Kubánska Guardalavaca – prímorské letovisko komorného rázu

2016-05-12 12:00:00 |   |    | 

Keď sa turisti vydávajú na Kubu a chcú si dopriať aspoň niekoľko krásnych dní na nádherných plážach so svetlunkým pieskom a vo vlnách Karibiku, spravidla si pre to vyberú letovisko Varadero, ktoré každý rok pohltí až 75 % všetkých návštevníkov Kuby. A pritom nie je jediné, ktoré má čo ponúknuť. Jeho konkurenciou, i keď komornejšou, je Guardalavaca, mesto v provincii Holguín vo východnej časti Kuby.



 

Ak prepadáte dojmu, že v katalógoch cestovných kancelárií vyčíňa grafik a fotografie z dlhých pláží tvorených jemným prachovým pieskom celé dni upravuje, tu, na severovýchodnom pobreží Kuby dostanete možnosť presvedčiť sa, že sa o to nemusí ani snažiť. Skeptický dojem počas chvíľky vystrieda pocit, že ste naraz súčasťou niektorého z katalógov.

 

Guardalavaca, zoznámte sa

Guardalavaca je malé letovisko v provincii Holguín. Hoci ani samotné mestečko nie je príliš veľké,  ponúka množstvo zážitkov. Väčšina z nich sa z pochopiteľných dôvodov sústreďuje na more, ale typickú atmosféru Kuby môžete nasať i na tunajších trhoch, kde nájdete zo všetkého niečo, včítane  upomienkových predmetov s typickým vyobrazením Che Guevaru.

 
  • Urobte si výlet do mesta
    Pokiaľ si budete chcieť urobiť výlet, vydajte sa do hlavného mesta provincie, ktorým je Holguín. Vďaka množstvu zelene ho prezývajú „kubánske mesto parkov“ a osídlením sa hrdí už od 16. storočia. Mesto má o návštevníkov postarané trebárs i preto, že v ňom vyrastal kubánsky básnik, prozaik a dramatik Reinaldo Arenas. Turistov na meste najviac lákajú ekoturistické exkurzie. 

 

Ak si budete chcieť príjemnú relaxáciu na pláži niečím spestriť, môžete sa vydať práve na miestne trhovisko, vyskúšať si v tunajšom centre vodných športov scuba diving a šnorchlovanie alebo sa prejsť po ekoarcheologickom chodníku, na ktorom možno vidieť jaskyňu, kaktusy alebo úchvatné orchidey i ďalšie zaujímavosti.

Na spomínanom trhovisku môžete zaobstarať suveníry, bez ktorých sa z Kuby skrátka nemôžete vrátiť. Pri stánkoch však využite celé svoje vyjednávacie umenie. Ceny sú totiž veľmi nadsadené a pri správnom vyjednávaní môžete značne ušetriť. Trhovci sú tu inak veľmi príjemní, neženú sa k vám hneď ako vás zbadajú, naopak vás nechajú v pokoji si všetko prezrieť, ohmatať a rozmyslieť si, čo nakoniec kúpite.

 

  • Spoznajte Kubu i mimo pláže!

    Kuba je nádhernou súčasťou Veľkých Antíl a okrem pláží, o ktorých kráse dokáže len málokto vypovedať, sem turistov láka i mnoho iných atrakcií. Jednou z nich je samozrejme hlavné mesto Havana s úžasnou a pre nás nezvyklou koloniálnou architektúrou. Vidieť starú časť mesta je báječný a neopakovateľný zážitok.

    Očarujúce je i pobrežné mesto Trinidad, Santiago de Cuba, národný park Alejandro de Humboldt, ktorý sa právom považuje za jeden z najvýznamnejších parkov tropického pásu v západnej časti zemegule, alebo pohorie Sierra Maestra – najvyššie kubánske pohorie s divokou faunou a flórou. 

    Pri dovolenke na Kube si užívajte tiež nezabudnuteľnú atmosféru kubánskeho rumu a cigár. Pokiaľ máte medzi známymi nejakého milovníka špecialít z týchto oblastí, urobíte mu takým darčekom veľkú radosť, prípadne si zaobstarajte štýlový suvenír sami pre seba.

 

Za typickými obrázkami z katalógov

Turisti pre vždy nabité Varadero oblasť mestečka Guardalavaca a jeho okolie podceňujú, pritom sú tu naozaj skvostné pláže, ktorých krásy sa len tak nenabažíte. Je ich hneď päť a ponúkajú hebký biely piesok i krištáľovo čistú teplú vodu:

  • Playa Guardalavaca: Táto pláž je v provincii Holguín tou najvyhľadávanejšou. Okrem opaľovania, relaxácie a kúpania si môžete vyskúšať scuba diving, potápanie, rybárčenie, jazdu v kajaku a na katamaráne alebo windsurfing, prípadne si v pohode zahrať volejbal. Neďaleko sa nachádza pohorie Sierra Maestra, ktorého návštevou si taktiež môžete pobyt v tejto oblasti spestriť.
  • Playa Pesquero: Asi kilometer dlhá pláž ponúka pohľad na krásne útesy a farebný podmorský život. Neďaleko pláže môžete navštíviť národný park Bahia de Naranjo.
  • Playa Esmeralda: Ak si chcete okrem kúpania vychutnať tiež báječné šnorchlovanie, vydajte sa na Playa Esmeralda.  Pozdĺž nej je voda typicky sfarbená do zelena a možno tu pozorovať bujnú vegetáciu.
  • Playa Blanca: Na tejto pláži nájdete len jeden hotel, čo je príčina toho, prečo sa tu nebudete nikdy predierať davmi turistov. Pokiaľ si radšej užívate slniečka a vody tak nejako viac v súkromí, vyskúšajte toto miesto.
  • Playa Yuranguanel: Nádherná pláž poskytujúca asi 550 metrov priestoru, kde sa schádzajú milovníci slnka, mora a jemného piesku. Pláž je veľmi obľúbená naprieč celým spektrom rôznych druhov turistov.

 

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:
  • Guardalavaca – komornejší kubánsky luxus: Východná časť Kuby je ideálna pre všetkých, ktorí sa chcú vyhnúť davom turistov. Spoznajte s nami krásne pláže severovýchodného pobrežia, ubytujte sa v luxusnom hoteli so špičkovými službami len 150 metrov od mora a vychutnajte si dovolenku, ako sa patrí.
  • Päť vecí, ktoré robia Kubu Kubou Na čo všetko sa môžete – okrem belostných pláží – tešiť a s čím všetkým sa budete môcť na Kube oboznámiť? Vezmeme vás na exkurziu za kubánskymi špecialitami prostredníctvom nášho článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých jazdí cestovná kancelária ESO travel.
  • Spoznajte krásne zákutia Kuby! Vymaňte sa z cestovateľských stereotypov a pozrite sa do východnej časti Kuby, ktorá ponúka úžasné zážitky na miestach ako je Holguín, Santiago de Cuba, Baracoa alebo Guardalavaca. Odpočiňte si aktívne i pasívne a vychutnajte si každý okamih na stále obľúbenejšom ostrove.

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa