Mayská riviéra: V zime tridsať stupňov a tajomná atmosféra mayských stavieb

2016-12-18 00:00:01 |   |    | 

Nádherné pláže s hrejivým pieskom, priezračná voda oceánu, jemné vlnky a v ruke drink. Zdá sa vám tento spôsob zimy viac než šťastný? V tom prípade si v kalendári zaškrtnite dovolenku a vydajte sa do Mexika, na Mayskú riviéru. Presne takto božsky sa tu totiž môžete vo februári či marci mať.



 

Pre tých, ktorí si dovolenku predstavujú trochu akčnejšie a chcú poznávať navštívenú krajinu, sa tu nájde množstvo príležitostí na pestré zážitky. V krajine, ktorú v dávnych dobách obývali obdivuhodné civilizácie, totiž o poznávanie nie je núdza. Začnime v samotnom Cancúne, najpopulárnejšom letovisku Mayskej riviéry.

 

Cancún: Najlepšie mexické letovisko boduje v celom Karibiku

Cancún všetci smelo označujú za najlepšie a najpopulárnejšie dovolenkové letovisko v Mexiku, ale vhodné je i porovnanie s ostatnými miestami tohto druhu v Karibiku – patrí totiž k tým najlepším. Takmer nekonečné pláže a luxusné hotely sú základ, nadstavbou sú zas priezračnou vodou zatopené jaskyne, ktoré vznikli vo vápencových blokoch, kam sa vydávajú plavci i potápači, či pestrá minulosť a história plná indiánskej kultúry.

Na Cancúne dnes rozhodne nie je vidieť, že bol pôvodne malou a nenápadnou rybárskou dedinkou. Turistický ruch sa najskôr sústredil v západnej časti Mexika, v Acapulcu, Cancún ho však rýchlym vývojom smelo dobehol, ba dokonca predbehol.

Zaujímavé je aj to, že Cancún ako miesto pre nové letovisko vybral počítač podľa vopred zadaných parametrov. Dnes je z bývalej dedinky mesto, v ktorom žije 600 tisíc obyvateľov a ktoré navštívia dva milióny turistov ročne. Služby na absolútne perfektnej úrovni, vyžitie pre dospelých i deti a bohatý nočný život, to je to, čím zatieňuje i pôvodné lákadlo Acapulco.

Do múzea pod vodu

Návštevníci Cancúnu, ktorí obľubujú potápanie, tu môžu vidieť niečo veľmi neobvyklé – v roku 2010 tu vzniklo najväčšie podmorské múzeum planéty. Nachádza sa v ňom asi 400 sôch v životnej veľkosti v hĺbke 9 metrov pod vodnou hladinou. Ročne sa sem pozrie asi 750 tisíc ľudí.

 

Za intímnejšou atmosférou do Tulumu alebo Puerto Aventuras

Cancún je letovisko, ktorého slasti si prichádza vychutnávať množstvo ľudí. Pokiaľ vás informácie o dvoch miliónoch návštevníkov ročne príliš netešia, môžete zvoliť komornejšie strediská, napríklad Tulum, Puerto Aventuras, Playa del Carmen alebo Akumal.

V Tulume sa dá nájsť jedna z najzachovalejších mexických pamiatok z obdobia Mayov. Zvyšky opevneného sídliska sa nachádzajú na 12 metrov vysokom skalisku na brehu Karibiku. Už samotný názov Tulum odkazuje na pojem múr alebo ohrada, teda na hradby, ktoré slúžili ako obrana pred inváziami. Najväčší rozmach zažívalo sídlisko od 13. do 15. storočia a žilo tu až 1 600 obyvateľov.

Na zvyškoch sídliska návštevníci radi pozorujú typickú mayskú architektúru, ku ktorej častým prvkom patrí napríklad schod okolo celej základne stavby, úzke vstupy so stĺpmi alebo oltáre pri zadných stenách miestností.

Vskutku dych berúcou stavbou je tunajší Chrám malieb, dvojposchodový komplex z 15. storočia, ktorý zrejme slúžil ako observatórium. Hlavné sú v ňom však nástenné maľby a reliéfne masky alebo výklenky so soškami božstiev na vonkajšej fasáde.

Najvyššou stavbou v Tulume je strážna veža a pevnosť v jednom, El Castillo (španielsky hrad). Je to práve tá časť, z ktorej je výhľad zo skaliska k moru.

A kam sa ešte vydať, keď nechcete stráviť celú dovolenku len na pláži?

Čo ešte Mexiko ponúka?

Okrem zmienených zaujímavostí sa toho dá v Mexiku vidieť ešte veľa. Napríklad metropola Mexico City ležiaca v nadmorskej výške 2 000 metrov ponúka námestie Zócalo, čo je druhé najväčšie námestie na svete. Stojí tu Národný palác, slúžiaci ako sídlo prezidenta, alebo trebárs Metropolitná katedrála – najväčší kostol Latinskej Ameriky. Jej stavba trvala neuveriteľných 250 rokov. Nemôžeme nespomenúť chrám Panny Márie Guadalupskej, ktorý pojme i 10 tisíc veriacich. Ide o druhý najväčší chrám na svete.

Len 50 kilometrov od metropole sa nachádza Teotihuacán, kde nájdeme najväčšie juhoamerické pyramídy. Pyramídy Slnka a Mesiaca sú známe celému svetu a vidieť ich naživo stojí za to.

K najobľúbenejším atrakciám krajiny patrí tiež Taxco, mesto s krásnymi domami a strmými uličkami, v minulosti jedna z hlavných oblastí ťažby striebra, ktoré tu dodnes kúpite na každom rohu. Fascinujúci je tu kostol Santa Pricsa v nadmorskej výške 1800 metrov.

Zistite viac o cestovaní do Mexika na webe Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky.

 

Isla Mujeres

K najobľúbenejším cieľom výletných lodí z Cancúnu patrí Isla Mujeres (Ostrov žien), miesto považované za jedno z najkrajších v celom Mexiku. Turisti sa sem vydávajú predovšetkým preto, že si tu môžu zaplávať s delfínmi. Ich blízkosť je očarujúca a môžete s nimi robiť rozličné kúsky!

 

Chichén Itzá

Najväčší a najúchvatnejší pyramídový komplex sa nachádza asi dve hodiny jazdy z Cancúnu a jeho návštevu by ste v nijakom prípade nemali vynechať. Zrúcanina mayského mesta na polostrove Yucatán pochádza z rokov 600-1500 nášho letopočtu.

Najznámejšou budovou celého komplexu je Kukulkánova pyramída. Kukulkán bol hlavný mayský boh - boh slnka a nebies. Pyramída je postavená úplne špeciálne, aby sa počas jarnej a jesennej rovnodennosti vytváral zvláštny efekt svetelných lúčov. Sochy hadov po stranách schodišťa (z každej strany stavby) vďaka tomu vyzerajú, akoby sa plazili po boku pyramídy.

Ďalším významným miestom je observatórium s otvorenou strechou v tvare kupole alebo ihrisko, na ktorom obyvatelia mesta hrali tradičnú mayskú hru.

V meste Chichén Itzá sa tiež nachádzajú dve studne, tzv. cenote. Tieto prírodnou cestou vytvorené studne slúžili ako zásobárne pitnej vody. Jedna z nich tiež slúžila ako obetná studňa – obvykle tu obetúvali malých chlapcov, ale i dospelých mužov.

 

Mérida – mesto milionárov

Pokiaľ vás neodradí ani 300 kilometrov jazdy po polostrove, rozhodne sa vydajte do Méridy. Páčiť sa vám tu bude obzvlášť v prípade, že vás fascinuje koloniálna architektúra a kultúra.

Mérida je hlavným mestom polostrova Yucatán a tiež mestom, v ktorom žije najviac milionárov na svete. Nestoja tu však len moderné vily na širokých bulvároch v centre. Nájdeme tu i preľudnené predmestia, sivé uličky a obyčajných Mexičanov.

História mesta sa začala písať v roku 1542, kedy ho na rozvalinách niekdajšieho mayského sídla založili Španieli a pomenovali ho po španielskej Méride. Vzápätí tu začali vznikať európsky vyzerajúce budovy a koloniálny štýl. V meste je veľmi nápadný kontrast medzi chudobnými a bohatými, predmestiami a centrom, v ktorom stoja moderné budovy, paláce, sochy, parky a famózne divadlá. Ešte na začiatku 20. storočia malo toto mesto najviac milionárov v prepočte na počet obyvateľov.

Dominantou mesta je katedrála zo 16. Storočia, najstaršia na celom kontinente. V katedrále stojí drevená socha Ježiša Krista, ktorá učarovala snáď všetkým veriacim. Hovorí sa, že pri veľkom požiari na dreve naskákali pľuzgiere rovnaké ako na koži. Soche sa teda „veľmi poeticky“ hovorí Kristus pľuzgierov.

Ďalším populárnym miestom je mestská tržnica, ktorá sa rozkladá na zhruba rovnakej ploche ako futbalový štadión. Zohnať sa tu dá absolútne všetko, na čo si spomeniete. Atmosféru tu nádherne dokresľujú hudobníci.

 

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

 

 

Urobte si veľký okruh po Mexiku!

Objavte tie najkrajšie poklady Mexika včítane Mexico City, Teotihuacánu, Acapulca, El Tule alebo Cancúnu. Precestujte počas jednej dovolenky celé Mexiko a získajte v ňom zážitky na celý život!

 

Spoznajte mexické pyramídy aj pláže!

Vychutnajte si Mexiko so všetkým, čo k nemu patrí! Spoznajte kultúru i architektúru dávnych civilizácií, zavítajte do moderného Mexico City a doprajte si božský relax na nádherných plážach v Acapulcu a Cancúne. Báječná dovolenka už čaká!

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa