Destinácia mesiaca: Národné parky USA

2017-07-21 00:00:01 |   |    | 

Uvažovali ste niekedy o menej tradičnej dovolenke, než klasické slnenie sa pri mori, návšteva európskych metropol alebo turistika v okolitých horách? Stačí sa zahľadieť o niečo ďalej a môžete sa vybrať na dobrodružnú cestu „za veľkú mláku“. Čo takto národné parky USA, ktoré vám ukážu úplne odlišnú prírodu a pomôžu zregenerovať sa na začiatku leta?



 

Najobľúbenejší americký park by mal vidieť snáď každý

Grand Canyon patrí k najobľúbenejším parkom v USA. V hlbokom lete tu vládnu spaľujúce, štyridsaťstupňové teplá, ideálne je teda naplánovať si návštevu mimo tohto obdobia. Ako asi tušíte, park dostal svoje meno po Veľkom kaňone, ktorý tvorí jeho prevažnú časť. Nachádza sa v Arizone a jeho rozloha je tak obrovská, že ho i lietadlá prelietajú niekoľko hodín. Samotný kaňon, ktorý modeloval tok rieky Colorado milióny rokov, meria na šírku od 500 metrov do 29 kilometrov. Pokiaľ máte nejaké úspory navyše, určite odporúčam vyhliadkový let vrtuľníkom. Je to zážitok na celý život,“ uvádza Miroslava Zelenáková, Country Manager Slovakia portálu superletuska.sk. Pokiaľ chcete zostať radšej nohami pevne na zemi, vedú okolo kaňonu turistické trasy alebo okružné cesty, na ktorých sa vám naskytne množstvo pôsobivých výhľadov. A keby vás náhodou príroda stihla omrzieť, môžete zájsť pozrieť sa do neďalekého Las Vegas.

 

Za medveďmi, vlkmi či bizónmi vyrazte do Yellowstone

Yellowstone, najstarší národný park na svete, je známy predovšetkým pre svoju divočinu a rad geotermálnych úkazov, ktoré vďačia za svoju existenciu bohatej vulkanickej činnosti. Pri návšteve rozhodne neopomeňte gejzír Old Faithful, ktorý chrlí vodu s parou až do výšky 55 metrov. Keď sa povie Yellowstone, resp. rozprávkovo Jellystone, snáď každý si spomenie na medveďa Yogiho – kreslenú postavičku, ktorá „žije“ a „zažíva svoje dobrodružstvá“ v tomto parku a pozná ju celý svet. No poďme späť do reality. Naživo tu môžete naraziť na ozajstné medvede grizzly alebo vlky či voľne žijúce stáda bizónov. V amerických parkoch žije veľmi veľa medveďov, preto pri kempovaní nenechávajte jedlo v stane ani v aute. Všade nájdete špeciálne skrinky, ktoré sú tu práve kvôli ochrane pred medveďmi,“ varuje Miroslava Zelenáková. V Yellowstone sa každopádne nudiť nebudete. Môžete sa napríklad povoziť na loďkách alebo si zarybárčiť. Vďaka upraveným cestám sa pohodlne dostanete ku všetkým hlavným zaujímavostiam.

 

Na prechádzku sekvojovými lesmi do parku Sequoia

Národný park Sequoia sa preslávil predovšetkým svojimi obrovskými sekvojovými lesmi. Dominuje mu slávny 2 700 rokov starý strom pomenovaný Generál Sherman, ktorý má 83 metrov a obvod jeho kmeňa meria 24 metrov. Najvyšší bod parku Mount Whitney (4 417 m n. m.) je súčasne najvyšším vrcholom súvislej časti Spojených štátov. K najzaujímavejším lákadlám parku patrí tunel v kmeni padlého sekvoja, ktorým môžete prejsť autom, Kryštálová jaskyňa alebo žulová skala Moro so skvelým výhľadom. V parku sa môžete utáboriť v niekoľkých kempoch, ale so sprchou nepočítajte. Tie nie sú kvôli nedostatku vody v žiadnom z kalifornských parkov,“ upozorňuje Miroslava Zelenáková. Pokiaľ si potrpíte na pohodlie, na okrajoch parkov sa vám núkajú hotely a motely.

 

Yosemite – niet nad pôvabnejšie vodopády

Neďaleko leží nemenej slávny park Yosemite s údolím rieky Merced. Rozkladajú sa tu veľkolepé žulové skaliská, vďaka ktorým je park preslávený. Z nich padajú desiatky vodopádov vrátane toho najvyššieho v Severnej Amerike, Yosemitského vodopádu - celkom 739 metrov. „I kvôli nemu je ideálne naplánovať návštevu mimo hlavnej sezóny vodopád totiž cez leto vysychá,“ hovorí Miroslava Zelenáková z portálu Superletuška.sk. Druhou dominantou parku je najvyšší odkrytý žulový monolit na svete zvaný El Capitan, ktorý behom každej sezóny potrápi veľa horolezcov. Tiež v Yosemite nájdete kempy či chatky na prenájom, táboriť ale môžete i s karavanmi, obytnými autami alebo jednoduchšie v stanoch. Len dorazte včas, nech pre vás zostane miesto.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock,sequoia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa