Tajomné miesto, kde miznú lode, aj plážová idyla: Spoznajte Bahamy

2016-09-10 00:00:01 |   |    | 

Krásna pláž, sedenie v tieni pod palmami, whisky s ľadom, tak podľa piesne Bahamy od Mira Žbirku vyzerajú rovnomenné ostrovy. Keď sa sem vypravíte, zistíte, že to nie je len ľúbivý text, ale realita. Tu je pohodlie turistov a čisté pláže to hlavné, o čo všetkým ide. Turisti tu majú neobyčajný komfort. Tunajšia pohoda má však nádych tajomna. Začína tu totiž jedna z najzáhadnejších oblastí sveta – Bermudský trojuholník.



 

So svojou rozlohou len 54 štvorcových kilometrov Bermudy síce patria k najmenším krajinám, ale poznajú ich ľudia na celom svete. Môže za to vynikajúca povesť. Ostrovy sa totiž stali známymi ako jedno z najlepších miest na dovolenku.

Nie je div, že si tunajší ostrov Eleuthera v roku 1982 vybrali ako miesto pre rodinný odpočinok i princ Charles s princeznou Dianou. Ako nádherné opísal Bahamy i prvý americký prezident George Washington a pokiaľ pôjdeme ešte ďalej, objavíme ďalšieho slávneho návštevníka ostrovov – Kryštofa Kolumba. Ten tu pristál v roku 1492, keď hľadal cestu do Indie.

Cestu do Indie síce nenašiel, ale objavil pre svet nádherný kúsok zeme. Ten dnes ponúka kvantum možností, ako si odpočinúť od uponáhľaného sveta. Trebárs na palube veľkej zaoceánskej lode. Tie tu vždy na niekoľko dní kotvia v prístave Nassau, odkiaľ ľudia vyrážajú na výlety za delfínmi na Blue Lagoon Island alebo na miestne trhy. Tam musia ochutnať čerstvé šťavnaté exotické ovocie. Hojne sa tu pestujú kokosy, ananásy, grapefruity alebo avokáda.

Cesta okolo sveta ešte nebola jednoduchšia

Prestaňte si nešťastne ukazovať v atlase sveta na všetky miesta, na ktoré by ste sa radi dostali. Spoznajte tie absolútne najkrajšie počas jednej cesty okolo sveta, obleťte ich lietadlom a vychutnajte si najúžasnejšiu výpravu svojho života!

Je to jednoduché. Nasadnite s CK ESO travel do Boeingu 737-800, ktorý je špeciálne pre tieto cesty upravený pre 64 pasažierov namiesto klasických 189. Tým komfort iba začína. Namiesto tradičných sedačiek sa usadíte do pohodlného koženého kresla s možnosťou zmeny polohy až o 120°. V širokých uličkách sa zasa nebudete tlačiť na ostatných cestujúcich. Spať budete v komfortných hotelových izbách.

O perfektný let sa postarajú špičkoví piloti, milé stevardky a šarmantní stevardi. Všetci členovia posádky hovoria vždy česky, takže sa nemusíte báť jazykových bariér, dokonca ani keď budete chváliť obed či lahodné drinky na palube.

Počas cesty nebudete nikdy nikde prestupovať, vždy poletíte svojím lietadlom. A čo vás na ceste okolo sveta čaká? Bahamy, Kolumbia, Chile, Veľkonočný ostrov, Cookove ostrovy, Nová Kaledónia, Austrália, Malajzia, Singapur a Mjanmarsko. Štart i cieľ cesty je v Prahe.

Verte, že to bude najkrajší (takmer) mesiac vášho života. Viac informácií o ceste okolo sveta získate tu

 

Vedú tadiaľto i najrôznejšie cesty za poznaním. Niekoľkodennú zastávku na Bahamách má i Cesta okolo sveta 2017. Šieste pokračovanie obľúbenej dovolenky na palube leteckého špeciálu, upraveného pre väčšie pohodlie na dopravný prostriedok pre 64 ľudí, sem zavedie i jej účastníkov. Tí po odlete z Prahy pristanú po prvýkrát práve na Bahamách. Tam spoznajú okrem iného jaskyňu Thunderball známu z jednej z najslávnejších bondoviek so Seanom Connerym (Thunderball) alebo pláž prasiat. Roztomilé svinky tu šantia v piesku a plávajú v mori. Úžasne roztomilý pohľad.

Úchvatná je i tunajšia príroda. Viac než 51 % povrchu zeme pokrývajú lesy (na Slovensku 44 %). A poľnohospodárska pôda zaberá len 1 % priestoru (na Slovensku 39 %). Od nekonečných lánov repky si teda na Bahamách rozhodne odpočiniete.

 

Až 3542 kilometrov pláží a tajomné miesto, kde miznú lode

Turistov sem okrem už spomínaného láka niekoľko vecí. Predovšetkým 3542 kilometrov pobrežia, ktoré prevažne tvoria nádherné piesočné pláže. A tiež možnosť pohodlne sa prejsť po prírode vnútrozemia. Tak ako vo väčšine iných menších ostrovných štátov, ani na Bahamách nenájdeme horu, ktorá by znemožnila pokojné vychádzky v sandáloch. Najvyšší bod totiž vyrástol len do výšky 76 metrov nad hladinou mora.

Mimochodom, viete, že Bahamy (konkrétne mesto Hamilton) sú jedným z vrcholov známeho Bermudského trojuholníka? Traduje sa o ňom, že tu záhadne miznú lode a lietadlá, na prístrojových doskách sa ukazujú podivné hodnoty a dopravné prostriedky sa tu chovajú absolútne nepredvídateľne.

Diablov trojuholník, ako sa oblasti tiež hovorí, je skrátka tajomné miesto opradené mnohými legendami o lodiach plaviacich sa v kruhu a lietadlách strácajúcich sa náhle z radarov.
Faktom však je, že v tejto oblasti je neuveriteľne hustá premávka, takže kolízií tu je omnoho viac než v odľahlých moriach. Keď si počet nehôd medzi Bahamami, Floridou a Portorikom (tak sa trojuholník najčastejšie vymedzuje) vyjadríme percentuálne, nie je ich viac než v okolí iných frekventovaných vôd. A v porovnaní s nehodovosťou na českej diaľnici D1 to je absolútne pohodová lokalita.

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

 

Cesta okolo sveta je s nami ľahká

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vám zaistí cestu okolo sveta:

 

 

Precestujte svet! Najlepšia cesta vedie cez tichomorské raje

Už odmalička chcete poznať tie najkrajšie kúty našej planéty? Teraz máte príležitosť! Nasadnite s nami do špeciálneho lietadla a nahliadnite okrem iného na Bahamy alebo na pozemské raje v Tichomorí, kde zabudnete na všetky starosti! Zistite viac.

 

Šialený denník: Feldou do Číny

Nie každý holduje pohodlnej dovolenke s cestovnou kanceláriou – okrem turistov s batohom cestujúcich po vlastnej osi sú i takí, ktorí vyhľadávajú extrémne dobrodružstvá a volia značne sťaženejšie podmienky či spôsoby dopravy. Vydať sa na cestu do Číny po zemi, navyše starým autom Škoda Felícia, vyžaduje značnú dávku odvahy i šialenstva. Prečítajte si viac o tejto ceste cez pol sveta v oficiálnom denníku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa