvyššie budovy celých Štátov. Ale čo v druhom - Los Angeles? I tam môžeme vidieť veľké kolosy. Ukážme si tri z nich:

 

US Bank Tower

 

Toto je nie len najvyššia budova v Kalifornii, ale i celosvetovo najvyššia budova s heliportom na streche. Vrchol má v 310 metroch.

 

Two California Plaza

 

V Los Angeles je s 229 metrami za Aon Center (260 metrov) až tretia najvyššia, ale má o niečo rozmanitejšie využitie – okrem hotelov poskytuje priestor napríklad prestížnej umeleckej škole. V rokoch 1997 a 2001 boli jej veže vyhlásené za americké budovy roka.

 

777 Tower

 

Nie je to žiadny kolos, v rámci USA ide až o 96. najvyššiu budovu, ale pokiaľ ide o vzhľad, patrí k najoriginálnejším. Vo vnútri ukrýva okrem iného veľmi pôsobivú trojposchodovú lobby z talianskeho mramoru a 33 výťahov.

 

Autor: Jan Švestka& Tomáš Cikán

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov do USA :

 

  • Spoznajte „Veľké jablko”!: Dajte si ukázať najväčšie hity New Yorku, ktorý prezývajú „Big Apple”. Počas predĺženého víkendu sa prejdete po Times Square, Liberty Islande so sochou Slobody a spoznáte i slávne mrakodrapy ako Empire State Building alebo One World Trade Center. Leťte s nami na tento očarujúci výlet do fascinujúceho mesta!
  • Eiffelovka a Central Park v jeden deň?: Keď sa povie Las Vegas, väčšina si predstaví hromadu blikajúcich kasín a Elvisa Presleyho blahoželajúceho šťastným novomanželom pri uzavretí rýchleho manželstva. Čo všetko sa ešte dá v roztopašnom Las Vegas vidieť? To sa dozviete z článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.
  • Vezmite to zoširoka – od San Francisca až po Floridu! : Je to pekná otrava, čakať v strede Európy na dva - tri teplé mesiace a potom sa zas celý rok zahaľovať do teplého oblečenia. Urobte s tým niečo, vydajte sa spoznávať USA a zakončite cestu na vyhriatych pieskoch slnečnej Floridy. Zatočte so zimnou náladou a urobte si radosť! Uvidíte pritom i luxusné losangeleské Beverly Hills, Národný park Údolie smrti i hriešne LasVegas.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Jan Švestka& Tomáš Cikán

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa