Big Sur: Prázdne pláže, na ktoré utekajú rojkovia, beatnici a romantici

2016-05-30 12:00:00 |   |    | 

Preč od ľudí, pekne tam, kde je more, nádherné pobrežie a pôsobivá príroda. Do takých miest utekali spisovatelia s romantickými dušami z veľkých miest najľudnatejšieho štátu USA – Kalifornie. Obľúbili si pobrežie Big Sur, pozdĺž ktorého býva len veľmi málo ľudí. Tamojšie pláže obklopujú ostro rezané kopce a more s pozoruhodne tvarovanými skaliskami.



 

Denník New York Daily News, jeden z piatich najväčších celoštátnych denníkov v USA, zaradil Big Sur medzi najkrajšie miesta Ameriky. Na webe TripAdvisor mu návštevníci z celého sveta dávajú takmer vždy maximálne hodnotenie - päť hviezdičiek.

 

Prečo si každý fotí Bixbyho most?

Ide o prekrásny kus zeme medzi riekou Carmel a zálivom San Corpóforo. Od severu na juh sa tiahne v dĺžke 140 kilometrov. Nájdeme ho v tretine cesty medzi dvomi turisticky veľmi atraktívnymi mestami – San Franciscom a Los Angeles. Kto má v úmysle navštíviť tieto dve perly západného pobrežia USA, určite by nemal minúť ani Big Sur.

Dôvod, prečo je oblasť taká obľúbená, hľadajme na pobreží. Prezrite si fotografie v tomto článku a pochopíte. Je tam nádherne. Ľudia v Big Sur najradšej robia snímky mosta pri Bixby Creek – veľmi fotogenickej stavby z roku 1932.

 

Jednonohý pirát, golf a západy slnka nad morom

Úchvatne vyzerajúci most je súčasťou kalifornskej štátnej cesty č. 1, ktorá vedie po pobreží najľudnatejšieho štátu USA. Tá po niekoľkých kilometroch smerom na sever od Big Sur vedie cez mesto Monterey. Okolo neho nájdeme veľmi príjemnú a vyhľadávanú lokalitu – Montereyský polostrov s chýrnym golfovým areálom Pebble Beach a predovšetkým cestu 17-mile Drive.

Sedemnásťmíľová cesta sa dostala do turistických sprievodcov vďaka nádhernému prostrediu, ako stvorenému na pozorovanie západu slnka, pri ktorom tu a v blízkom okolí včítane Big Sur písali svoje knihy Robert Louis Stevenson (autor Ostrova pokladov s jednonohým pirátom Johnom Silverom), John Steinbeck alebo Henry Miller.

Každý 8. Američan je zo štátu bábik Barbie a iPhonov

Najľudnatejší, tretí najväčší, druhý najnavštevovanejší štát…Kalifornia v celom rade aspektov patrí k lídrom USA. Pozrime sa na zaujímavosti zo „zlatého štátu“:

Žije tu 38 miliónov ľudí, každý 8. Američan teda má trvalé bydlisko v Kalifornii.

V najväčšom meste (Los Angeles) žije 3,8 milióna ľudí, ale hlavné mesto je deväťkrát menšie Sacramento.

V Kalifornii sa chová najviac moriakov v celej krajine.

K Spojeným štátom sa pridala pomerne neskoro, až v roku 1850.

V najľudnatejšom štáte bola tiež roku 1940 otvorená vôbec prvá reštaurácia McDonald’s na svete. Stalo sa to v meste San Bernardino.

Každý rok sa tu vyprodukuje 64 miliónov litrov vína.

Najvyššia hora štátu meria 4421 metrov (Mount Whitney).

V Kalifornii vymysleli svetoznáme produkty ako bábiky Barbie, zariadenie Apple včítane iPhonov alebo koncept centier Disneyland vrátane toho prvého v kalifornskom Anaheime.

Keby Kalifornia bola samostatným štátom, bola by ôsmou ekonomicky najsilnejšou krajinou sveta.

 

Big Sur priťahovalo tiež Jacka Kerouacka, ktorý rovnako nazval celú knihu. Jeden z hlavných predstaviteľov slobodomyseľnej generácie beatnikov priam miloval tunajšie pobrežie, ktoré je trochu bokom od najobľúbenejších pláží okolo Los Angeles, vďaka čomu sa vyhýba masovej návštevnosti a uchováva si svoje čaro.

V Kalifornii je síce koncentrácia atraktívnych miest vysoká (rozľahlý Yosemitský národný park, Sequoia so stometrovými tisíc rokov starými stromami, tajuplný Alcatraz, Hollywood, Údolie smrti a mnoho ďalších pozoruhodných miest), ale Big Sur si získalo srdce cestovateľov a často sa zaraďuje na program zájazdov po najatraktívnejších miestach západu Spojených štátov.

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Precestujte USA!

Trávili by ste dovolenku radšej na havajských plážach, uprostred aljašskej divočiny, alebo si dopriali luxusné reštaurácie a hotely v Las Vegas a New Yorku? Cestovná kancelária ESO travel ponúka zájazdy do celých Spojených štátov. Dva sme vybrali práve pre vás:

 

Vychutnajte si 18 dní v Amerike!

Vydajte sa s českým sprievodcom na najzaujímavejšie miesta USA. Dostanete sa loďou priamo k soche Slobody a Niagarským vodopádom, prejdete historické miesta hlavného mesta a spoznáte obrovský New York s najväčšou sieťou metra na svete. Potom sa presuniete lietadlom do západnej časti krajiny a vydáte sa do Grand Canyonu, Las Vegas a nádherných miest na pobreží – do San Francisca a Los Angeles. Čaká vás to najlepšie zo Spojených štátov.

 

Naj parky severu

Váhate, ktorý zo zájazdov si vybrať? Lákajú vás všetky mysliteľné prírodné scenérie viac než mestá, ale neviete, ktoré národné parky skrátka rozhodne musíte vidieť? V tom prípade si prečítajte článok na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Cestujte do Beverly Hills, národných parkov i Vegas!

Vydajte sa na 10 dní a 11 nocí na západ USA a doprajte si luxus a nádheru úžasných hotelov, reštaurácií a kasín v Las Vegas, ticho a pokoj medzi tisícročnými stromami NP Sequoia a úchvatné skalné útvary vo Veľkom a Bryceovom kaňone. Pozriete sa tiež do Los Angeles a jeho predmestí boháčov (Beverly Hills a Santa Monica), na vychýrenú pláž Venice a prejdete sa okolo hviezd na Chodníku slávy.

Po celú dobu zájazdu je s vami český sprievodca.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa