Krajina polnočného slnka: 7 vecí, ktoré by ste mali zažiť na Aljaške

2016-12-03 00:00:01 |   |    | 

Aljaška sa prezentuje ako destinácia s divokou prírodou a nádhernými lokalitami, kde si užijete dovolenku bez davov turistov. To však nie sú hlavné dôvody, prečo by ste ju mali navštíviť. Hneď po prílete spoznáte, že miestni sa nezapodievajú zbytočnými starosťami a venujú sa tomu, čo im dni prinášajú. Pokojnejší štýl života ľahko chytí aj vás a nebude vám na Aljaške prekážať ani malé meškanie alebo isté nedokonalosti v službách. Pretože najdôležitejšie veci dostanete zadarmo – úprimnosť, dobrú radu, úsmev a príjemnú atmosféru.



 

Národný park Denali

V jednom z najväčších amerických parkov dôsledne chránia čistotu tunajšej prírody, ktorú chcú miestni zachovať v čo najpôvodnejšom stave. Kvôli tomu je celá oblasť uzatvorená pre vozidlá. Ak sa chcete vybrať na nejakú túru alebo malú vychádzku, musíte odstaviť auto na parkovisku a ekologické autobusy vás zavezú priamo na to miesto, kam sa chcete dostať. Vďaka uzavretému systému sa v parku podarilo uchovať veľa druhov vzácnych vtákov. Nie je výnimkou, ak tam stretnete aj rôzne divoké zvieratá, preto je nutné správať sa obozretne a s úctou k okoliu. V dolnej časti Denali sa nachádzajú skôr prechádzkové trasy k jazerám alebo k pekným nižšie položeným vyhliadkam. Pripraviť sa však môžete aj na túry na väčšinu končiarov.

 

Polnočné slnko

V severných oblastiach zemegule, ktoré sú bližšie k polárnemu kruhu, dochádza v lete k zaujímavým prírodným javom. Noci sú veľmi svetlé, pretože slnko takmer nezapadá. Tento jav sa označuje aj ako polnočné slnko a zažiť ho môžete aj na Aljaške. Vášniví horolezci a horskí turisti s obľubou využívajú toto obdobie hlavne na nočnú turistiku. Ako radi presviedčajú aj ostatných cestovateľov, práve vtedy hrá príroda najkrajšími farbami, ktoré nemôžete vidieť nikde inde.

 

Aljašské múzeum národného dedičstva, Anchorage

Pôvodní obyvatelia Aljašky sa už pomaly dostávajú do menšiny. Aby sa uchovalo ich pôvodné kultúrne dedičstvo, rozhodli sa v roku 1999 otvoriť veľké múzeum mapujúce ich dejiny. Môžete si v ňom pozrieť niekoľko historických a archeologických vzácností, medzi ktorými sa nachádzajú aj kosti veľryby. Najzaujímavejšou časťou je prehliadka venovaná tradíciám pôvodných obyvateľov, keď si v niektoré dni môžete pozrieť aj hrané predstavenia s etno tancami a ukážkami ich spôsobu bývalého života.

 

Fjord Tracy Arm

Jednou z najobľúbenejších atrakcií Aljašky je fjord Tracy Arm, ktorý je známy veľkými ľadovcovými nánosmi na pobreží. Tie pôsobia ako z ľadového rozprávkového kráľovstva. Majú rôzne sfarbenie, môžete sa pokochať čisto bielymi štítmi, ale aj na nádhernými priezračnými modrými krištáľmi. Tunajší tour operátori tam organizujú plavby na lodiach, ktoré môžete spojiť s krátkou túrou po náročnom teréne. Bez dobrej obuvi, teplého oblečenia, turistickej výbavy a aspoň priemernej kondície vás tam však nepustia. Pre odvážlivcov a športovcov ponúkajú aj možnosť plavby na kajaku, z ktorých uvidíte ľadovce najlepšie.

 

Aljašská diaľnica

Celá Amerika je ako stvorená na túlanie sa autom po krajine. Len tak si sadnúť a nechať sa unášať okolitými mestečkami, dedinkami a v prípade Aljašky úchvatnou prírodou nie je nikde na svete ľahšie. Začiatok trasy vedie z Dawson Creek a jej koniec je v Delta Junction. Meria takmer 2500 kilometrov a dokončená bola v roku 1943. Prechádza väčšinou horskými úsekmi a jej absolvovanie patrí k podobne kultovým záležitostiam ako je to v prípade Route 66.

 

Historické banícke mestá

K historickým cennostiam Aljašky nepochybne patria aj staré banícke mestá. Žiaľ, viaceré z nich už zostali opustené, pretože sa v nich už dnes nedá nič ťažiť. Mestá duchov sú však aspoň vyhľadávanou atrakciou pre turistov. Sami si môžu preskúmať aspoň prístupné časti baní a taktiež obydlia bývalého obyvateľstva. Tieto lokality sa navyše často nachádzajú priamo v horách a ponúkajú zaujímavú medzizastávku počas dlhších túr.

 

Spomienka na zlatú horúčku

Aljaška je úzko prepojená aj s érou zlatej horúčky. Tá sa týkala najmä oblasti Klondiku, kde vybudovali národný historický park venovaný tejto téme. V prvej časti sa môžete pozrieť do historického centra, kde sa v najstaršej budove mesta nachádza múzeum. Po jeho prehliadke sa môžete vybrať ešte aj na takmer 30 kilometrov dlhú túru k pôvodným baniam.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa