Kúsok Európy na americkom kontinente: Quebec je historickou perlou Kanady

2016-10-28 12:00:00 |   |    | 

Quebec patrí k najkrajším mestám krajiny javorového listu. Okrem nádhernej prírody ponúka návštevníkom aj impozantnú históriu. Od roku 1985 je dokonca jeho stará časť zapísaná do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Niet divu, také mestské hradby, akými sa môže chváliť Quebec, na americkom kontinente často neuvidíte.



 

Quebec je hlavné mesto rovnomennej kanadskej provincie. Nachádza sa v juhovýchodnej časti provincie (rovnako aj Kanady) na ľavom brehu rieky sv. Vavrinca. Od nej sa odvíja aj jeho názov. Mesto v roku 1608 založil Samuel de Champlain, ktorý ho pomenoval výrazom Kebec, čo v preklade znamená „miesto, kde sa rieka zužuje.“

Quebec prechádzal vo svojej histórii striedavo do rúk Angličanov a Francúzov, v 18. storočí napokon po mnohých bitkách medzi týmito krajinami začalo Kanadské územie definitívne patriť „anglickej korune.“ V roku 1867 sa Kanada osamostatnila a Quebec sa stal jej významným centrom.

Najdominantnejšou pamiatkou mesta je zámok Le Château Frontenac. Svojou veľkosťou a architektúrou s mnohými vežičkami pripomína gotický hrad. Už od svojho vzniku však slúži ako hotelové zariadenie. Pôvodne ho navštevovala len bohatá smotánka, ktorá cestovala naprieč Kanadou pacifickou železnicou. Počas 19. storočia mala byť stavba zničená, za jej záchranu sa postavil Lord Dufferin, vďaka ktorému stojí dodnes.

Veľmi navštevovanou pamiatkou je i masívna stavba v tvare hviezdy s názvom La Citadelle. Nachádza sa najvyššom bode mesta, Cape Diamond, zároveň je neoddeliteľnou súčasťou takmer 5-kilometrového opevnenia Quebecu. Citadela bola uznaná ako národné historické miesto Kanady a taktiež je zapísaná do zoznamu svetového dedičstva. Dodnes tu môžeme sledovať výmenu stráži a ukážky zbraní.

Musée de l'Amérique Française je jedným z najstarších múzeí v krajine. Nachádza sa v samotnom srdci starého Quebecu a ponúka exponáty o histórii koloniálnej Ameriky a vývoji francúzskej kultúry v Severnej Amerike. Svojim návštevníkom však ponúka i veľtrhy, virtuálne prezentácie či vedecké výstavy. Predstavuje ten typ pamiatky, ktorý sa prispôsobuje požiadavkám modernej doby, zároveň sa orientuje na všetky vekové kategórie.

Ďalšou nezabudnuteľnou turistickou zastávkou je Observatoire de la Capitale. Turistom ponúka výhľad z výšky 221 metrov (na 31. poschodí). Vďaka tomu budete mať neopakovateľný výhľad na Staré mesto, rieku sv. Vavrinca či dokonca na Laurentínske hory (pri dobrej viditeľnosti).

Len niekoľko kilometrov od mesta nájdete nádherný vodopád Montmorency. Voda z neho padá z výšky 83 metrov, čím omnoho známejšie Niagarské vodopády prekonáva o celých 30 metrov. Pokiaľ si ho chcete vychutnať v plnej kráse, v najvyššom bode sa cez vodopád klenie most. Dostať sa k nemu môžete autom po ceste, prípadne lanovkou.

Ak milujete nakupovanie, prídete si na svoje v Quebecu aj vy. Nedá sa povedať, že by mesto bolo typickým nákupným rajom, nájdete tu však tovar známych značiek za zlomkové ceny v porovnaní s tými u nás.

 

Autor: Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa