NAJ rekordy USA a ich tajomstvá: Bitka o horu aj miznutie megavodopádu

2016-05-26 12:00:00 |   |    | 

Hlúčik turistov stojí pod najvyššou budovou západnej pologule a pozerá sa hore smerom k 105. podlažiu. Pri ceste po najkrajších miestach USA nemohli newyorský mrakodrap minúť. I my sa pozrieme na niekoľko rekordov tretej najväčšej krajiny sveta, na ktorej území s rozlohou 9,5 miliónov štvorcových kilometrov nájdeme všetko od ľadových polí Aljašky po vyhriate pláže na Havaji.



 

Vybrali sme päť výnimočných miest Spojených štátov a začneme na západnom pobreží. Vedeli ste, že existuje štvrť, v ktorej stotisícová komunita etnických Číňanov vytvára uprostred Ameriky unikátny exotický kút plný vôní z trhov a ázijských reštaurácií?

 

Najväčšia čínska štvrť: San Francisco

Akoby sa človek v sekunde ocitol na inom kontinente. Tak si budete pripadať, keď sa vydáte do fascinujúceho mesta s kopcami a ikonickým mostom Golden Gate – do San Francisca a jeho čínskej štvrte. Tá je totiž najväčšou a zároveň najstaršou čínskou štvrťou na území USA.

Čínska štvrť začala vznikať už pred rokom 1850 a považuje sa za najpočetnejšiu čínsku komunitu mimo Ázie. Približne sto tisíc ľudí tu žije na ploche dvadsiatich blokov a nájdete tu vlastne čokoľvek, čo môže človek potrebovať: od rybieho trhu po malé obchodíky so špendlíkmi a rôznymi čačkami. Na svoje si prídu i cestovatelia, ktorí obchádzajú svet a hľadajú kulinárske zážitky. Pochutnať si tu môžu napríklad na chýrnom vaječnom koláčiku.

 

Ďalšie “naj“ USA

Množstvo rekordov sa nám nevošlo do článku. Tu sú niektoré z nich:

Štát USA, kde sa narodilo najviac prezidentov: Virgínia (8).

Najnižšie položené miesto: v Údolí smrti v Kalifornii, 86 metrov pod hladinou mora.

Najvyšší vodopád: Ribbon Fall v Kalifornii, 491 metrov.

Najhlbšie jazero: Crater Lake v Oregone, hĺbka 594 metrov.

Najnižšia zaznamenaná teplota: mínus 62 stupňov Celzia, nameraná v roku 1971 na Aljaške.

Najväčšia krúpa, ktorá spadla v USA – jej obvod presahoval 46 centimetrov, spadla v mestečku Aurora v Nebraske v roku 2003.

 

Najvyššia budova v USA: One World Trade Center, New York

Je otvorená necelé dva roky a už je najvyššou budovou v Spojených štátoch. Reč je o One World Trade Center, nazývanej tiež Freedom Tower, teda Veža slobody. Tá sa týči v New Yorku nad Manhattanom len kúsok od miesta, kde stáli veže World Trade Center, zničené pri teroristických útokoch 11. septembra 2001.

V Amerike má mnoho vecí symbolický význam a platí to i pre výšku tejto budovy - 541,3 metra, v stopách 1776, čo je rok Deklarácie nezávislosti. Veža je dômyselne zabezpečená proti teroristom, ale ani tak sa neuzatvára pred turistami. Vo výške 381 metrov sa môžete kochať luxusným výhľadom na panorámu New Yorku.

 

Najväčšie jazero: Horné jazero

Plocha 82 tisíc kilometrov štvorcových, teda viac než celá Česká republika, dĺžka 563 kilometrov, priemerná hĺbka 140 metrov, množstvo rýb a stovky lodí, ktoré tu počas ľudských dejín stroskotali – to znie až neuveriteľne. Také gigantické rozmery má Horné jazero, obrovská masa chladnej vody, ktorá sa rozprestiera na hraniciach USA a Kanady. Po Kaspickom mori je Horné jazero druhým najväčším jazerom na svete a najväčším sladkovodným. Jazero samozrejme ponúka mnoho odpočinkových aktivít: lov lososovitých rýb, jazdu na vodných lyžiach, potápanie, pozorovanie orlov či návštevy barov na brehoch jazera.

 

Najfotografovanejšie miesto: Niagarské vodopády

Je to vec, ktorá sa ťažko overuje, ale Američania tvrdia, že najfotografovanejším miestom v ich krajine sú Niagarské vodopády na hraniciach USA a Kanady. Tie tvoria celkove tri jednotlivé vodopády. Tým najväčším, Podkovou, preteká 90 percent všetkej vody z rieky Niagara. Kanaďania i Američania dávajú najavo, ako im na vodopádoch záleží, pomenovaním miest po stranách 1200 metrov dlhých vodopádov. Na americkej i kanadskej strane sa nazývajú Niagara Falls. Ale pozor, najfotografovanejšie miesto USA a zrejme i Kanady tu nebude vždy. Každý rok sa totiž vodopády "prehrýzajú" zhruba o 30 centimetrov proti prúdu smerom k Erijskému jazeru a podľa rôznych výpočtov by sa v ňom zhruba za 50 tisíc rokov mali rozplynúť. Takže je najvyšší čas ísť sa na ne pozrieť.

 

Čo bude s Niagarou?

Najfotografovanejšie miesto USA a zrejme i Kanady tu nebude vždy. Každý rok sa totiž vodopády "prehrýzajú" zhruba o 30 centimetrov proti prúdu smerom k Erijskému jazeru a podľa rôznych výpočtov by sa v ňom zhruba za 50 tisíc rokov mali rozplynúť. Takže je najvyšší čas ísť sa na ne pozrieť.

 

Najvyššia hora: Denali, miesto kontroverzií

Najvyššou horou USA už nie je Mt. McKinley, ale Denali. Síce ide stále o tú istú horu, ktorá meria 6194 metrov, ale od minulého roka sa nazýva inak. Meno pripomínajúce republikánskeho prezidenta Wiliama McKinleyho, ktoré sa používalo vyše sto rokov, nahradil výraz domorodého kmeňa Atabaskov, ktorý znamená "Ten vysoký."

Prezident Barack Obama sľúbil vo svojej kampani v roku 2008 zlepšenie vzťahov s pôvodnými obyvateľmi kontinentu a premenovanie hory bolo jedným z krokov, ktoré by mali viesť k tomuto cieľu. Kandidát na prezidenta Donald Trump už v lete minulého roku povedal, že s premenovaním nesúhlasí a chcel by ho vrátiť späť. Každopádne na turistický ruch okolo hory jej meno nemá žiadny vplyv. Menej skúsení lezci si tu môžu najať horského vodcu, keďže výstup na túto horu sa považuje za jeden z najnáročnejších, a to i v porovnaní s himalájskymi velikánmi.

 

Najdlhšia cesta: Route 20

Cesta taká dlhá, že si ju v českých či slovenských reáliách ani nedokážeme predstaviť - to je US Route 20, unikátna diaľnica, ktorá meria 5415 kilometrov a vedie z východu na západ USA. Jej dĺžku dobre popíše zoznam štátov, ktoré zo západu na východ pretína. Sú to Oregon, Idaho, Montana, Wyoming, Nebraska, Iowa, Illinois, Indiana, Ohio, Pennsylvánia, New York a Massachusetts, kde končí  v hlavnom meste tohto štátu, teda v Bostone.

V Yellowstonskom národnom parku je US Route 20 prerušená a nahrádza ju mnoho bezmenných menších ciest. Podľa roku 1926, kedy začali túto diaľnicu stavať, je vidieť, že Američania už dávno mysleli na budúci rozvoj dopravy. US Route 20 je dnes o 1600 kilometrov dlhšia než bola do svojho vyradenia z diaľničnej siete v roku 1985 legendárna Route 66.

 

Ďalšie zaujímavé miesta USA nájdete v online magazíne Amerika.cz.

 

Autor: Ondřej Šmíd & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Užite si 18 dní v Amerike!

Vydajte sa s českým sprievodcom na najzaujímavejšie miesta USA. Dostanete sa loďou priamo k soche Slobody a Niagarským vodopádom, prejdete historické miesta hlavného mesta a spoznáte obrovský New York s metrom disponujúcim najväčšou sieťou tratí na svete.

Potom sa presuniete lietadlom do západnej časti krajiny a vydáte sa do Grand Canyonu, Las Vegas a nádherných miest na pobreží – do San Francisca a Los Angeles. Čaká vás to najlepšie zo Spojených štátov.

 

Bryce Canyon – čo o ňom neviete 

O Grand Canyone a Yosemitskom národnom parku sa toho už napísalo mnoho, ale iný nemenej významný kaňon – Bryce Canyon tak trochu zostáva v jeho tieni. Ktorou cestou je najlepšie sa v ňom vydať a ktoré vyhliadky sú tie najkrajšie, to sa dočítate v článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

 

Plavíte sa na lodi a pred vami sa zdvíhajú výšiny nádherného San Francisca, ikonický most Golden Gate a dostanete sa i k väznici Alcatraz, z ktorej sa podľa legendy nedalo uniknúť. To a mnoho ďalšieho vás čaká na zlatom okruhu po americkom západe.

Počas 14 dní si odpočiniete v úchvatnej prírode národných parkov Yosemite, Joshua Tree alebo Zion, spoznáte obrovské červené skaly Monument Valley i nikdy nekončiaci vír zábavy v Los Angeles a Las Vegas. Vydajte sa s nami na západ USA!

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa