Trek Južnou Amerikou: Cez tajomné Machu Picchu i temperamentný Buenos Aires

2016-11-27 00:00:01 |   |    | 

Letíme. Naberáme smer k peruánskej Lime a potom už nahor k hlavnému cieľu cesty, celé storočia stratenému indiánskemu mestu Machu Picchu. Na ceste po najkrajších miestach západu Južnej Ameriky nesmie chýbať. Rovnako ako argentínske Buenos Aires s farebnou prístavnou štvrťou La Boca a množstvom romantických podnikov so špičkovými tanečníkmi tanga.



 

Pristávame v Lime. Prvé kroky na juhoamerickej pôde a už mierime ku Cuscu, podľa mnohých najkrajšiemu mestu Peru. Kedysi bolo hlavným mestom ríše Inkov. Dodnes tu nájdeme pamiatky na túto slávnu dobu.

Výraznú stopu tu však zanechali predovšetkým španielski dobyvatelia. Presadzovali tu kresťanskú vieru, a tak i v Cuscu nájdeme množstvo cirkevných stavieb. Medzi nimi aj tunajšiu vzácnosť, chrám s čiernym Kristom. Nie je div, že mesto je na zozname UNESCO už od roku 1983. Keď nesledujete domy v meste oddelene, ale pozriete sa na panorámu mesta ako celok, otvorí sa pred vami romantický pohľad na malebne pôsobiace mesto. Zas také malebné však nie je. V Cuscu žije asi 400 tisíc ľudí.

Využiť tu voľný čas nie je problém. Trebárs na viac než dve hodiny trvajúcu exkurziu po továrni, kde sa vyrába Pisco, najslávnejšia peruánska pálenka. Alebo sa dá zájsť do 85 kilometrov vzdialených dúhových hôr, ktorým príroda dala naozaj málo vídanú podobu.

 

Do svätyne snov uprostred džungle

Cusco má veľkú výhodu – nachádza sa na veľmi frekventovanej ceste z Limy na Machu Pichu. Práve tam máme namierené i my. Vo výške 2450 metrov nad morom sa pred nami objavujú pozostatky stále úchvatného posvätného mesta uprostred džungle.

Po 3000 schodoch možno prejsť všetkými námestiami, nástupišťami a terasami a navštíviť všetky svätyne, observatóriá a obytné budovy. Keď sa pozriete na diskusie na cestovateľských weboch, zistíte, že vidieť Machu Picchu je pre mnohých životný sen. Kto niekedy bol na vrchole Machu Picchu a prechádzal sa tu pomedzi zvyšky majestátnych chrámov, nečuduje sa.

Po návrate do Cusca mierime za naozajstným cestovateľským hitom – jazdou po prekrásnej panoramatickej ceste smerom na Puno. Autobus zdoláva kopce a vám sa otvára nádherný výhľad na špicaté vrcholy Ánd, prudké strže a krásne údolia. Dostanete sa až do výšky 4 300 metrov.

Mierime k ďalšiemu posvätnému miestu Inkov – k najväčšiemu vysokohorskému jazeru sveta – Titicaca. Vodná plocha zaberá viac miesta než celý Plzeňský kraj a preto nie je div, že na nej nájdeme celý rad ostrovov. Medzi nimi budia pozornosť plávajúce trstinové ostrovy Los Uros, ktorých obyvatelia o sebe hovoria, že majú čiernu krv. Tá ich chráni pred chladom jazera (jeho voda má mimochodom stálu teplotu 13 stupňov Celzia).

Bájne jazero Titicaca v číslach

V jednom z indiánskych jazykov znamená Titicaca „Skaly púm“. Jazero Titicaca je najvyššie položené jazero, na ktorom existuje lodná doprava, a zároveň ide o najväčšie vysokohorské jazero a o najväčšiu jazernú vodnú plochu na území Južnej Ameriky.

Rozloha jazera Titicaca sa blíži k 8300 štvorcovým kilometrom, dĺžka je 194 kilometrov, priemerná šírka je 65 kilometrov. Domorodci tu síce tvrdia, že Titicaca je bezodné, maximálna hĺbka je však 304 metrov. Tá priemerná kolíše medzi 140 až 180 metrami. Do jazera Titicaca priteká asi 30 riek, von z neho však vyteká len jediná.

 

 

Po čiernom Ježišovi čierna Mária

V Cuscu sme videli sošku čierneho Krista a v Copacabani, do ktorej mierime od Titicacy (nemýliť si s brazílskou Copacabanou), na nás čaká čierna Mária. A potom cez vnútrozemie Bolívie ideme do hlavného mesta La Pazu – mesta s prekrásnou panorámou šesťtisíc metrov vysokých hôr.

Z La Pazu sa vydávame na výlet do Mesačného údolia Valle de Luna. Názov presne vystihuje to, čo vidíme. Akoby sme sa vydali v stopách Apolla 11 a Neila Armstronga, ale nenechajme sa zmiasť, sme stále na Zemi.

Potom prídu tie pravé vášne. Najskôr sa zastavíme u temperamentných honcov dobytka v pampe, potom sa s ohnivým pohľadom vydáme do Buenos Aires na večeru, pred ktorou uvidíme tradičné predstavenie argentínskeho tanga. Elegantné páry dotancujú a my sa začneme pripravovať na presun do Chile, kde na nás čakajú lahodné vína, pôvabné kopcovité historické mesto Valparaiso a cesta domov.

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

 

Peru – Bolívia – Argentína – Uruguaj – Chile

Vydajte sa s česky hovoriacim sprievodcom na západ Južnej Ameriky. Čaká na vás vášnivé Buenos Aires, vysokohorská krása Ánd, tajuplné mesto Machu Picchu alebo mesačná krajina vo Valle de Luna.

Pozriete sa i na ostrovy uprostred najväčšieho vysokohorského jazera sveta – Titicaca. Ochutnáte chilské víno i pravé peruánske Cusco. Spoznajte s nami temperament Južnej Ameriky.

 

Tango a Evita

Buenos Aires je pulzujúca metropola a skutočne má čo ponúknuť. Aké zásadné miesta a „atrakcie“ by ste si nemali nechať ujsť, to sa dozviete z článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, kam sa môžete pozrieť so zájazdmi cestovnej kancelárie ESO travel.

 

Výber z Južnej Ameriky

Pätnásťdenná cesta s českým sprievodcom po Argentíne, Uruguaji a Chile, to je kombinácia, ktorá vám umožní oboznámiť sa s kultúrnymi tradíciami krajín a veľkolepými prírodnými scenériami. Okrem iného uvidíte i majestátnu Aconcaguu.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: eso travel
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa