Aljaška a Yukon: Kráľovstvá ľadu a zlata dnes udivujú hlavne prírodnou romantikou

2016-05-11 00:00:01 |   |    | 

Stovky kilometrov bez väčšieho mesta, len sneh, ľad a neúprosná príroda. Sem-tam zavyje vodca vlčej svorky, mihne sa medveď, z bystriny vyskočí ryba. To je pravá prírodná romantika pre cestovateľských dobrodruhov. Turistika možno niekde ohrozuje prírodné skvosty, tu sa to však vôbec tak nejaví. Aljaška a susedný kanadský Yukon vyzerajú stále nádherne.



 

Nikde si tak nevyčistíte hlavu ako medzi ľadovcami. Ísť na Aljašku alebo do Yukonu na vlastnú päsť je dosť odvážne – jedinou dobrou radou je pokora voči nezmernej sile prírody – tá je v týchto končinách jediným sudcom. Práve ona rozhodne nielen o tom, kam sa vydáte, ale i kedy sa vrátite.

Našťastie sú však i iné možnosti, ako spoznať tento vzdialený kraj sveta. Cestovné kancelárie ponúkajú výpravy za americkými a kanadskými veľhorami, ľadovcami alebo k starým ryžoviskám zlata „s plným servisom“. Druhou alternatívou je vyraziť za poznávaním Aljašky po mori a pozorovať z lode, ako medvede obracajú kamene pri brehoch a hľadajú pod nimi niečo pod zub, prípadne sa odhodlajú k dramatickejšej akcii a pokúsia sa chytiť rybu.

 

Previezť sa na psom záprahu alebo na rafte

Medzi najkrajšie miesta AljaškyYukonu patria nepochybne tunajšie národné parky. Pre vstup do NP Denali však potrebujete špeciálnu licenciu, o ktorú je v sezóne veľký záujem. Do každej oblasti parku je totiž povolený vstup len určitému počtu ľudí. Vďaka tomu si tu však budete naozaj pripadať ako v divočine, i keď nie takej nebezpečnej. Môžete sa tu previezť na psom záprahu, pozorovať medvede, losy, vlky, alebo splavovať na rafte rieku Nenana. To všetko v kulisách tundry s divokými skaliskami a zasneženými vrcholmi veľhôr.

Nič menšieho nedalo parku Denali svoje meno než najvyššia hora Severnej Ameriky, Mount McKinley, označovaná i ako Denali. Hora vysoká 6194 m leží v samom srdci parku a z určitého uhla pohľadu by sa dala považovať i za najvyššiu horu sveta. O niečo menšia, ale stále trhajúca rekordy, je severoamerická špecialita – medveď kodiak. Ten žije len na jednom americkom ostrove – na Kodiaku.

Aljaška – to rozhodne nie je synonymum pre ľadovú pustinu. Len jeden zo štyroch živlov – voda – tu nachystal neuveriteľné množstvo zaujímavostí a jedinečných vecí. Každý rok môžete sledovať lososy, ako tiahnu proti prúdu rieky do vnútrozemia naklásť ikry, alebo vyšplhať sa na jeden z mnohých ľadovcov. Fjordy chránenej oblasti Misty Fjords so všetkými hmlistými zákutiami zas najlepšie preskúmate pri plavbe loďou.

Z paluby lode je najkrajší i Hubbardov ľadovec, ktorý „steká“ z pevniny do ľadových vôd, kde sa s ohromným rachotom odlomí. Mimochodom, z kotla, kde vznikol, až na pobrežie to ľadovcu trvá 400 rokov.

 

Praktické informácie - Aljaška a Yukon

Na mapách sveta sa to takmer nedá postrehnúť, ale Aljaška je najväčším štátom USA – je veľká skoro ako tretina celých Spojených štátov. Na jej území narazíte na tundry, husté lesy, krásne rozoklané pobrežie i sopečné ostrovy.

Časť územia leží za severným polárnym kruhom, takže tunajšie noci sú v zime doslova nekonečné a v lete sa zase tmy nedočkáte. Pokiaľ sem však cestujete v auguste alebo na začiatku septembra, ako to odporúča mnoho skúsených cestovateľov, miestna tma vás dostane. Je totiž úplná, nepriestupná. Nijaké svetlá veľkomiest – len zvuky divočiny alebo úplné a hlboké ticho. A tie hviezdy! 

Na Aljašku a do Yukonu, čo je kanadské teritórium na východnej hranici Aljašky, sa cestuje hlavne za nádhernou prírodou a zvieratami, ktoré tu žijú. Stretnúť sa tu môžete s medveďom grizlym či kodiakom, s vlkmi, líškami, proste so všetkým, čo by ste inde hľadali len v zoo.

Ďalšou krásnou kapitolou cestovania po týchto severských krajinách sú ľadovce a ich variácie v podobe permafrostu, ľadovcových jazier, jazykov, údolí alebo dokonca mrazových púští. Najkrajšie sú z morskej hladiny a vychutnať si pohľad na ich modrastú krásu môžete v prípade, že si zvolíte plavbu pozdĺž brehov Aljašky.

Zlatá horúčka len pre ostrieľaných

Ryžovanie zlata na Klondiku nebol žiadny špás. Aby ste vôbec dorazili do mestečka neďaleko ryžovísk, museli ste prekonať Pobrežné hory priesmykom Chilkoot. A to nie raz, ale mnohokrát, aby ste si doniesli všetky potrebné zásoby. Zo začiatku cesty bolo možné využívať ťažné zvieratá, neskôr sa však prechádzalo cez ľadové pole, kde zlatokopovia vytesali 1500 schodov. Po úzkej ceste mohol ísť len rad mužov za sebou.

 

Ľudia šaleli zo zlatej horúčky

Zlato. Práve to sem na konci 19. storočia prilákalo desiatky tisíc zlatokopov a zmenilo tunajšiu „krajinu nikoho“ na výnosné ryžoviská. V kanadskom teritóriu Yukon je dokladom tejto mohutnej migrácie mestečko Dawson na rieke Klondike a na Králičom potoku, v ktorom sa našlo obrovské množstvo zlata. Okrem zlatonosných polí, kde turisti i dnes pokúšajú svoje šťastie pri ryžovaní zlata, je tu vidieť i kedysi najväčšie rýpadlo na ťažbu zlata na svete.

Ak sa vydáte na Aljašku alebo do Yukonu, urobte to koncom leta. Vyhnete sa tak nepríjemným náletom komárov a ešte stihnete teplé počasie. Cestovať sem neskôr na jeseň je tiež možné, ale má to už svoje riziká – vo vyšších polohách sa môžete stretnúť so snehom a s rannými mrazíkmi. Nech sa rozhodnete akokoľvek, vždy môžete počítať s veľkou ochotou a pomocou tunajších ľudí. Tam, kde príroda vládne tvrdou rukou, je každý pripravený pomôcť druhému v núdzi.

 

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Vydajte sa s nami na exkluzívne poznávacie zájazdy!

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

  • Dobrodružstvo Aljašky a Yukonu: Dawson City, Klondike, Yukon, Whitehorse alebo národný park Denali. Spoznajte najkrajšie miesta Aljašky a Yukonu. Uvidíte najvyššiu horu Severnej Ameriky, Mount McKinley, vyskúšate si ryžovanie zlata, budete mať možnosť vyraziť k severnému polárnemu kruhu. V roku 2016 vyrážame za nádhernou severskou prírodou len v dvoch termínoch – a jeden z nich už je vypredaný. Tak neváhajte!
  • Denali alebo Mt. Mc Kinley?: Ako je to vlastne s pravým názvom najvyššej hory Aljašky i celej Severnej Ameriky? A ktorý údaj o jej výške je ten pravdivý? Nielen to sa dočítate v článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých jazdí cestovná kancelária ESO travel.
  • Západ USA a Florida!: Severské destinácie nie sú pre vás to pravé orechové a oveľa viac vás lákajú slnkom zaliate ciele a plážová pohoda? Pozrite sa do Údolia smrti a na ďalšie pozoruhodné miesta Kalifornie a Nevady! Vydajte sa spoznať USA a zakončite cestu na vyhriatych pieskoch slnečnej Floridy. Zatočte so zlou náladou a urobte si radosť! Uvidíte Las Vegas, San Francisco i Grand Canyon.

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa