Odhaľte tajomstvo záhadného mesta: Prečo ľudia opustili Machu Picchu?

2016-07-10 00:00:01 |   |    | 

Bývalo to výstavné mesto ríše Inkov. Ostatné sídla neprevyšovalo veľkosťou, ale úžasnými technickými riešeniami a polohou vysoko v horách. Prečo však ľudia opustili Machu Picchu pár desiatok rokov po jeho postavení? To je záhada. Mohla za to epidémia? Isté je, že o ňom niekoľko storočí nikto nevedel až do chvíle, kedy ho v roku 1911 objavil americký vedec.



 

Ako stavitelia dostávali obrovské kamenné bloky na strmé vrcholky v nadmorskej výške 2430 metrov bez modernej techniky a ešte ich tak fantasticky opracovali? To je pre nás dnes ťažko pochopiteľné. Zďaleka však nejde o jediné tajomstvo obostierajúce opustené peruánske mesto.

Keď sem vyjdeme (hore a dole pendlujú mikrobusy), napadne nám tiež, aké záhadné asi museli byť rituály, ktoré tu prebiehali. Nekonali sa trebárs na vedľajšom kameni obetné obrady? Od sprievodcov sa kadečo dozvedáme a čo sa nedozvieme, to si domyslíme. V takom pôvabnom exotickom prostredí má fantázia hody.

 

Prečo sa konali drsné obrady?

Bohov si v Machu Picchu museli ľudia uzmierovať pre rôzne účely – obete prinášali pre ukončenie epidémií alebo aby zažehnali zlú úrodu. Evidentne sa im to nedarilo, pretože mesto museli v 16. storočí opustiť. Možno pre jednu zo spomínaných príčin.

Čo sa tu presne dialo a ako život v meste presne prebiehal, nevieme. Najpravdepodobnejšie je, že išlo o mesto pre elity národa, dokonca tu sídlil kráľ a podľa rôznych štýlov spracovania ozdôb sa obklopil významnými ľuďmi z rôznych koncov ríše. Niektoré teórie však tvrdia, že išlo o trestaneckú kolóniu, sám Bingham ho považoval za miesto narodenia žien zasvätených kultu „slnečných panien”.

 

Cuzco, bývalé hlavné mesto

Osemdesiat kilometrov od Machu Picchu leží Cuzco, kedysi dávno slávne hlavné mesto celej ríše rozprestierajúcej sa na území dnešného štátu Peru. Koniec jeho slávnej éry znamenal príchod španielskych dobyvateľov. Tí oblasť vyplienili a mesto značne poničili. Hlavným mestom sa preto stala Lima, ktorá ním je dodnes.

Zašlú slávu Cuzca teraz pomáha navrátiť Machu Picchu. Vďaka nemu prúdi do mesta mnoho návštevníkov, ktorí odtiaľto vyrážajú k pozostatkom sídla Inkov vysoko v horách. Ročne sem príde 1,5 milióna ľudí.

 

Splietol sa a našiel iné mesto

Teórie snažiace sa odkryť záhady najnavštevovanejšieho miesta v Peru sa objavujú už od roku 1911, kedy v sparný júlový deň Hiram Bingham uvidel to, o čom už počul, ale nedokázal si to predstaviť . Donieslo sa k nemu totiž, že kdesi v horách pri Cuzcu sa skutočne skrýva rozľahlé nedotknuté mesto, domnieval sa však, že ide o bájnu Vilcabambu, nie o Machu Picchu.

Archeológ z vychýrenej americkej univerzity Yale sa vtedy ocitol pred dych berúcim výjavom: mnohé časti dávneho osídlenia boli zarastené, ale podľa toho, čo pod vegetáciou presvitalo, sa dalo tušiť, že sa Binghamov výlet do Ánd zapíše medzi najväčšie objavné cesty dvadsiateho storočia.

 

Čo zničilo Machu Picchu? Epidémia? Vojna?

Uprostred ticha majestátnych hôr sa z kopcov vynára „Starý vrch“ (preklad výrazu Machu Picchu z kečuánčiny) a jeho rituálne kamene, domy, oltáre, múry, všetko postavené z kameňa bez spojovacieho materiálu. Túto technológiu používali Inkovia veľmi často. Zrejme mala svoje opodstatnenie, pretože zo slávneho mesta sa zachovalo prakticky úplne všetko, čo po sebe jeho dávni obyvatelia zanechali, len strechy (zrejme slamené) neodolali prírodným podmienkam.

Dodnes preto možno obdivovať tritisíc schodov, ktoré do mesta vedú, chrám zasvätený bohu slnka, domy robotníkov a roľníkov, ale i obydlia smotánky. Prečo taký raj ľudia opustili a zanechali ho napospas vegetácii? Najrozšírenejšie teórie operujú s ničivou epidémiou, pravdepodobne kiahní. A tiež s vojnou, pri ktorej zahynula veľká väčšina obyvateľov, pričom zvyšok potom protivníci vyvraždili. Na vine mohlo byť i zhoršené počasie, ktoré znemožnilo pestovať vo vysokých horách dosť potravín pre všetkých obyvateľov.

Tri legendy a mýty o Machu Picchu

Čo všetko sa o slávnej pamiatke hovorí a čo z toho je pravda?

1. Machu Picchu postavili mimozemšťania

Erich von Däniken a ďalší lovci záhad o niektorých architektonických vymoženostiach Machu Picchu tvrdia, že musia byť dielom zásahu zvonka. Skutočnosť je však taká, že starí Inkovia dosiahli také architektonické majstrovstvo a dokázali za pomoci niekoľkých prírodných zákonov veci, s ktorými by sme dnes mali bez elektrotechnických vymožeností veľké problémy. Napríklad presúvanie ťažkých balvanov do veľkých výšok.

2. Z Cusca na Machu Picchu vedú podzemné tunely

To zatiaľ nikto nepotvrdil, ale vezmime do úvahy vzdialenosť oboch miest: okolo 80 kilometrov. Na druhej strane pri technickej vyspelosti dávnych indiánskych staviteľov, kto vie…

3. Mesto bolo pôvodne z veľkej časti postavené zo zlata

Niektorí Peruánci veria, že bájne zlaté mesto El Dorado a Machu Picchu sú tým istým miestom.

 

Zachovalosť Machu Picchu naznačuje, že by pravdu mohli mať i tí, ktorí tvrdia, že Inkovia opustili mesto náhle pre nejaké znesvätenie miesta. Všetko sú to však len málo podložené dohady. Žiadne nové písomné zmienky o meste sa totiž nedarí dohľadať.

Macchu Picchu je perla Južnej Ameriky a v Peru nenájdeme miesto, ktoré by turistov, amatérskych historikov a všemožných dobrodruhov lákalo viac než toto ešte relatívne nedávno zabudnuté mesto. Je opradené závojom tajomstva, ale i bez neho by malo svoje osobitné kúzlo. Môže zaň okolitá príroda, ktorá ho kedysi zakryla zeleňou. Dnes miesto žiari a v plnej kráse sa ukazuje všetkým očareným návštevníkom.

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov do Južnej Ameriky:

 

Vydajte sa za perlami Peru!

Spoznajte úchvatné Machu Picchu, hlavné mesto Limu a ďalšie krásy krajiny Inkov. Pod horami sa tu ukrýva farebné mesto Cuzco so špecifickou atmosférou i obrovské jazero Titicaca. Prevedie vás česky hovoriaci sprievodca.

 

Na Machu Picchu po vlastnej osi

Premýšľate, že by ste možno radšej namiesto zájazdu s cestovnou kanceláriou išli navštíviť Machu Picchu svojpomocne, po vlastnej osi? Nuž, prečo nie - len by ste mali vedieť, že také rozhodnutie možno odporučiť naozaj len veľmi dobrodružným povahám. Prečo? To sa dočítate v článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Za lamami pod Huascarán

Pozrite si lamy pod legendárnym Huascaránom a spoznajte nádherné mestá a národné parky Peru a Ekvádoru. Záhadné kamenné pyramídy v Carale už na vás čakajú, tak poďte s nami objavovať atmosféru Južnej Ameriky!

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa