Plavba na Kubu: Najzaujímavejšie prístavné mestá a na čo sa v nich zamerať

2018-02-08 12:00:00 |   |    | 

Kuba je – len s troškou zveličenia – naozajstným rajom na zemi. Len si predstavte nádherné pláže s jemným pieskom, vlnky oceánu, palmy nad hlavou, drink v ruke alebo intenzívne poznávanie prírody a miest s typickou koloniálnou architektúrou. Viete, čo rozhodne musíte pri návšteve „ostrova slobody“ vidieť?



 

Tiež sa vás dotkla stúpajúca obľuba cestovania a plavieb do oblasti Karibiku? Pokiaľ áno, nezabudnite si pred odchodom poriadne prejsť itinerár a okrem prírody sa pripraviť i na tie najzaujímavejšie mestá. Havana je skutočný poklad koloniálnej architektúry a dodnes si uchováva svojho nezameniteľného ducha. Pri návšteve Kuby sa však vyplatí navštíviť i Matanzas či Santiago de Cuba. Prezradíme vám prečo.

 

 

HAVANA

 

Najzaujímavejšia ulica

Zrejme najzaujímavejšou a najnavštevovanejšou ulicou je pre miestnych obyvateľov i turistov pobrežná promenáda Malecón. Asi 8 kilometrov dlhá promenáda vybudovaná 4 metre nad vodou je pre obyvateľov Havany obľúbeným miestom stretávania a prechádzok a rybári tu radi vysedávajú s udicami. Pôvodne ju lemovali art deco a neogotické sochy, ktoré však nedokázali odolávať tunajšiemu vlnobitiu. Vy sa však nebojte a prejdite sa tadiaľto, absencia na tomto mieste sa neodpúšťa.

 

Najslávnejšia historická pamiatka

V Havane je množstvo krásnych pamiatok, a tak je ťažké vybrať tú najslávnejšiu. Môžeme za ňu považovať trebárs hrad El Morro a pevnosť La Cabaňa, vojenský komplex na pobreží priamo pri havanskom prístave. V minulosti išlo o najväčší španielsky komplex na území Ameriky. Už na prvý pohľad vás zaujme 15 metrov vysoký maják Faro del Morro, za preskúmanie však stojí celý objekt.

 

Najlepšia moderná stavba / vec

Moderné, teda v tomto prípade skôr socialistické stavby možno nájsť v mestskej štvrti Vedado, ktorú považujeme za komerčnú časť Havany – je tu univerzita, ale i nočné podniky, v ktorých to poriadne žije.

 

Najpopulárnejšie múzeum

I múzeí je v Havane kvantum, k tým najnavštevovanejším však patrí Múzeum revolúcie v starej časti Havany. Nachádza sa v nádhernej budove, bývalom prezidentskom paláci, ktorý slúžil svojmu pôvodnému účelu až do Batistových dôb. Dnes tu nájdeme mnoho zaujímavých objektov z revolučných 50. rokov, ale i z časov po roku 1959. Samozrejme tu nechýba napríklad socha Che Guevaru.

Náš tip: Zistite potrebné informácie o ostrove, o cestovaní po ňom i o najzaujímavejších miestach na špeciálnom webe o Kube!

 

Najkrajšie záhrady / park

V žiadnom prípade neurobíte chybu, keď sa v Havane zájdete pozrieť do Jardin Botanico Nacional, teda do Národnej botanickej záhrady, kde vás obklopí úžasný pokoj. Dajú sa tu medzi stromami, kvetinami a chodníčkami stráviť i dve pekné hodiny, tak neváhajte a vydajte sa sem, hneď ako si budete chcieť odpočinúť od ruchu veľkomesta.

 

Najpríjemnejšia kaviareň

Nič vám nespríjemní deň v Havane viac než káva v úžasnom podniku v typickom koloniálnom štýle. Práve taká je kaviareň Cafe Arcangel. Počas celého dňa sa tu môžete zastaviť na slané i sladké dobroty a samozrejme vynikajúcu kávu. Taký zážitok si nesmiete nechať ujsť!

 

Najzaujímavejší výlet do blízkeho okolia

Ak budete chcieť vyraziť za hranice mesta, rozhodne sa vydajte na výlet do Parque Escaleras de Jaruco. Ide o chránené územie, na ktorom turisti obdivujú husté lesy, jaskyne a tiež vápencové útesy. Kubánska príroda sa tu ukazuje v celej svojej kráse.

 

Najlepšia pláž

Zrejme najobľúbenejšia je v Havane pláž Playas de Este. Dlhá pláž je síce populárna, ale i tak tu nájdete miestečko takmer len pre seba, zároveň si na niektorých miestach ľahko požičiate slnečník a ležadlo. V okolí je i možnosť dobre sa najesť. Odpočinkový deň na pláži môžete prežiť práve tu.

 

 

SANTIAGO DE CUBA

 

Najzaujímavejšia ulica

Najzaujímavejšou ulicou je svojím spôsobom Padre Pico, na ktorú sa dostanete po známom schodišti, ktoré tu vzniklo už na konci 19. storočia, je lemované koloniálnymi stavbami a jeho fotografie stále oblietavajú celý svet. Schodište i ulicu Padre Pico nájdete v mestskej časti Tivoli.

 

Najslávnejšia historická pamiatka

Zo Santiaga by ste nemali odchádzať, dokiaľ neuvidíte San Pedro de la Roca, pevnosť, ktorá pôvodne mala chrániť prístav pred útokmi pirátov a ktorá je dnes pod ochranou UNESCO. Svoj pôvod má už v 17. storočí a typické je pre ňu veľké množstvo zdvíhacích mostov.

 

Najlepšia moderná stavba / vec

Santiago de Cuba sa na modernu veľmi nehrá. S výnimkou niekoľkých relatívne nových hotelov je tu len staršia zástavba. Na tomto mieste však môžeme menovať napríklad sochu vojnového hrdinu Antonia Macea, ktorú na Námestí revolúcie slávnostne odhalili v roku 1991.

 

Najpopulárnejšie múzeum

Čo tak Múzeum rumu (Museo del Ron)? Páčilo by sa vám? Môžete sa v ňom zoznámiť s históriou a výrobou rumu, nakoniec môžete i ochutnať. Pokiaľ patríte k jeho milovníkom, ťažko sa vám odtiaľto bude odchádzať.

 

Najkrajšie záhrady / park

Pokiaľ máte radi pokoj a zeleň, zamierte do Jardin de los Helechos, kde sa nabažíte oboch, a to hneď na ploche 3000 štvorcových metrov. Tunajšou špecialitou sú papraďovce, ale uvidíte tu toho pochopiteľne omnoho viac. O obľube záhrady svedčí i jej relatívne dlhá história – slávnostne ju otvorili už v roku 1976.

 

Najpríjemnejšia kaviareň

Posedenie pri dobrej káve stojí za to v Rumba Cafe. Okrem kávy tu samozrejme dostanete i niečo dobré na jedenie, môžete si objednať miešaný drink, posedieť v prútenom kresle a užívať si koloniálny štýl miesta.

 

Najzaujímavejší výlet do blízkeho okolia

V okolí Santiaga si rozhodne urobte výlet do Baconao Parku, kde na vás budú čakať skvostné výjavy z dávnej histórie, teda konkrétnejšie z praveku. Pračlovek tu loví mamuta, okolo sú dinosaury. Zároveň sa tu môžete dozvedieť niečo o ľuďoch, ktorí obývali Kubu v predkolumbovskej ére.

 

Najlepšia pláž

Je celkom obyčajná, ale určite na nej budete spokojní. Reč je o Siboney Beach. Zdržiavať sa tu môžete na piesku, tráve i kamienkoch, ukryť sa môžete pod niektorým zo slnečníkov. Na odpočinkový deň táto pláž skvele postačí.

 

 

MATANZAS

 

Najzaujímavejšia ulica

Je ťažké posúdiť, ktorá ulica je z tohto mesta najzaujímavejšia. Väčšina návštevníkov sa zhoduje na tom, že stojí za to prejsť si starú časť mesta, v ktorej nájdete množstvo zaujímavých miest a zákutí, ktoré by ste pri prechádzke jednou ulicou rozhodne nenašli.

 

Najslávnejšia historická pamiatka

Priamo nad prístavom sa týči hrad Castillo de San Severino, ktorý má svoj pôvod už v 18. storočí. Dodnes z neho ide strach, hlavne keď viete, že slúžil ako väzenie i miesto pre popravy nepohodlných osôb.

 

Najlepšia moderná stavba / vec

Podobne ako ostatné kubánske mestá, i Matanzas si uchováva svoj koloniálny ráz. Moderné budovy sú preto hotely či iné ubytovacie kapacity. Pochopiteľne tu nechýbajú typické socialistické panelové domy, ktoré môžu byť „smutnou“ ukážkou pred rokmi modernej architektúry.

 

Najpopulárnejšie múzeum

Nevšedné je tu Farmaceutické múzeum, kde nájdete najrozmanitejšie nádobky a fľaštičky na lieky. Jeho prehliadka je skutočne báječná, jedinečná.

 

Najkrajšie záhrady / park

Veľmi obdivuhodná je tu tiež krokodília farma Criadero de Cocodrilos. Môžete sa tu vyfotiť s malým krokodílom či s korytnačkou, pozorovať krokodíly vo výbehu i pri kŕmení a z druhej strany tu ponúkajú i ochutnávku mäsa.

 

Najpríjemnejšia kaviareň

Na kávu a niečo dobré k nej zamierte v Matanzase do Snack Bar Jardin Pelusin del Monte, kde môžete v príjemnom vonkajšom prostredí ochutnať teplé i studené nápoje a skvele sa tu najesť.

 

Najzaujímavejší výlet do blízkeho okolia

Báječný výlet si môžete urobiť k jaskynnému komplexu Cuevas de Bellamar, ktorý sa nachádza asi 10 kilometrov od Matanzasu. Jaskyne náhodou objavili v roku 1861 otroci, ktorí tu pracovali vo vápencovom lome. V najväčšom jaskynnom komplexe na Kube uvidíte rozličné útvary, jazierka a dokonca podzemnú rieku. Dĺžka prístupných jaskýň predstavuje dohromady asi 2 500 metrov.

 

Najlepšia pláž

Ak hľadáte pre odpočinok typickú karibskú pláž s bielym pieskom, kde by ste sa mohli len tak opaľovať, vyčíňať vo vode alebo skúsiť nejaký ten vodný šport, vydajte sa na nádhernú Cayo Blanco. Celý deň tu budete môcť ochutnávať tunajšie dobroty v baroch a krčmičkách. Býva tu však všade dosť turistov, preto príliš nepočítajte so súkromím.

 

- Eso Travel -

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa