Tropická Kostarika láka turistov do oka vulkánu

2019-05-16 00:00:01 |   |    | 

Kostariku nájdete v Strednej Amerike, jej susedmi sú štáty Nikaragua a Panama. Tropická krajina s piatimi miliónmi obyvateľov sa rozprestiera na území s rozlohou 51 100 štvorcových kilometrov. Významnú zložku poľnohospodárstva tvorí export kávy, banánov a ďalšieho tropického ovocia. Spoznajte krásy bývalej banánovej krajiny, ktorá vás okrem veľkého počtu exotických živočíšnych a rastlinných druhov oslní tropickou prírodou, dokonalými piesočnými plážami a mnohými aktívnymi i vyhasnutými sopkami.



 

Atraktívne miesto pre každého

Pokiaľ máte radi adrenalín, Kostarika je ako stvorená pre surfovanie. Pobrežie Tichého oceánu je vyhľadávaným rajom surfistov zo širokého okolia. Surfovanie na vlnách je vhodné nielen pre pokročilých, ale tiež pre začiatočníkov naprieč všetkými vekovými skupinami. Najlepšie vyčíňanie vo vlnách zažijete na plážach Avellanas a Negra, zatiaľ čo trojkilometrová pláž Playa del Coco (Kokosová pláž) v zálive Golfo de Papagayo je ideálnym miestom na romantické prechádzky a pobyt rodín s deťmi. Voda je tu pokojná, priezračne čistá a plná rýb aj iných morských živočíchov, o čom sa môžete presvedčiť na niektorom z lodných výletov k neďalekým útesom.

 

Krajina aktívnych sopiek

Najväčšou atrakciou pre turistov je nepochybne veľké množstvo vulkánov. Na území Kostariky sa celkovo vyskytuje 61 vyhasnutých a 6 aktívnych sopiek, medzi ktoré patria Arenal, Irazú, Poás, Rincón de la Vieja, Tenorio a Turrialba.

 

NP Arenal

Najnavštevovanejší vulkán sa rozprestiera v národnom parku Arenal, ktorý sa nachádza v chránenom území Arenal Tilaran Conservation Area s rozlohou 121 štvorcových kilometrov. Sopka Arenal, obklopená džungľou a týčiaca sa do výšky 1657 metrov, sa prebudila k životu po 400 rokoch svojej existencie. Naposledy bola aktívna dňa 29. júna 1968. Jej mohutnou erupciou vznikli tri veľké krátery, ktoré zničili tri dediny (Tabacón, Pueblo Nuevo a San Luis) a zabili 89 ľudí. Miestni obyvatelia vtedy vôbec netušili, že môže k sopečnému výbuchu dôjsť. Od tej doby je vulkán stále činný. V každom intervale trvajúcom medzi 2 a 45 minútami je možné pozorovať vytekanie horúcej lávy, občas sprevádzané stúpajúcim dymom a hlasitým dunením.

Sopka však nie je to jediné, čo sa tu dá vidieť. Celý národný park Arenal je popretkávaný niekoľkými turistickými trasami, ktoré vás napríklad zavedú na vyhliadkovú plošinu Los Miradores, k vyhasnutému vulkánu Cerro Chato alebo k pôvodným tokom lávy z roku 1968 nazvaným Sendero Heliconias. Návštevníci môžu pozorovať prírodu z výšky na trase vedúcej po lanovom moste a tiež z vodnej hladiny pri výjazde na loďke po rovnomennom jazere Arenal.

Vyvierajúce pramene pod sopkou park Arenal umožnili vznik termálnych kúpeľov - najznámejšími sú Tabacón, Eco Termales a Baldi. Tabacón Resort sú najromantickejšie kostarické kúpele a rozprestierajú sa v nádhernej tropickej záhrade, ktorou preteká rieka. Okrem kúpania v horúcej vode bazénov a odpočívadiel si môžete objednať najrôznejšie procedúry od bahenných zábalov, masáží až po aromaterapiu. Pripravte sa na dokonalé profesionálne služby pod šírym nebom za spevu vtákov.

 

NP Poás

Ďalším veľkým lákadlom pre návštevníkov je Národný park Poás, ktorý patrí k turisticky najznámejším a najstarším parkom Kostariky. Je pomenovaný podľa činnej sopky Poás, ktorá sa stala geotermálnym symbolom krajiny. Vulkán je 1,3 kilometra široký a 300 metrov hlboký. Obklopujú ho kávové, jahodové a kvetinové plantáže. Bohužiaľ v dôsledku častých erupcií dochádza k uvoľňovaniu nebezpečných plynov, a preto je vstup priamo do sopky Poás prísne zakázaný. Keď budete mať šťastie na počasie, zažijete nezabudnuteľný pohľad na klokotajúce jazero Lago Botos neďaleko sopky. Dažďová voda z jazera presakuje cez praskliny na horúce kamene a stúpajúca para sa mieša s unikajúcim plynom, vďaka čomu vznikajú jedinečné obrazce.

Väčšina výletov do národného parku Poás sa organizuje z hlavného mesta San José. Priamo pri vulkáne je parkovisko, odkiaľ vedú po okolí dva okruhy - Sendero Botos a Sendero Escalonia. Pokiaľ pôjdete automobilom, nemali by ste si nechať ujsť návštevu neďalekej orchideovej záhrady. Stačí, keď z hlavnej cesty odbočíte smerom k dedine Vara Blanca a prídete do údolia, kde je vybudovaný areál La Paz Waterfall Gardens. Jeho súčasťou je päť nádherných vodopádov s lagúnami. Pri jednom z nich (Magia Blanca) sa môžete vyfotiť v tesnej blízkosti padajúcej vody. Záhrada je rozsiahla a okrem voľne žijúcich zvierat ponúka tiež reštauračné zariadenia, expozíciu hadov, motýľov, vtákov, aj pavilóny mačkovitých šeliem a opíc.

 

NP Tortuguero

Netradičný národný park Tortuguero nájdete na karibskom pobreží Kostariky, konkrétne v provincii Limón na chránenom území Tortuguero Conservation Area. Park, ktorý je prístupný len lodnou alebo leteckou dopravou, zahrňuje tropický dažďový prales, močiare i piesočné pláže. Názov Tortuguero je odvodený od španielskeho slova tortuga, ktoré v preklade znamená korytnačka. Nie je teda nič čudné na tom, že park je domovom pre veľké množstvo morských a suchozemských korytnačiek (menovite ide o druhy - kareta pravá, kareta obyčajná, kareta obrovská, kožatka veľká), ale tiež pre kajmany, krokodíly, bazilišky, leguány, tapíry, žaby či mloky. Žije tu viac než 370 druhov vtákov, 160 druhov cicavcov a 30 druhov sladkovodných rýb.

Obzvlášť zaujímavý pre nejedného návštevníka krajiny je už spomínaný fakt, že Kostarika je domovom mnohých druhov morských korytnačiek. Pokiaľ sa o nich chcete dozvedieť viac, môžete zavítať do špecializovaného morského národného parku Las Baulas, kde možno korytnačky pozorovať v ich prirodzenom prostredí. Ak však máte radi menej frekventované národné parky, navštívte nemenej zaujímavé národné parky Cahuita, Carara, Manuel Antonio, Rincón de la Vieja alebo Volcán Irazú.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Eso Travel / Bigstock
Zdroj: ESO travel

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa