Olympiáda skončila, Rio zostáva: Brazília je nebezpečná, no skrýva mnohé krásy

2016-08-22 00:00:01 |   |    | 

Dva týždne žil celý svet olympiádou. Brazília a jej obyvatelia sa nám predstavili skutočne zo všetkých stránok. Niektoré sa nám páčia viac, iné menej, no na jednom sa zhodnú všetci - Rio de Janeiro a jeho okolie má svojim návštevníkom čo ponúknuť. Pozrite si s nami najväčšie skvosty Brazílie.



 

Socha Krista Spasiteľa

Výlet na Corcovado je povinnou zastávkou každej cesty do Rio de Janeiro. Na jeho vrchole sa nachádza známa socha Krista Spasiteľa, ktorá bola postavená v roku 1931. Dokopy s podstavcom meria úctyhodných 37 metrov a okrem toho, že je dominantou nielen mesta, ale aj celej Brazílie, patrí medzi obľúbené turistické miesta i z ďalšieho dôvodu. Odtiaľ sa vám naskytne najlepší výhľad na celé mesto a veľkolepú večne živú pláž Copacabanu.

 

Sugar Loaf

Druhú ikonu si môžete obzrieť už od sochy Krista Spasiteľa. Je ňou pohorie Sugar Loaf, pri ktorom sa nachádza najluxusnejšia časť Ria de Janeira. Dobre viditeľné je z prístavu, keď si tam môžete urobiť pár fotografií s romantickými loďkami v popredí, no odporúčame vám zájsť aj priamo k hore a odtiaľ sa potom zviezť lanovkou až do mesta. Takto si najlepšie vychutnáte pohľad na  pobrežnú časť mesta a budete mať tiež zaujímavý výhľad na sochu Krista. Cena lístka je približne 17 eur.

 

Vodopády Iguazú

Ak máte chuť aj na dlhší výlet, vyberte sa v tom prípade k vodopádom Iguazú. Dostanete sa tam za 19 hodín cesty, no môžete si zjednodušiť prepravu pomocou leteckých spojov. O najväčší vodopádový systém na svete sa delí Brazília spolu s Argentínou. Ubezpečujeme vás, že na túto prírodnú atrakciu už nikdy v živote nezabudnete. Ich výška je do 82 metrov a ponúka niekoľko kaskádovo riešených menších vodopádov. Dokopy to preukazuje unikátnu silu prírody, ktorú ešte viac podčiarknu okolité lesné plochy. Keď budete v blízkosti vodopádov, ich zvuk bude ohlušujúci a dodá vám to neuveriteľnú dávku novej energie.

 

Sao Paulo

Do Sao Paulo sa dostanete po päť a pol hodinách cesty. Pre skrátenie času prepravy môžete využiť vnútroštátne letecké linky, keď nebudete cestovať dlhšie ako hodinu. Na rozdiel od Ria má Sao Paulo modernejší ráz a s tým prichádzajú atrakcie trošku iného typu. Tou najznámejšou je Auditório Ibirapuera, čiže veľká betónová budova určená na hudobné koncerty. Futuristická biela stavba je doplnená výrazným červeným prvkom pri vchode. Väčšinou sa tam konajú koncerty vážnej hudby, no vychutnať si tam môžete tiež jazzové alebo moderné vystúpenia. Priamo v meste si môžete pozrieť niekoľko múzeí a oddychovú zónu v podobe parku Ibirapuera.

 

Ouro Preto

Päť a pol hodiny jazdy od Ria dôjdete do bývalej vzácnej baníckej oblasti Ouro Preto. V minulosti tam objavili zlatú rudu, ktorú tam ťažili dlhé roky. V tých časoch šlo o veľmi prosperujúce mesto, ktoré sa tešilo pozornosti portugalských panovníkov, pod ktorých ochranu vtedy patrili. Dokopy v oblasti vyťažili viac ako 800 ton drahého kovu, no po skončení ťažby začalo mestečko upadať. Vývoj sa spomalil a v súčasnosti k sebe láka turistov vďaka peknému historickému koloritu budov. Ouro Preto sídli v krásnom horskom prostredí, takže si môžete zároveň naplánovať aj preskúmanie okolitého prostredia.

 

Tipy a triky:

Cesta: Priame lety do Brazílie zo Slovenska a ani z Viedne nie sú. Musíte absolvovať aspoň jedno medzipristátie niekde v Európe, napríklad v Paríži alebo v Londýne. Letenky s dvoma pristátiami vrátane prestávky v USA sú však podstatne lacnejšie. Ceny sú kvôli olympiáde momentálne vyššie, spiatočná cesta vás môže vyjsť na 1000 eur. Pár mesiacov pred olympiádou ste ich však mohli zohnať v akciách za tretinovú cenu. Čistý čas letu je približne 14 hodín, závisí to od konkrétnej trasy.

Vízum: V prípade pobytu do 90 dní má Slovensko s Brazíliou bezvízový styk. Na cestu potrebujete platný cestovný pas.

Mena: Platobnou menou je brazílsky reál. Aktuálne zaplatíte za 100 reálov približne 28 eur. Výhodnejšie je zameniť si peniaze priamo na Slovensku.

Bezpečnosť: Počas pobytu v krajine buďte opatrní a vyhýbajte sa najmä kritickým štvrtiam s vysokou kriminalitou. Tie sa často nachádzajú v blízkosti lepších častí mesta, takže vopred si zistite problematické lokality, pretože na týchto miestach sa zabíja a kradne aj počas dňa. V krajine upozorňujú na zvýšené riziko teroristických útokov. Buďte preto v strehu, nahláste svoje údaje v online službe MZV a v prípade nešťastia čo najskôr skontaktujte naše veľvyslanectvo.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa