Grand Cayman – ostrov leguánov a skvelých nákupov

2016-07-21 12:00:00 |   |    | 

Rozmýšľate nad exotickou dovolenkou v Karibiku a hľadáte niečo skutočne výnimočné? Spoznajte Veľký Kajman (Grand Cayman), jeden z najkrajších ostrovov sveta, kde si prídu na svoje milovníci zvierat aj všetky nákupné maniačky.



 

Kajmanské ostrovy asi 290 km severozápadne od Jamajky tvorí Veľký Kajman, Malý Kajman a Cayman Brac. V roku 1503 ich objavil sám Krištof  Kolombus počas svojej 4. výpravy do tejto oblasti. Dal im názov „Las Tortugas“, v preklade Korytnačie ostrovy podľa množstva korytnačiek, ktoré tu videl. Súčasné pomenovanie sa používa až od roku 1586, kedy ho dal súostroviu anglický moreplavec Francis Drake podľa leguánov, ktoré omylom považoval za kajmany (plazy z čeľade aligátorovité).

Hlavným centrom ostrova Veľký Kajman je mesto George Town s medzinárodným letiskom Owen Roberts International Aiport. Medzi najnavštevovanejšie pamiatky tu patrí Cayman Islands National Museum, ktoré je umiestnené v najstaršej budove mesta, v paláci Pedro Castle. Nájdete tu expozíciu prírodného i kultúrneho dedičstva Kajmanských ostrovov.

Napriek modernej architektúre si George Town zachováva ráz provinčného mesta, čo mu dodáva jedinečnú atmosféru. Skvelo sa tu však nakupuje. Milé dámy, bezcolné nakupovanie tu platí aj pre značky Versace, Tiffany či Gucci. Okrem iného tu nájdete aj výrobky miestnych obyvateľov, takže sa zaručene nemusíte báť,  že nebudete mať darček pre svojich blízkych. Grand Cayman je označovaný ako „zlatý nákupný raj,“ čo hovorí za všetko.

Pre nočný život je ako stvorený Seven Mile Beach s množstvom nočných klubov a barov.  Okrem iného je hodnotená ako jedna z najkrajších pláží v celom Karibiku. Jej jedinečnosťou je, že má tvar polmesiaca a keď na nej stojíte, pripadá vám nekonečná.

Ak patríte k milovníkom potápania či šnorchlovania, určite neodoláte miestnym koralovým útesom.  Tie môžete pozorovať aj pri okružných jazdách, ktoré sa organizujú v pravidelných časoch.  Vašej pozornosti počas nich zaručene neuniknú povestné čierne skaly na severozápade ostrova. Nesú názov Peklo, ktoré skutočne pripomínajú.

Ostrovania sú právom hrdí na vzácneho leguána zeleného, ktorého je Grand Cayman domovom. Milovníci zvierat sem však chodia aj za delfínmi - tieto jedinečné tvory sú veľmi hravé a turistov obľubujú. Zaplávať si môžete aj s rajami.

Nezabudnuteľné chvíle prinášajú festivaly, medzi tie naj patria Pirates Week a karneval Batabano. Počas pirátskeho týždňa ožijú miestne zvyky, tradície a legendy. Stretnúť tu môžete viaceré historické postavy a zlatým klincom podujatia je bitka pirátov a miestnych obyvateľov v prístave mesta George Town. Počas prvého májového týždňa sa tu koná karneval Batabano, šou plná farieb a svetelných efektov.

Na čarokrásny ostrov Veľký Kajman sa môžete dostať letecky z Bratislavy alebo z Viedne. Dĺžka priameho letu je cca 12 hodín, v prípade letu s prestupmi sa môže čas vyšplhať aj nad 29 hodín. Odporúčame vám preto radšej zainvestovať do letenky, aby ste neprišli na dovolenku zbytočne unavení. Cena letenky sa pohybuje nad 2 000 eur.

 

Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa