Návšteva ľadového kráľovstva: Glacier Bay ponúka dobrodružstvo i pokojné pozorovanie prírody

2017-01-12 00:00:00 |   |    | 

Prechádzame drsnou, avšak krásnou panenskou prírodou, máme pred sebou vrcholky hôr so snehovou pokrývkou, husté lesy, na každom kroku čučoriedie. Z vrtuľníka a lode si cestovatelia zas vychutnávajú pohľad na ohromné fjordy. Sme na Aljaške, v najsevernejšom a najväčšom štáte USA.



 

Na juhovýchodnom pobreží sa nachádza Národný park Glacier Bay, ľadové kráľovstvo, aké na planéte nemá mnoho konkurentov. V preklade Ľadovcový záliv zaberá 13 300 štvorcových kilometrov, ktoré sú plné rozmanitých prírodných krás. Asi 10 500 štvorcových kilometrov tvorí nedotknutá divočina. Celé územie je také vzácne, že sa v roku 1925 stalo prvou prírodnou pamiatkou Spojených štátov. Národným parkom sa stalo v 80. rokoch. Táto pýcha Severnej Ameriky leží na juhovýchode Aljašky, západne od hlavného mesta Juneau.

 

Do parku len vzduchom alebo po vode

Zaujímavé, ale úplne pochopiteľné je, že do parku nevedú žiadne bežné cesty. Turisti sa sem vydávajú lietadlom alebo loďou – v letných mesiacoch prichádzajú trajekty do prístaviska Bartlett Cove alebo do jediného obývaného miesta, do obce Gustavus. Hoci je teda prístup do parku značne sťažený, navštívi ho ročne aj 400 tisíc ľudí.

 

Ľadovce, kam sa pozriete

Asi neprezradíme žiadne veľké tajomstvo, keď povieme, že podstatou parku, ktorý nesie meno Ľadovcový záliv, sú ľadovce. Tiež tu však veľa miesta zaberá voda, z ktorej hladiny je pozorovanie ľadovcov, fjordov a vôbec celej prírody nádherné. I preto je tento národný park jednou zo zastávok výletných lodí, ktoré vozia turistov bažiacich po poznaní do ľadových končín.

To, čo rozhodne nesmie ujsť vašim očiam pri návšteve Glacier Bay, je odlupovanie ľadu, ktorý sa následne vezie po ľadovci do vody. Šou sprevádza i špecifický zvuk. Američania tomu javu hovoria calving. Práve z paluby výletnej lode, kde sú turisti v bezpečí, je šou najlepšia.

 

Odlamovanie na štyroch ľadovcoch

V národnom parku sa nachádza deväť ľadovcov, na štyroch z nich dochádza k javu zvanému telenie – ide o onen calving, pri ktorom dochádza k deformácii celých vrstiev ľadu a následnému ulamovaniu.

 

Množstvo vody sa musí využiť

Voda tiež poskytuje možnosť jazdy na kajaku, čo tu turisti hojne skúšajú – či už sami na vlastnú päsť len s vypožičaným kajakom, alebo v organizovaných skupinách so skúseným sprievodcom, ktorý pozná tunajšie podmienky. Ďalšou možnosťou, ako na Aljaške zažiť poriadny adrenalín a zároveň sa pozrieť na dych berúcu prírodu, je splavovanie riek Tatshenshini a Alsek River. Najfrekventovanejší nástupný bod je Dalton Post v Kanade, rieky totiž pramenia ďalej vo vnútrozemí.

 

Raj pre vyznávačov pešej turistiky

Pokiaľ snívate o tom, že si obujete trekovú  obuv a vydáte sa po svojich do lona prírody, máme pre vás dobrú správu. V národnom parku sa môžete vydať na prechádzku po pobreží alebo si vybrať niektorú zo štyroch oficiálnych ciest:

  • Forest Trail, okruh dlhý 1,6 kilometra, lesom, po hline i piesku. Rozmanitosti sa tu medze rozhodne nekladú. Po tomto okruhu sa môžete vydať aj so sprievodcom.
  • Bartlett River Trail, okruh dlhý asi 6,5 kilometra, ponúka pohľad na úžasnú lagúnu, hustý ihličnatý les a rieku Barlett River. Pri troche šťastia uvidíte i medvede, losy, tulene a ďalšie zvieratá. Okruh zaberie 4-5 hodín.
  • Bartlett Lake Trail, okruh dlhý 13 kilometrov, zdoláte asi za 8 hodín chôdze. Ide o najnáročnejšiu oficiálnu cestu a tiež je najmenej udržiavaná, preto je nutné dávať dobrý pozor, či sa stále nachádzate na správnej ceste.
  • Tlingit Trail je cesta dlhá len necelý kilometer a vedie pozdĺž pobrežia s lesom. Je odtiaľ krásny výhľad na okolie.

Aljaška láka dobrodruhov, ale vychutnajú si ju všetci

Aljaška je ako ľadové kráľovstvo, ktoré láka predovšetkým dobrodruhov, ktorí sa neboja zimy a drsnej prírody. Dopriať si ju však môžu všetci vďaka výletným lodiam, ktoré sa tadiaľto plavia a ktoré ponúkajú všetok komfort a zázemie všetkým turistom. Z paluby lode je sledovanie tunajšej prírody neskutočne krásne a zároveň nenáročné.

Aljaška je najväčším a najsevernejším štátom USA. Obýva ju viac než 600 tisíc ľudí, ktorí sa zžili s miestnou pestrou a divokou prírodou. Tí prví tu boli pravdepodobne už v dobe ľadovej a dostali sa sem zo Sibíri, v tej dobe ešte cez pevninský most spájajúci Áziu a Severnú Ameriku.

Súčasťou Aljašky je časť Kordiller, Aleutské ostrovy, Mackenziho pohorie a ďalšie skvosty. Tam, kde sa nenachádzajú ľadovce, je arktická tundra a ihličnaté lesy alebo jazerá – ich počet presahuje neuveriteľné tri milióny.

Okrem krásnej prírody sú ďalším plusom štátu tiež rozsiahle zásoby ropy a ďalších nerastných surovín.

 

Zhatí cestovateľské plány roztápanie ľadu?

V roku 1794 počas expedície dospel plavebný majster Joseph Whidbey k poznatku, že v južnej časti parku Glacier Bay je miesto Icy Strait, celé pokryté ľadom. O necelých sto rokov neskôr prírodovedec John Muir zas prišiel na to, že v celom zálive dochádza k ústupu ľadovca – za tých asi 80 rokov medzi oboma poznatkami to bol ústup o 77 kilometrov. V roku 1916 sa dokonca číslo vyšplhalo na 105 kilometrov ústupu od ústia Glacier Bay. Čo teda bude ďalej?

 

Prehliadka zvierat na dennom poriadku

Okrem neobyčajných prírodných úkazov uvidíte pri pohybe v Glacier Bay i množstvo zvierat, teda keď sa vám pošťastí. Vidieť môžete medveďa grizlyho, losa, jeleňa, kamzíka, aljašskú ovcu, vydru, vlka, tuleňa, uškatca a kosatku, vyše 240 druhov vtákov i ďalšie tvory, na ktoré u nás s najväčšou pravdepodobnosťou nenarazíte, pokiaľ sa nevydáte do zoologickej záhrady.

 

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

 

 

Inzertné oznámenie:

 

Spoznajte drsnú nádheru Aljašky

Nastúpte na výletnú loď a užite si dva týždne nádherných scenérií pri aljašských brehoch. Pozrite sa do metropole Aljašky Juneau i na prírodné skvosty Glacier Bay a na ďalšie miesta. Vychutnajte si plavbu na luxusnej výletnej lodi i neobyčajnú dovolenkovú destináciu!

 

Viete, kde leží 2. najväčšie ľadovcové jazero na svete?

Národný park Jasper je podobne ako Glacier Bay neuveriteľným prírodným divom. Prečítajte si o ňom článok na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie aj o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Zamilujte sa do nekompromisnej krásky Antarktídy

 

Spoznajte tie najkrajšie miesta na Antarktíde a v jej okolí. Preplávajte cez Drakeov prieliv, sledujte celé kolónie tučniakov v ich prirodzenom prostredí a nakoniec si prezrite i Buenos Aires, odkiaľ sa vrátite s nezabudnuteľnými zážitkami späť domov.

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: Eso travel / ako

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa