Najteplejšie miesto na Zemi: Ukrýva púštne korytnačky aj chodiace kamene

2016-11-20 00:00:01 |   |    | 

Najdrsnejší, najteplejší, najsuchší a najnižšie položený. Údolie smrti drží medzi všetkými národnými parkmi Spojených štátov celý rad prvenstiev. Leží pod úrovňou hladiny mora a podľa platných štatistík tu pred viac než 100 rokmi namerali vyššiu teplotu než kdekoľvek inde na zemeguli. Napriek tomu tu žije množstvo zvierat a ľudia sem prichádzajú poznávať prírodu.



 

Rekordy začneme 86 metrov pod hladinou mora. V tejto úrovni leží soľné jazero Badwater, miesto s najnižšou nadmorskou výškou (vlastne podmorskou hĺbkou) na území USA. Keď sa na slanú vrstvu na hladine pozriete pri západe alebo východe slnka, uvidíte nádherné farby. To je romantika ako hrom!

Ale Údolie smrti nie je žiadna nížina, jeho krajina je značne pestrá. I preto patrí do elitného klubu amerických národných parkov. Jeho najvyšší bod, vrchol hory Telescope Peak, má nadmorskú výšku 3366 metrov. Vyšplhať sa tam už dá naozaj zabrať. Na území parku však existuje celý rad ľahko zdolateľných kopcov, z ktorých môžeme spraviť nádherné fotky. Napríklad Dante’s View alebo Zabriskie Point.

Rozmanitý nie je len povrch, ale i život v národnom parku. Pozorovať tu môžeme asi 300 druhov vtákov, kojoty, divé kone alebo púštne korytnačky. Takže tu nie je rozhodne žiadna vyprahnutá pustatina. Naopak. Žijú tu aj ľudia. Táto drsná oblasť bola od nepamäti domovom indiánskeho kmeňa timbišských Šošonov. Dodnes tu existuje jedna dedina s dvomi desiatkami ich potomkov.

Stavbou trochu iného rázu než indiánske típí je „Scottyho hrad“. Tak nazývajú dom z 20. rokov 20. storočia, ktorý stojí pod kopcami Údolia smrti. Impozantný svetlý komplex budov s 15 metrov vysokou obývacou izbou, zvonicou a obrovským organom s 1600 píšťalami tu dal postaviť chicagský milionár Albert Johnson. Ide síce o trochu bizarný prvok tunajšej krajiny, ale kto mieri do národného parku, mal by sa tu zastaviť.

Dva kalifornské zážitky, ktoré rozhodne stoja za to

Jazda na električke v San Franciscu
Svetovým unikátom je sanfranciská električka, ktorá dennodenne vykonáva svoju šestnásťkilometrovú jazdu do strmého kopca ulice Hyde. Električka nemá motor a nespotrebúva naftu – ťahá ju totiž kábel vedený pod povrchom terénu. Tento unikátny systém pôvodne poháňal viac súprav, bohužiaľ po zemetrasení v roku 1906 nezostali peniaze na jeho opravu a údržbu.

Najsilnejším zážitkom je samotná jazda na historickej električke, pri ktorej môžete nerušene obdivovať krásy San Francisca. Ľudia počas jazdy postávajú na stupienkoch v otvorených dverách, trkocú a vďaka jej rýchlosti tiež vystupujú či nastupujú za jazdy. Pokiaľ sa chcete o tejto električke dozvedieť viac, navštívte Cable Car Museum and Powerhouse. Vstup je tu zdarma.

Návšteva parku Yosemite
Z vyhliadky Glacier Point je nádherný pohľad na dych berúcu panorámu Yosemitského údolia (Yosemite Valley) s ostrými horskými štítmi pokrytými sýtou zeleňou, v ktorých lone sa skrýva modravá riečka Merced River. Pokiaľ sa z turistickej základne Yosemite village vydáte cestičkou Mist Trail, dorazíte k nádherným krištáľovo čistým vodopádom Vernall a Nevada Falls.
K najznámejším žulovým útvarom, ktoré rozhodne tiež stoja za návštevu, patrí Half Dome s chýbajúcou polovicou a El Capitan, ktorý je rajom horolezcov.

 

Poďme však späť k rekordom. Najvyššia tu nameraná hodnota je 56,7°C (134°F). Zaznamenali ju pred viac než 100 rokmi vo Furnace Ranch v Údolí smrti. Je platná, i keď niektorí vedci o nej pochybujú. Zvláštne je i to, že od tej doby na tomto mieste už nikdy nenamerali ani teplotu presahujúcu 130°F, teda 54,4°C. Je otázne, či bola rekordná teplota nameraná v štandardných podmienkach pre oficiálne štatistiky, teda na voľnom priestranstve 1,5 metra nad zemou so zatienením priameho slnka.

Diskutabilný rekord má však celý rad fanúšikov, ktorí na sté výročie jeho namerania začali nosiť tričká s natlačenou hodnotou 134 (podľa hodnoty v stupňoch Fahrenheita).

Pekelná horúčava presahujúca 50°C je tu však len výnimočne a len počas leta. Teraz na začiatku novembra je napríklad v tejto oblasti veľmi príjemne – okolo 17°C. Tomu, kto má rád teplo a chce utiecť od stredoeurópskej zimy, sa tu splní sen.

Ešte jedno „naj“ by sme našli v súvislosti s Údolím smrti – je to jedno z najtajomnejších miest v Spojených štátoch. Na dne vyschnutého jazera sa tu menšie, ale v niektorých prípadoch i veľké kamene s hmotnosťou až okolo 300 kilogramov akoby samy od seba presúvajú. Raz za tri až štyri roky sa pohnú (pokojne i na vzdialenosť 250 metrov) a stopy po nich zostávajú v zemi ďalších niekoľko rokov.

Ich cesta býva rovná, niekedy sa však i trochu kľukatí. Čo za tým stojí? Vietor potrebný k takému presunu by musel mať ohromnú silu. Nie však vtedy, keď mu prácu uľahčí ľad. V zime totiž podľa vedcov kamene obalí ľadová škrupinka. V momente, kedy sa dno jazera roztopí a zvlhne, zatiaľ čo ľadová škrupina na kameni ešte drží, je trenie veľmi malé a na pohnutie balvanmi stačí ľahší vietor.

Teória má niekoľko trhlín. Predovšetkým treba povedať, že sa ešte nikdy nikomu nepodarilo pohyb zachytiť na záznamové zariadenia. To však nevadí, obdivovať túto záhadu a snažiť sa ju rozlúštiť môžeme i tak, stačí pri návšteve jazera mať pripravenú kameru alebo telefón a stať sa prvým človekom, ktorému sa to podarilo.

Ľudia sa trmácali cez celú Ameriku, aby našli zem zasľúbenú a došli do vyprahnutej krajiny, kde je v lete 50°C a kone padajú od horúčavy. Potom sa však po Kalifornii začali šíriť správy o zlate, osadníci začali osídľovať krásne západné pobrežie a z Kalifornie je v súčasnosti najľudnatejší štát USA. A z Údolia smrti je dnes štátom chránený národný park, do ktorého ľudia vo voľnom čase radi chodia a obdivujú krásy prírody. A ešte radšej sa vracajú.

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

 

Precestujte Ameriku!

Spoznajte  to najlepšie z USA na ceste z New Yorku do San Francisca cez celé Spojené štáty. Budete sa plaviť na lodi k Niagarským vodopádom, k mostu Golden Gate, i k soche Slobody. Ohrejete sa v Údolí smrti, spoznáte krásy hlavného mesta Washingtonu a postavíte sa na hranu Veľkého kaňonu. Zistite viac!

 

Ikony USA – 10 zaujímavostí

To, že Údolie smrti je teplotný rekordér, ste sa už dočítali. Viete však, s akými ďalšími pozoruhodnosťami sa ešte môžete na ceste po Štátoch stretnúť? Že nie? Než sa vydáte na cestu, začítajte sa do článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie aj o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Poznajte americký západ

Vydajte sa s českým sprievodcom na cestu po západe USA. Dostanete sa do tých najpôvabnejších národných parkov včítane Veľkého kaňonu, Údolia smrti alebo Yosemite. Prírodnú romantiku vystriedajú svetlá a pohodlie veľkých miest ako Las Vegas, Los Angeles alebo San Diego. Zistite viac!

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: eso travel
Zdroj: Eso travel / ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa